Nokian Tyres Intuitu – det digitala däckövervakningssystemet som ökar däckens livslängd

Nokian Tyres Intuitu – det digitala däckövervakningssystemet som ökar däckens livslängd

4.9.2019 7:00 i kategori Företagsnyheter

De fordon vi kör och arbetar med blir alltmer digitala – från vagnparksförvaltning och fjärrdiagnostik till datadriven logistik, autonoma fordon, IoT och mycket annat. Men trots att däcken är en avgörande faktor för säker, effektiv och ekonomisk körning har de nästan varit osynliga vad gäller insamling av digitala realtidsdata. Den nya lösningen Nokian Tyres Intuitu gör det enkelt att utnyttja dessa data, så att dina däck får bättre livslängd och du får lugn och ro.

Som föregångare inom specialdäck har Nokian Tyres nu tagit första steget mot digital däckhantering i realtid. Nokian Tyres Intuitu är en kombination av sensorutrustade smarta däck och en mobilapp som registrerar däckens sensordata och håller användaren informerad med viktiga data om däckens tryck och temperatur. ”Vi har siktat på ett Plug and Play-system”, säger Toni Silfverberg, försäljnings- och marknadsföringschef på Nokian Heavy Tyres. ”Kunden behöver bara köpa däcken, installera appen och sedan är det bara att köra.” Till att börja med kommer systemet finnas i däck för jordbruk och entreprenad, men Nokian Tyres siktar på att digitalisera hela sitt däcksortiment för nyttofordon framöver.

Trådlös kommunikation

Sakernas Internet (IoT), som också kallas industrins Internet, har redan revolutionerat många industrier såsom monteringsarbete och fjärravläsning av mätare. Tanken bakom IoT är att små, oberoende och energisnåla sensorer som kan användas i nätverk skickar identifierings- och sensordata som kan registreras. Nokian Tyres Intuitu bygger på IoT-sensorer som är installerade i däcken. Första versionen av sensorerna kommer skicka data om däckens tryck och temperatur. Dessa sänds till appen, som körs på en mobil enhet och har molnbaserad datalagring. Det krävs inga åtgärder i själva fordonet för att använda systemet – bara däcken med sensorer och mobilappen.

Varför digitalisera?

Inom den yrkesmässiga användningen av däck innebär tillgång till realtidsdata fördelar på många områden.

”Den främsta och mest uppenbara är slutanvändarens arbetsdag”, säger Silfverberg som ett exempel. ”Förare kan känna sig trygga med att appen håller dem informerade om däckens tryck och temperatur, och på så vis hjälper dem att undvika däckskador och varnar dem om eventuella avvikelser. Däck som hålls i gott skick håller maskinerna igång, med ett minimum av stilleståndstid och andra skaderelaterade kostnader.”

På företagsnivå levererar Nokian Tyres Intuitu data till stöd för beslutsfattande och övervakning av hela vagnparkens effektivitet. ”En vagnparksförvaltare vill hålla allt rullande med ett minimum av oväntad stilleståndstid och med maximal säkerhet och lönsamhet”, förklarar Silfverberg. Nokian Tyres Intuitu ger trygghet genom att presentera tydliga data som kan användas i förebyggande underhåll.

Förlängd garanti

Nokian Tyres Intuitu kan bidra till att förebygga däckskador genom att ge tillgång till optimala användningsparametrar, och Nokian Tyres erbjuder därför en förlängd garanti för användare av mobilappen som registrerar sina däck. ”Om du registrerar dina däck i Nokian Tyres Intuitu får du ett års extra garanti – och det är inte småpotatis”, påpekar Toni Silfverberg.

Hållbarhet genom information

Effektivisering av jordbruk och logistik är inte bara en bra affär. Vi har globala utmaningar, såsom att försörja en växande befolkning med samma yta jordbruksmark och ett behov av att minska utsläppen av koldioxid, så varje steg framåt är viktigt. ”Ett optimalt däcktryck förebygger markskada, och det kan ge större skördar”, säger Silfverberg. ”Detta är också kopplat till däckets rullmotstånd, som har en direkt inverkan på bränsleförbrukningen.”

Från vision till verklighet

Nokian Tyres Intuitu presenteras på Agritechnica-mässan i november 2019, och produkten kommer att finnas ute till försäljning 2020. ”De första däcken med Nokian Tyres Intuitu -sensorer för nyttofordon är avsedda för jordbruk”, avslöjar Toni Silfverberg. ”Så den första gruppen användare blir sannolikt små och medelstora entreprenad- och jordbruksföretag.”

Möjligheter utan gräns

Som för alla digitala produkter finns det även här en plan för ytterligare funktioner och möjligheter. Exempel på detta är att slitagemätning och integrering av Nokian Tyres Intuitu med fordonets egna operativa programvara helt klart ingår i visionen. ”I framtiden kanske det finns en särskild ruta för däckdata på skärmen i en traktor eller skogsmaskin, med data som är viktiga för både föraren och vagnparksförvaltaren”, siar Silfverberg.

Ett nytt synsätt

Nokian Tyres Intuitu är bara första steget mot ytterligare möjligheter, men redan nu levererar systemet viktiga data för vagnparksförvaltning, beslutsfattande och maximal utdelning på däckinvesteringen. Men den största förändringen är ändå det nya synsättet.

”Många betraktar däck som något mindre intressant – en gummiring mellan ditt fordon och marken”, poängterar Silfverberg. ”Med Nokian Tyres Intuitu är dina däck inte längre ointressanta gummiringar, utan de smarta, aktiva komponenter de rätteligen bör vara.”

 

NOKIAN TYRES INTUITU – FÄRDAS DIGITALT

Mer information och bilder:

www.nokiantyres.com/intuitu

Foton och pressmaterial: www.nokiantyres.com/intuituPR

Företagets webbplats: https://www.nokiantyres.com/heavy

 

Toni Silfverberg, försäljnings- och marknadsföringschef, Nokian Heavy Tyres Ltd

[email protected], tel. +358 10 401 7854