Lätt och intelligent rullning

Ett nytt världsrekord i bilputtning

En viktig del av toppresultatet var de smidigt rullande Nokian Tyres Hakkapeliitta R3 SUV vinterdäck med extremt lågt rullmotstånd.

Se videon

Ett nytt Guinness-världsrekord i den snabbaste tiden att putta en bil en engelsk mil (1,6 km) har satts i Finland. Rekordet sattes av Jussi Kallioniemi, som säger att detta inte är ett test av råstyrka utan snarare ett komplicerat pussel. I detta pussel måste allt vara på plats: utföraren, bilen och däcken. Detta samarbete gjordes för att öka medvetenheten om viktiga teman relaterade till motion och välbefinnande samt för att uppmuntra människor att prova nya saker och därigenom utveckla sig själva. Det var en perfekt framgång: när Jussi väl hade puttat bilen en mil (1 609,34 meter) visade klockan bara otroliga 13 minuter och 26 sekunder. Detta förbättrades jämfört med föregående rekord med ungefär två minuter! Läs mer om världsrekordet ›

Se videon med världsrekordet Titta på video - Hur rekordet sattes

Rekordet sattes av den dynamiska duon Jussi, 47, och hans bil Röhkö, årsmodell 2006

Den 47-årige IT-nörden Jussi Kallioniemi säger att bilputtning handlar om skicklighet, inte ren råstyrka. Han motiveras av problemlösning, så han gjorde allt han kunde för att få fordonet att rulla så lätt som möjligt. Till exempel ville han ha däck med lägsta möjliga rullmotstånd, justera lufttrycket på plats och träna målmedvetet. Jussi använde sin egen bil, en 2006-Saab som väger 2,1 ton med smeknamnet ”Röhkö”. Alla hans bilar har fått ett smeknamn och Röhkö fick sitt för mullret (röhkäisy) den avger när den startar.

Nokian Tyres Hakkapeliitta R3 SUV är den perfekta kombinationen av säkerhet, miljövänlighet och körkomfort

Nokian Tyres Hakkapeliitta R3 SUV odubbade vinterdäck är det främsta valet för förare som värdesätter smart, grönare körning. Däckets rullmotstånd påverkar i hög grad hur lätt, ekonomiskt och miljövänligt bilen rullar. Att använda däck med lågt rullmotstånd kan spara upp till 0,5 liter bränsle per 100 km eller förlänga ett elfordons räckvidd avsevärt. Samtidigt minskar detta koldioxidutsläppen. Om exempelvis alla förare i Finland, Sverige och Norge använde Nokian Tyres Hakkapeliitta R3-däck under produktens hela livscykel, skulle detta spara 297 miljoner liter bränsle, motsvarande 8700 tankbilar, och koldioxidutsläppen skulle minskas med 710 000 ton.

Nokian Tyres expert Matti Morri gav tips till Jussi inför hans utmaning och delar med sig även av användbara råd till alla bilister. Titta på videorna!

Långsiktigt arbete resulterade i balanserad topprestanda

I bilkörning är målen att minska motståndet, reglera kraften och spara muskelstyrka. Ju lägre rullmotstånd, desto mindre energi används för att rotera däcken och desto lättare flyttar de bilen framåt. Jussis muskelbelastningen var medelhög vilket gjorde det möjligt att prestera stabilt och undvika kraftig muskelutmattning. Hans styrkekontroll var beundransvärd, eftersom han bara använde sina muskler med 35–40 procent av hans maximinivå. Jussis maxpuls under prestationen var väldigt låg, bara 164 slag per minut, även om toppfarten nådde 10,4 km /h.
Myontec Oy: s smarta kläder och Polar Electro Oy: s utrustning användes för att spåra världsrekordprestationen.

Viljan att bli ännu bättre tar dig till toppen

Idén till ett världsrekord i att putta en bil kom när Jussi rehabiliterade ryggen 2019. När han tröttnade på att putta en tung låda på gymmet bestämde han sig för att börja putta en bil istället. Nokian Tyres, som är känt för sina kvalitetsdäck, visade sig vara den perfekta partnern för Jussi, eftersom däcken spelar en så viktig roll i rekordprestandan. Dessutom liknar företagets passion för däckutveckling Jussis passion för träning, och produkterna testas ytterst under alla förhållanden.

Se Jussis träningsvideo

Browse pictures of the world record