Att välja rätt däck är sällan ett enkelt beslut och det är viktigt för bilägare att hitta information om däcket för att ta rätt beslut. Däckmarkeringarna på sidan av däcket är till för att hjälpa till med detta. Markeringarna visar, bland annat, däckets ålder och storlek. Två detaljer som är viktiga att ha i åtanke när man väljer däck, både för att se om däcket passar bilen samt om däcken är för gamla. En av markeringarna på däck är DOT-märkningen, eller DOT-koden, som många kan tycka är förvirrande.

The DOT marking is found on the tire's sidewall and indicates the tire’s manufacturing week and year.

Att välja rätt däck är sällan ett enkelt beslut och det är viktigt för bilägare att hitta information om däcket för att ta rätt beslut. Däckmarkeringarna på sidan av däcket är till för att hjälpa till med detta. Markeringarna visar, bland annat, däckets ålder och storlek. Två detaljer som är viktiga att ha i åtanke när man väljer däck, både för att se om däcket passar bilen samt om däcken är för gamla. En av markeringarna på däck är DOT-märkningen, eller DOT-koden, som många kan tycka är förvirrande.

 

VAD VISAR DÄCKETS DOT-MÄRKNING?

Du hittar DOT-märkningen på sidan av däcket och denna märkning visar vilken vecka samt vilket år som däcket tillverkades. DOT står för Department of Transportation, den amerikanska versionen av svenska Transportstyrelsen. DOT-märkningen är obligatorisk för att ett däck ska få säljas i USA, där däck måste vara markerade med ålder, tillverkningsort och tillverkarens namn. Eftersom DOT-märkningen följer ett amerikanskt krav har inte alla däck som säljs i Europa en DOT-märkning.

De två första siffrorna i DOT-märkningen visar vilken vecka däcket tillverkats medan de två sista visar året. Står det till exempel 3021, betyder det att däcket tillverkades vecka 30, år 2021.

VAR UPPMÄRKSAM PÅ DÄCKETS ÅLDER

Hur bör man då tolka DOT-märkningen? Eftersom DOT-märkning inte är obligatorisk på den europeiska marknaden är andra däckmarkeringar viktigare. En av dessa markeringar visar däckets ålder. Trots att däckets ålder på egen hand inte kan berätta om ett däck är säkert att köra med, bör du trots detta ha åldern i åtanke. Här är några saker du bör ha koll på när du köper begagnade däck.

 • Däckets totala ålder bör inte vara äldre än 10 år. Ju äldre ett däck är, desto sämre blir körförmågan och gummit slits ut lättare. Däck som är för gamla är därför inte säkra att köra med. Total ålder räknas från dagen däcket tillverkades.
 • Även om ett däck har en total ålder på mindre än 10 år är den rekommenderade användningsåldern för däck max 6 år. Detta är dock inte en regel som gäller i alla lägen, då olika däck slits ut olika fort beroende på körstil och hur mycket bilen körs.
 • Hos däckhandlare kan däck säljas som nya om de inte är mer än 5 år gamla. Läs därför noggrant markeringarna på däckets sida för att se hur gamla däcken du ska köpa är.
 • Markeringarna som visar däckets ålder är endast tryckta på ena sidan av däcket.

 Däckslitage påverkas även av däckets kvalitet. Billiga, låg-kvalitetsdäck slits ut mycket fortare än premiumdäck som kostar lite mer. Att köpa billiga däck för att spara pengar är oftast inte värt det i det långa loppet. Genom att betala lite mer för högkvalitetsdäck slipper du köpa nya däck lika ofta.

 

ANDRA DÄCKMÄRKNINGAR

Markeringarna på sidan av däcket är 205/55 R 16 94 V XL. Denna kombination av siffror och bokstäver visar information om: 

 • Bredd i millimeter
 • Profil eller storleksförhållande
 • Däckets konstruktion
 • Fälgstorlek
 • Belastningsindex
 • Hastighetsklass
 • Övriga markeringar som ett högre belastningsindex (XL)

Var och en av dessa markeringar är viktiga men informationen om däckets storlek är allra mest användbar. På Nokian Tyres hemsida kan du hitta däck som passar din bil, med hjälp av storleksinformation. Använd sökfunktionen för att söka baserat på bredd i millimeter, däckets höjd samt fälgstorlek i tum. Sökresultatet visar sedan däck som passar din bil baserat på dessa storlekar.

HUR KAN DU BEDÖMA DÄCKETS SKICK?

Precis som vi redan nämnt är det inte bara åldern som spelar en roll när man pratar om däckets skick. Även om ett däck ska kunna användas i flera år till, baserat på åldern, kan däcket redan vara för slitet för att vara säkert att använda. Förutom åldern kan du även kontrollera däckets mönsterdjup för att få en tydligare bild av däckets skick. Det finns en lägsta gräns för mönsterdjup tillåtna på svenska vägar. Enligt svensk lag måste vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 mm medan sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.

Även om däcket uppfyller den lagliga gränsen kan det vara smart att byta till nya däck, eftersom däckets grepp och körförmåga i svåra vägförhållanden blir sämre med tiden. När det kommer till dubbdäck behöver man, förutom ålder och mönsterdjup, även hålla koll på antal dubbar på alla 4 däck och skillnaden i antal mellan däcken.

Utöver ålder, hur långt man kört med däcken och vilken typ av däck det är, slits däck ut olika fort baserat på däckets kvalitet. Med högkvalitetsdäck kan man köra längre jämfört med billiga budgetdäck. Välj därför pålitliga och hållbara däck till din bil. Välj däck som har utmärkt sig gång på gång i oberoende tester som ett bra val. Välj däck från Nokian Tyres.