tis oktober 8 11:00 2019 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Den nya generationens Nokian Hakkapeliitta vinterdäck ger trygghet på alla vinterväglag

Hakkapeliitta vinterdäck från världens nordligaste däcktillverkare Nokian Tyres ger säkerhet på alla vinterväglag. Nokian Hakkapeliitta R3 och Hakkapeliitta R3 SUV är den nya generationens dubbfria vinterdäck som ger både komfort och säkerhet. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta LT3 för lätta lastbilar är världens första däck med dubbar av rostfritt stål.

Nokian Tyres starka ställning på vinterdäcksmarknaden grundar sig på det ständigt pågående utvecklingsarbetet och på ingående produkttester.

Nokian Tyres mest avancerade dubbfria vinterdäck är Nokian Hakkapeliitta R3 som blev tvåa i Vi Bilägares vinterdäcktest (13/2019). Däcket får speciellt beröm för sitt utmärkta grepp på snö och is och i bromstestet på asfalt hade Nokian Hakkapeliitta R3 den kortaste bromssträckan av alla däck i testet.

– Nokian Hakkapeliitta R3 och Hakkapeliitta R3 SUV ger en utmärkt balans mellan säkerhet och komfort. Det fina isgreppet både på snö och is samt på våt asfalt är ett resultat av konceptet Artic Grip, olika typer av lameller och Cryo Crystal greppartiklar. I gummiblandningen finns små partiklar, tillverkade av biomaterial, som fungerar som ett sandpapper och ökar greppet på isiga vägar, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Sortimentet av Nokian Hakkapeliitta R3 i hastighetsklass R (170 km/h) och däck med profilen 45 eller lägre i hastighetsklass T (190 km/h) omfattar nästan 70 produkter. Däckets låga rullmotstånd gör det mycket bränslesnålt.

Två olika typer av dubbar ökar säkerheten

Nokian Tyres har i Ivalo i norra Finland världens största och mångsidigaste testcenter för vinterdäck, White Hell, där Nokian Hakkapeliitta vinterdäck testas grundligt i extrema förhållanden.

I Nokian Tyres produktsortiment finns många efterfrågade vinterdäck, till exempel den mångfaldiga testvinnaren dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 9 med senaste dubbteknik som ger extremt bra vintergrepp.

I tidningen Vi Bilägare (12/2019) får Nokian Hakkapeliitta 9 beröm för sin topprestanda på is och snö och för att däcket är lätt att köra med på alla underlag. Speciellt uppskattas köregenskaperna och det utmärkta greppet på våt asfalt.

Nokian Hakkapeliitta 9 har som första vinterdäcket på marknaden en helt ny, patenterad dubbteknik, med två olika typer av dubbar. Innovationen ger ett utmärkt sidogrepp och grepp vid inbromsning. Dubbarna vid däckets kanter ökar sidogreppet, till exempel vid filbyte, medan dubbarna på mittpartiet maximerar greppet vid inbromsning och acceleration.

Världens första däck med dubbar av rostfritt stål

Nokian Hakkapeliitta LT3 för lätta lastbilar har mycket gemensamt med föregångaren Nokian Hakkapeliitta LT2 men det nya LT3 har ännu bättre köregenskaper. Det nya däcket har många tekniska innovationer som ökar slitstyrkan och säkerställer bästa möjliga grepp både på snö och is. Den viktigaste innovationen är dubbkonceptet Artic Stud med ny form av dubbar och nya material.

– Nokian Hakkapeliitta LT3 har dubbar med helt ny teknik. Däcket är världens första med dubbar tillverkade av rostfritt stål. Dubbarna rostar inte vilket gör att däcket håller längre på saltade vägar, säger Emil Sundholm.

För att öka slitstyrkan har Nokian Hakkapeliitta LT3 längre dubbar på 12,7 millimeter och mönsterdjupet har ökats till 13,5 millimeter. Däck med högre belastningsindex (>121) har ett mönsterdjup på 14,5 millimeter. Däcket har en robust LT-stomkonstruktion, Artic Grip gummiblandning för tungt bruk och tekniken Aramid Sidewall som ger utmärkt skydd mot stick- och skärskador.

Sortimentet av Nokian Hakkapeliitta LT3 i hastighetsklass Q (160 km/h) omfattar 16 produkter i dimensioner 16-20 tum.

Presterar bra på snö och is

Världens nordligaste däcktillverkare Nokian Tyres har ett stort sortiment av vinterdäck för olika behov och bilar.

Inför årets vinterdäcksäsong kan Nokian Tyres erbjuda över 500 produkter av hög kvalitet. Vinterdäckfamiljen Nokian Hakkapeliitta omfattar ett brett sortiment av produkter som ger säkerhet och komfort på alla vinterväglag. Däcken presterar bra både på snöiga, isiga och våta vägar.

Söker man ett billigare alternariv till premiumdäcken så är Nokian Nordman vinterdäck ett utmärkt alternativ med bra pris/kvalitetsförhållande. På Nokian Tyres webbsidor kan man enkelt hitta lämpliga däck till alla bilmodeller: https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

FLER SÄKRA MIL

Alla Nokian Hakkapeliitta-däck omfattas av Hakkaskydd som ger hjälp om det blir problem med däck. Kostnadsfria Hakkaskydd kan aktiveras direkt efter inköp av däck. En annan nyttig innovation är slitagevarnaren som gör det enkelt att kontrollera däckets mönsterdjup. En snöflingesymbol mitt på slitbanan är synlig tills mönsterdjupet är ner på fyra millimeter. När symbolen försvinner innebär det att däcket inte längre ger ett säkert vintergrepp.

Nokian Hakkapeliitta LT3 – Trygghet på vintervägar

  • Säkert och pålitligt i extrema vinterförhållanden
  • Världens första dubbar av rostfritt stål ger maximal slitstyrka på saltade vägar
  • Robust och stabilt för tunga laster

Läs mer:

Nya Nokian Hakkapeliitta LT3: Trygghet på vintervägar

Nokian Hakkapeliitta R3 och Nokian Hakkapeliitta R3 SUV: Nordisk komfort

Nokian Hakkapeliitta 9: Tekniska innovationer

Nokian Hakkapeliitta C3: Slitstarkt nytt dubbdäck till paket- och distributionsbilar

Nokian Hakkapeliitta CR3: Ekonomiskt dubbfritt vinterdäck för nordiska vägar

Mer information:

Nokian Tyres plc

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 74 64, [email protected]