ons juni 24 10:00 2020 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Elbilsägare önskar tysta däck med lägre rullmotstånd

Elbilar ställer nya krav på däck. De ska ha lägre rullmotstånd för att öka bilens räckvidd, de ska vara mer robusta för att kunna ge säkra köregenskaper för de tunga elbilarna och även däckljudet ska vara lågt för att inte störa körupplevelsen i en annars tyst kupé. Även Nokian Tyres nya enkät bekräftar vilka önskemål svenska bilister har på framtidens däck. Lägre rullmotstånd är det främsta önskemålet.

I slutet av april var antalet laddbara fordon drygt 118 000 i Sverige. Nyregistreringarna fördubblades och andelen laddbara fordon var 22,6 procent av alla nyregistrerade fordon i april, jämfört med 10,1 procent i april 2019.

Intresset för laddbara fordon väntas fortsätta framöver och försäljningen tros slå nya rekord. Utvecklingen ställer nya krav även på däck. I en enkät* frågade Nokian Tyres svenska bilister vilka egenskaper de ser som de viktigaste på framtidens däck. 39 procent, önskade däck med lägre rullmotstånd för att öka räckvidden på elbilar och för att minska bränsleförbrukningen.

– För Nokian Tyres är lägre rullmotstånd en av de viktigaste egenskaperna på däck. Vi har lyckats minska rullmotståndet på våra däck med drygt åtta procent sedan 2013, motsvarande avgasutsläpp från cirka 65 000 bilar på årsbasis. Många av Nokian Tyres sommardäck har den högsta klassificeringen A när det gäller rullmotstånd i EU:s däckmärkning. För ägare av laddbara fordon ger lägre rullmotstånd ökad räckvidd, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Andra krav som elbilar ställer för däck handlar om bättre stabilitet och lägre däckljud. Laddbara fordon med sina stora batterier väger mer, speciellt när det gäller de populära SUV-modellerna. Däcken ska kunna bära vikten och ge stabila och säkra köregenskaper vilket ställer nya krav på däckkonstruktioner. Elbilarnas höga vridmoment kräver även slitstarka däck. Elbilar är också tysta och därför hörs däckljudet mer tydligt i kupén. Minskat däckljud är således ett viktigt komfortmål i utvecklingen av nya däck.

Rätt lufttryck ökar räckvidden

Rätt lufttryck är viktigt för ökad räckvidd på elbilar och lägre bränsleförbrukning för bränsledrivna fordon. Svenskar är dåliga på att kontrollera lufttrycket regelbundet.

– I vår enkät svarade endast 33 procent att de kontrollerar lufttrycket minst en gång i månaden vilket rekommenderas. Man kan gärna ha cirka 0,2 bar högre lufttryck än vad biltillverkaren rekommenderar. Bilen rullar då lättare vilket ökar räckvidden för elbilar, säger Emil Sundholm.

*Enkäten gjordes av YouGov under februari-mars 2020 och cirka 1000 personer i olika åldrar svarade på frågorna.

Läs mer:

Framtidens däck har lägre rullmotstånd 
Lågt rullmotstånd sparar bränsle 
Däck för elbilar

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
[email protected]