tor december 11 01:55 2014 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Grön toppteknik för elbilar:

Nya Nokian Hakkapeliitta R2 världens första vinterdäck med rullmotstånd i klass A

Nokian Tyres lanserar världens mest energisnåla dubbfria vinterdäck, Nokian Hakkapeliitta R2 i dimensionen 155/70R19 84Q, speciellt för elbilen BMW i3. Däcket är det första vinterdäcket vars rullmotstånd uppfyller kraven i klass A, den bästa klassen, i EU:s däckmärkning. Tester visar att det nya däcket minskar elbilens rullmotstånd upp till 30 procent, vilket innebär att elbilens räckvidd ökar. Det nya däcket börjar säljas i januari 2015.

Inget annat vinterdäck har hittills klarat kraven för rullmotståndet i klass A enligt EU:s däckmärkning. Nokian Hakkapeliitta R2 är det första vinterdäcket i klass A, medan konkurrenternas produkter ligger i klass C och E.

Nya Nokian Hakkapeliitta R2 för elbilar innehåller framtidens teknik som utöver lågt rullmotstånd ger ett mycket säkert vintergrepp och komfortabla köregenskaper i varierande nordiska vinterförhållanden.

− Vi är stolta över att kunna presentera det här nya innovativa däcket som ger bättre vintergrepp, trygghet och längre räckvidd för moderna elbilar. Ännu mer säkra och miljövänliga däck leder vårt utvecklingsarbete, berättar Jarno Ahvenlammi, produktutvecklingschef på Nokian Tyres.

Nya Nokian Intelligence eSilica – energieffektivitet och vintersäkerhet

De lätta och mycket aerodynamiska elbilarna ställer stora utmaningar på däckutvecklare. Dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 har vunnit flera vinterdäcktester och på det nya däcket för elbilar är alla komponenter optimerade för elbilskörning.

− Vår nya noggrant testade teknik gör däckstommen mycket slitstarkt och styvt, vilket tillsammans med många nya materialkomponenter minimerar däckets värmeutveckling och formförändringarna inne i däcket när det rullar mot vägen. Det här gör att däcket har ett mycket lågt rullmotstånd i världsrekordklass. Vi kommer i fortsättningen att även använda liknande teknik på våra andra vinterprodukter, säger Jarno Ahvenlammi som leder utvecklings- och testarbetet av specialprodukter för elbilar.

Med rullmotståndet menas den energi som krävs när ett däck har vägkontakt. För att minska rullmotståndet ska däcket vid vägkontakt ändra sin form så lite som möjligt. För att lyckas med det krävs omfattande kunskaper om hur däckets konstruktion, mönster och gummiblandningen fungerar ihop. Det kan vara en överraskning för många att ett vinterdäck kan ha lägre rullmotstånd än ett sommardäck. Lägre rullmotstånd ökar bilens räckvidd. För att kunna utveckla det mycket energisnåla och säkra vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 för el- och hybridbilar krävdes en helt ny gummiblandning.

Molekylkedjorna och silicapartiklarna i den nya slitbanegummiblandningen, funktionella Nokian Intelligence eSilica, bildar en stark men flexibel kombination. Lamellerna fungerar aktivt, utan att påverkas av variationerna i greppet eller temperaturen. Gummiblandningen ger mycket bra is-, snö- och våtgrepp samt utmärkt slitstyrka. Gummiblandningen innehåller även rapsolja, vilket ger däcket ett bra skydd mot rivskador och förbättrar däckets is- och snögrepp.

Det nya däcket har samma välbekanta, aggressiva och pilformade mönster som på testvinnaren Nokian Hakkapeliitta R2. Det nya däcket har även andra innovationer som förbättrar säkerheten, exempelvis greppartiklar enligt konceptet Cryo Crystal, samt pumplameller som ger balanserade köregenskaper och bra vintergrepp även på våt is.

Nära samarbete med biltillverkare

Världens nordligaste däcktillverkare Nokian Tyres är välkänd för sina säkra och miljövänliga produkter av hög kvalitet, som noggrant skräddarsys för olika marknader och för olika förhållanden. Över hälften av produktutvecklingskostnaderna används för produkttester.

− Vi har ett nära samarbete med ledande biltillverkare för att kunna erbjuda bilförare i Norden branschens mest moderna produkter av hög kvalitet, även när det gäller el- och hybridbilar. Vi har vunnit över 40 av höstens vinterdäcktester, vilket även det är ett rekord inom branschen, säger Petri Niemi, Business Manager på Nokian Tyres.

Utökat produktsortiment även för el- och hybridbilar

Det nya Nokian Hakkapeliitta R2, som speciellt passar till elbilen BMW i3, börjar säljas i januari 2015 på Nokian Tyres kärnmarknader i Norden och i Ryssland samt i områden där det råder vinterförhållanden. En annan version av däcket (215/45R20 95R XL), speciellt utvecklat för nya elbilen BMW i8, börjar säljas i februari-mars 2015.

Det var Nokian Tyres som lanserade världens första vinterdäck för 80 år sedan. I vinterdäcksfamiljen Nokian Hakkapeliitta ingår även dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 och dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 för elbilen Tesla S. Till exempelvis i Norge väljer nästan alla elbilsägare Nokian Hakkapeliitta vinterdäck till sina bilar för att få bästa möjliga grepp och komfort i varierande vinterförhållanden.

Viktigaste innovationer:

Nokian Intelligence eSilica. Längre räckvidd, utmärkt vintergrepp. Gummiblandningen fungerar utmärkt i varierande temperaturer och ger ytterst lågt rullmotstånd och bra vintergrepp. Molekylkedjorna i gummiblandningen, tillsammans med silicapartiklar, bildar en stark, men flexibel kombination. Lamellerna på det symmetriska mönstret fungerar aktivt, oavsett greppnivån eller temperaturskiftningar. Gummiblandningen ger mycket bra is- snö-och våtgrepp samt utmärkt slitstyrka. Rapsoljan i gummiblandningen förbättrar skyddet mot rivskador och ger bättre is- och snögrepp.

Nokian Cryo Crystal Concept. Förstklassigt vintergrepp, ännu bättre köregenskaper. De diamanthårda greppartiklarna, som liknar kristaller med många kanter, i gummiblandningen ger utmärkt grepp och förbättrar speciellt vintergreppet.

Pumplameller. Förbättrar våtgreppet. De fickformade, patenterade pumplamellerna på mönsterklackarna på däckets skuldror leder bort vatten mellan däcket och vägbanan och ökar greppet. De patenterade pumplamellerna med ökad volym samt ett stort antal zigzag-lameller förbättrar våt-och isgreppet ytterligare.

Greppklor. Förbättrat is- och snögrepp. Mellan mönsterklackarna finns graderade greppklor som förbättrar is- och snögreppet, speciellt vid inbromsning och acceleration.

Lamellväckare. Förbättrar is- och snögreppet. Finns på ytterkanterna av slitbanan Lamellväckarna ökar greppet på halt väglag, den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen.

Slaskklor. Ger bättre skydd mot slaskplaning. På däckets skuldror finns även speciella slaskklor som liknar vassa trekanter. De har till uppgift att förhindra slaskplaning även när det finns mycket snömodd på vägen. De ser till att slask inte fastnar mellan mönsterklackarna.

Nokian Hakkapeliitta R2 – Effektivt och säkert i nordiska förhållanden 

  • Däckets mycket låga rullmotstånd maximerar räckvidden för elbilar 

  • Mycket säkert på is och snö 

  • Komfortabla och tysta köregenskaper på grova nordiska asfaltvägar 

  • Dimensionen på det nya däcket: 155/70R 19 84Q 

Nokian Hakkapeliitta R2 – ett nytt däck för el- och hybridbilar

Produktbilder: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaeR2

Videos:

Nokian Tyres utvecklingschef presenterar: Världens mest energieffektiva däck
http://youtu.be/hlluSTKTSm8

Nokian Tyres – Världens första vinterdäck med energiklassificering A
http://youtu.be/Wo4omb0Eil4

Läs mer:

Vinter 2014: över 40 testvinster för Nokian Hakkapeliitta vinterdäck https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/testframgangar/

Testcentret i Ivalo – White Hell
http://youtu.be/Fbnid4kjBgA

Världens första vinterdäck där dubbarna kan aktiveras vid behov: https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/varldens-forsta-dubbfriktionsdack-unik-dubbteknik-aktiverar-dubbarna-vid-behov/

Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för körning på is 335,713 km/h https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-pa-is-2013/

Mer information:

Nokian Tyres plc,

Produktutvecklingschef Jarno Ahvenlammi, tel. +358 10 401 7741 jarno.ahvenlammi(at)nokiantyres.com

Business Manager Petri Niemi, tel. +358 10 401 7646 petrij.niemi(at)nokiantyres.com

Jon Persson, produktchef, personbilsdäck, Nokian Däck AB, tel. 08-474 74 47, jon.persson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com