tis februari 4 12:00 2020 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Trafiken kan tiodubblas – sex tips för säker sportlovsresa

Sportlovet är en av de mest trafikintensiva perioderna i Sverige. I delarna av Dalarna, Jämtland och Härjedalen tiodubblas trafiken mot det normala och antalet olyckor ökar. Bra vinterdäck minskar olycksrisken och det är värt att kontrollera dem i god tid före sportlovsresan. Viktigt att komma ihåg är också att öka däckens lufttryck.

Cirka 800 000 svenskar åker till fjällen på sportlov under veckorna 7-10. Av storstäderna har Göteborg sportlov vecka 7, Malmö vecka 8 och Stockholm vecka 9. Populära sportlovsmål är Sälen och Idre. Enligt Trafikverkets olycksstatistik ökar trafikolyckorna med cirka 15 procent under sportlovsveckorna. Även bärgare får mycket att göra när många bilar inte klarar av kylan och vägrar starta.

Speciellt intensiv är trafiken under helgerna på de så kallade stugbytesdagarna. Då ska de som avslutar sitt sportlov åka hem och de som ska börja lovet åker till skidorterna. Det blir trångt på vägarna åt båda håll. Många av resorna sker på vägar med sämre standard och många blir stressade av den intensiva trafiken med köer. Även Vasaloppet vecka 9 ökar trafiken ytterligare kring Sälen och Mora.

Förrädiskt vinterväglag

Snöiga och isiga vägar på väg mot fjällen kan överraska bilister som bor i storstäderna och där vinterväglaget hittills i år huvudsakligen har varit barmark. Bra vinterdäck är viktigt och däckens skick bör kontrolleras i god tid före resan.

– Bra mönsterdjup på minst fyra millimeter är viktigt för vintergreppet. Om du har dubbdäck kolla även att det finns tillräckligt med dubbar kvar på däcken. Även däckens ålder påverkar greppet. Är de äldre än sex år så ökar risken att gummiblandningen har blivit för hård vilket försämrar greppet, även om däcken ser bra ut. Är du osäker om däckens skick så låt en däckverkstad bedöma dem, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Kolla även skillnaden på slitaget mellan fram- och bakdäcken. Om skillnaden är över två millimeter rekommenderas att framdäcken flyttas till bakaxeln och tvärtom. Nokian Tyres rekommenderar att skifta däcken efter varje 800 mils körning.

Öka lufttrycket

Det är mycket saker som ska stuvas in i bilen. Skidutrustningen fraktas oftast i takboxen men då ska man komma ihåg att inte överskrida den högsta tillåtna maxlasten på bilens tak. När bilen är tungt lastad behöver däcken mer luft. Även utetemperaturen påverkar lufttrycket som minskar med cirka 0,1 bar för varje temperaturminskning på tio grader. Ett gott råd är att öka lufttrycket med 0,2 bar från det normala trycket.

– Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna, minskar däckens rullmotstånd och därmed bränsleförbrukningen samt minskar däckslitaget och risken för däckskador, betonar Emil Sundholm.

Den viktigaste förutsättningen för en säker sportlovsresa är att ta det lugnt på vägarna, att köra enligt hastighetsbegränsningarna, att hålla avståndet till framförvarande bil, att undvika våghalsiga omkörningar och att hålla åtminstone en längre paus.

Tips för säker sportlovsresa 

  • Kolla däcken och bilen i övrigt före resan. Mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter.
  • Öka lufttrycket med 0,2 bar från det normala trycket.
  • Vinterdäck för nordiska förhållanden ger bäst vintergrepp.
  • Var utvilad och reservera gott om tid för resan.
  • Kör lugnt enligt hastighetsbegränsningar och håll avstånden. Anpassa hastigheten efter väglaget och trafiksituationen.
  • Bra att ha med i bilen är isskrapa, snöborste, snöskyffel, extra varningstriangel, startkablar, bogserlina, reflexväst, ficklampa, varma kläder och fulladdad mobiltelefon.

Läs mer:  

Lufttrycksrekommendationer 
Så får du mest ut av dina vinterdäck

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
emil.sundholm@nokiantyres.com