All-terrain däck

All-terrain däck

All-terrain däck är designade för terrängkörning och kan monteras på terrängbilar eller SUV:ar. Vilka egenskaper har all-terrain däck, kan de användas på vanlig väg och passar de din bil?

Hitta de däck som passar dig bäst

Vad är all-terrain däck?

All-terrain däck är designade för utmanande terrängkörning och däcken fokuserar starkt på terrängegenskaper. All-terrain däck är, som namnet antyder, också lämpliga för körning på asfalterade vägar men de är inte lika mångsidiga som SUV-däck vid landsvägskörning.
 
All-terrain däck har ett grovt och tjockt mönster som ger grepp i svåra terrängförhållanden och utmanande ytor som grus, sand och lera. All-terrain däck är en traditionell däckmodell som ofta förekommer på tunga terrängfordon vars egenskaper framhävs när man lämnar den asfalterade vägen.
 

Vilka fordon behöver all-terrain däck?

All-terrain däck är det rätta valet för fordon som regelbundet används i terräng eller på dåligt skötta vägar. Vanligtvis används all-terrain däck på terrängbilar och pickups, men det är också möjligt att montera all-terrain däck på SUV:ar, crossovers och andra transportbilar.

Nokian Tyres däck för crossover och SUV

Hakka Black SUV-serien  betonar  däckens prestanda och sportiga samt precisa köregenskaper. Med dessa däck behöver du inte oroa dig för prestandan på din SUV, eftersom däcken överför kraften från även en kraftfull motor till vägytan säkert och kontrollerat. Med ett utmärkt grepp och högt belastningsindex passar Hakka Black SUV också för eldrivna crossovers och terrängbilar. 

Hakka Blue SUV-serien är däremot det rätta valet för små och medelstora SUV:ar. Dessa däck presterar utmärkt på våta ytor och förhindrar vattenplaning effektivt. Samtidigt är däcken stabila och behagliga att köra med i vardagstrafiken. I SUV-modellen har greppet i terräng och på mjuka ytor förbättrats med terrängklor på däckskuldrorna som greppar vägytan kontrollerat.

Hakkapeliitta-seriens däck är designade för vinterbruket av terrängbilar . De robusta däcken tar dig fram säkert på snöiga och isiga vägar. Nokian Tyres Hakkapeliitta LT3 däck är designade för tunga fordon och lämpar sig för krävande vinterarbete, såsom vinterentreprenad.

 

Skillnaden mellan all-terrain och SUV-däck

Både all-terrain och SUV-däck kan monteras på crossovers och SUV:ar beroende på däckstorlek och egenskaper. Välj däck baserat på användingsändamålet.

Vilken användning passar all-terrain däck bäst för?

All-terrain däck är det rätta valet för utmanande terrängkörning. Vi rekommenderar att du monterar all-terrain däck på en bil som huvudsakligen används inom skogsbruket. Däcken ger bra grepp i mjuk och lerig terräng.
 
All-terrain däck är rätt val om du regelbundet kör utanför vägnätet eller på mycket dåliga vägar. På landsvägen har däcken inte samma komfortnivå som vanliga sommardäck.
 

Vilken användning passar SUV-däck bäst för?

Du kan tryggt köra med dessa robusta däck även på ojämna och grusiga vägar. Däckens mönsterdesign biter bättre i mjuk terräng än vanliga personbilsdäck. SUV-däck ger också ett bättre grepp och minskar bromssträckan för terrängbilar.
 
Premiumdäckens låga rullmotstånd minskar bränsleförbrukningen och det låga däckljudet förbättrar körkomforten. Vi tillverkar hållbara och robusta SUV-däck för både sommar- och vinterbruk. Du kan välja bland dubbdäck och dubbfria däck som ger ett gott grepp även under extrema förhållanden utan att kompromissa med körupplevelsen. 


Märkningar för terrängbilsdäck

SUV- och all-terrain däck möjliggör körning både på vägen och i terrängen. Däckens specifika märkningar ger mer information om vilka körförhållanden däcken passar bäst för.

AT - All-terrain

AT, eller all-terrain, betyder att däcket är avsett för användning både på vägen och i terrängen. All-terrain däck är en blanding av vanliga personbilsdäck och mud-terrain däck (MT).


MT - Mud-terrain

Mud-terrain, eller MT, är däck som är speciellt utformade för mycket utmanande terrängförhållanden. Dessa däck har ett grovt och djupt mönster.
 
MT-däck är mindre lämpade för körning på vägen än all-terrain däck, och vi rekommenderar att köpa MT-däck endast om du kör i mycket svår terräng.

 
M+S, 3PMSF och snöflingemärkning

SUV- och all-terrain däck som är avsedda för vinterbruk har M+S- och 3PMSF-märkningar för att visa däckens prestanda under vinterförhållanden. M+S står för lera och snö (mud + snow) och är en tillverkarmärkning som inte kräver extern certifiering. 3PMSF-märkningen utfärdas av ett godkänt testlaboratorium.
 
Du hittar M+S-märkningen som en bokstavskombination på sidan av däcket. 3PMSF-märkningen kännetecknas av en snöflinga inuti en bergstopp. Numera måste alla dubbfria vinterdäck som är godkända för vinterbruk ha både M+S-märkning och 3PMSF-märkning.


Nokian Tyres terrängdäck

Terrängbilsdäck och SUV-däck har en betydligt högre profil än genomsnittliga personbilsdäck, vilket gör att däckens sidoväggar är mer mottagliga för stötar och skador. All-terrain däck har vanligtvis förstärkta sidoväggar eftersom däckens höga profil lätt kan skadas av skarpa terrängformationer.

Förstärkningarna i däckens sidoväggar är gjorda av extremt hållbart aramid-fiber, som också används inom flyg- och militärindustrin. Detta material ger utmärkt skydd mot stötar och skärskador på däckens sidoväggar. De förstärkta sidoväggarna skyddar också mot stötar från trottoarkanter eller körning över skarpa hål i vägen.

Köp hållbara och slitstarka terrängsdäck från Nokian Tyres

SUV-däck är lämpliga både för krävande terräng och daglig landsvägskörning med de flesta SUV:ar och terrängbilar.

I Nokian Tyres sortiment hittar du sommardäck för terrängbilar i Hakka Black SUV- och Hakka Blue SUV-serierna. Båda däckserierna är utformade med hänsyn till de varierande väderförhållandena under den nordiska sommarsäsongen.

Vi har också dubbdäck och dubbfria däck för SUV:ar och utmanande vinterförhållanden. Dessa däck är designade för de tuffa nordiska vinterförhållandena och ger säkert grepp på is, snö och slask.