KÖRA PÅ ETT PUNKTERAT DÄCK

KÖRA PÅ ETT PUNKTERAT DÄCK

Hitta de däck som passar dig bäst

Ett däck kan gå sönder av olika anledningar: glasskärvor, spikar och skruvar kan punktera däcket, eller felaktigt inriktade styrvinklar kan slita ut däcket. Du kommer att märka om ett däck går sönder, till exempel om din bil börjar dra kraftigt åt sidan eller om körkänslan ändras. En däcktrycksindikator kan också varna dig om ett punkterat däck. Om det skulle hända att ett däck går sönder är det viktigt att reparera det så snart som möjligt. Att köra på ett punkterat däck kan skada däcket och hela ditt fordon.

kan man köra på ett punkterat däck?

När ett däck är punkterat bör du inte köra på det längre än vad situationen kräver. Att köra på ett punkterat däck kan förstöra fälgen till den grad att den inte kan repareras. Dessutom kan andra delar av bilen skadas när man kör på ett punkterat däck.

Ett skadat däck påverkar bilens köregenskaper och det är riskabelt att köra på ett punkterat däck. Det kan också ha konsekvenser för eventuella försäkringskrav om du kör ett fordon med ett punkterat däck längre än nödvändigt. Om ditt däck går sönder, hitta ett säkert ställe att stanna så snart som möjligt och styr ditt fordon åt sidan. Kör inte bilen längre innan däcket har bytts ut eller reparerats.

Många Nokian Tyres däck använder Aramid Sidewall-teknologi i däcksidorna. Den extremt starka aramidfibern gör däcken mycket motståndskraftiga mot slitage och skador, och förbättrar deras förmåga att motstå stötar.

vad ska du göra om ditt däck punkteras?

Oväntade situationer kan uppstå på vägen, så det är klokt att vara beredd på att ett däck kan punkteras. Se till att ditt fordons reservdäck är i gott skick och att du har de nödvändiga verktygen för ett däckbyte i din bil. Däcktätningsmedel kan också fungera som tillfällig hjälp. Se till att din bil har en varningstriangel. En reflexväst är ett värdefullt tillskott för att öka säkerheten om du behöver parkera din bil vid vägkanten.

Här är stegen du ska följa när ditt däck punkteras:

  1. Försök att hålla bilen rak. Ett punkterat däck gör vanligtvis att fordonet drar kraftigt åt sidan. Sakta ner och fokusera på att hålla bilen rak.

  2. Stanna på en säker plats. Håll dig lugn och hitta en lämplig plats att stanna på så nära som möjligt. Om du behöver stanna vid sidan av vägen, ange tydligt dina avsikter för annan trafik.

  3. Ställ upp varningstriangeln. Ta på dig reflexvästen först och placera sedan varningstriangeln på lämpligt avstånd från ditt fordon. Tänd dina varningsblinkers om du tvingas stanna i en position som kan utgöra en fara för annan trafik.

  4. Byt däcket eller ring efter vägassistans. Montera reservdäcket i stället för det skadade eller reparera en mindre skada med tätningsmedel. Om du är osäker på hur du gör detta, ring efter vägassistans.

Observera att reducerat däcktryck inte nödvändigtvis är ett tecken på ett punkterat däck. Till exempel kan kall luft göra att däcktrycket sjunker. Det är ändå alltid en bra idé att kontrollera orsaken till det minskade däcktrycket.

reservdäck är endast för tillfälligt bruk

När du byter ut ett punkterat däck mot ett reservdäck, kom ihåg att reservdäck ofta är mindre än vanliga däck. Deras högsta tillåtna hastighet är lägre, vanligtvis bara 60 km/h eller 80 km/h. Tänk på det när du fortsätter resan efter att du har bytt däck. Använd endast reservdäcket tillfälligt och byt ut det mot ett nytt däck så snart som det är möjligt. I vissa fall kan ett skadat däck repareras på en däckverkstad.

Nokian Tyres Hakka och Hakkapeliitta-däck erbjuder en unik förmån; Hakkaskydd. Denna kostnadsfria tjänst säkerställer att du får ett nytt likvärdigt däck om däcket används på rätt sätt men skadas av en olyckshändelse. Registrerade användare kan dra nytta av denna förmån hos alla Nokian Tyres däckåterförsäljare i Sverige, Norge eller Finland.
 

hur förhindrar man att ett däck punkteras?

Du kan inte alltid förutse oväntade situationer, men du kan minska risken för att däcket går sönder på flera sätt. Här är några tips:

  • Behåll rätt däcktryck. Särskilt lågt däcktryck ökar risken för punktering. Kontrollera däcktrycket varje månad och inför långa körningar.

  • Säkerställ korrekt hjulinställning. Felaktiga styrvinklar kan slita ut däcken, vilket ökar risken för punktering. Kontrollera hjulinställningen om din bil drar åt sidan eller känns instabil.

  • Var uppmärksam på din omgivning och väglaget. Kör försiktigt på vägar med grus, stenar eller gropar. Var extra försiktig i närheten av byggarbetsplatser, där det kan finnas hål eller gupp som kan vara svåra att se.

  • Inspektera dina däck regelbundet. Se till att det finns tillräckligt med slitbanemönster kvar på dina däck. Byt ut slitna däck omgående för att undvika obehagliga situationer på vägen.

byte av ett punkterat däck

Om ditt däck har gått sönder i däcksidan är det omöjligt att reparera det på en däckverkstad. I det här fallet är det viktigt att byta ut det skadade däcket. Även om däcket går att reparera, kontrollera dess skick efter reparationen och byt ut det mot ett nytt om det behövs.

Vid ett däckbyte är det bra att rotera fordonets däck. Detta kan hjälpa till att jämna ut slitaget och förlänga livslängden på dina däck. Montera alltid de bättre däcken på bakaxeln för förbättrad stabilitet. Håll dina däck i gott skick och kör säkert under alla omständigheter.

hitta däcken som passar din bil bäst