Så här väljer du rätt typ av vinterdäck

Så här väljer du rätt typ av vinterdäck

Varierande nordiska vinterförhållanden ställer stora krav på vinterdäck. Greppet ska vara bra både på snöiga vägar, slaskiga motorvägar och på våt is. Oavsett om du väljer dubbade eller odubbade vinterdäck ska du komma ihåg att vinterkörning handlar om en konstform. Med rätt hastighet efter förhållandena och genom att köra förutseende och ha god tid för resan blir körningen mer säkert och komfortabelt.

Hitta de däck som passar dig bäst

Valet av nya vinterdäck blir som mest lyckat om du väljer däck som passar för ditt körsätt och som fungerar bäst i de förhållanden där du kör mest på vintern. Genom att välja kvalitetsdäck kan du vara säker på att vinterdäcken ger ett säkert grepp även i extrema situationer. Premiumvinterdäck för nordiska förhållanden har testats noga i krävande nordiska förhållanden. Endast genom att testa däck i de förhållanden som de är avsedda för kan däckets egenskaper anpassas för lokala väderförhållanden och krävande väglag.

Dubbdäck säkra på varierande väglag

Dubbdäck är ett säkert val i de varierande vinterförhållandena i Norden. De ger bra grepp på krävande väglag som kan skifta från is till slask. Dubbdäck håller greppet även i extrema situationer. Om bilen inte har de senaste tekniska lösningarna är dubbdäck ett säkert val, speciellt för oerfarna vinterbilförare. 

– Bra dubbdäck förmedlar till föraren tydligt när bilen håller på att förlora sitt sidogrepp. Om bilen med dubbdäck riskerar att börja sladda så lyckas föraren vanligtvis korrigera sladdet. Dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 ger extra säkerhet speciellt i de allra halaste förhållandena på is och hårdpackad snö. Däcket är utvecklat för att fungera utmärkt både på milda vinterdagar och i kraftig kyla. Däcket ger bra grepp på alla väglag, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige. 

Odubbade däck maximalt komfortabla

Fördelarna med dubbfria vinterdäck är bland annat körkomforten och lägre bränsleförbrukning. Odubbade däck rullar tystare och minskar däckljudet i kupén. Även tidpunkten för på- och avmontering på hjul är flexibel. De kan monteras på bilen i god tid före första halkan på hösten och bytas till sommardäck först senare på våren när det inte längre finns risk för halka.  

– På snö har dubbfria vinterdäck lika bra eller till och med bättre grepp än dubbdäck. Om bilen har moderna säkerhetshöjande utrustningar så går det alldeles utmärkt att köra med odubbade vinterdäck på vintern. Till exempel passar det dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 5 för varierande nordiska vinterförhållanden och ger utmärkt grepp både på is och snö. Däckets gummiblandning innehåller unika Arctic Grip Crystals partiklar som ger ett bra grepp på is, säger Emil Sundholm.

Vid valet av nya odubbade vinterdäck är det viktigt att kontrollera att däcken är avsedda för nordiska förhållanden. Odubbade vinterdäck för centraleuropeiska förhållanden har inte tillräckligt bra vinteregenskaper för våra vinterförhållanden i Norden. Den viktigaste egenskapen på den här typen av däck är köregenskaperna för snabb körning på barmark på bekostnad av bra isgrepp.

  

 Fem saker att observera vid valet av nya vinterdäck

 1.  Snö- och isgrepp

Snö- och isgrepp är de viktigaste egenskaperna på ett bra vinterdäck. Vinterdäck som är godkända för vinterbruk har en snögreppsmärkning och däck som har klarat ett internationellt isgreppstest har en isgreppsmärkning.

2. Däckljudet

EU-märkningen anger däckets externa ljudnivå men inte däckljudet i kupén. För Nokian Tyres är det viktigt att vinterdäck är komfortabla och att däckljudet minimeras med hjälp rätta komponentval och bra mönsterdesign.

3. Rullmotstånd

Ju lägre rullmotstånd ett däck har desto mindre blir bilens bränsleförbrukning. Kostnaderna för bilkörningen minskar och körningen sker mer hållbart. Skillnaden på rullmotståndet mellan däck i klass A och i den sämsta klassen E innebär att däck i klass A förbrukar 0,6 liter/100 km mindre bränsle. Premiumdäck sparar en hel del bränsle.

4.Hakkaskydd

Alla nya Nokian Tyres däck omfattas av Hakkaskydd. Om ett däck i normalt bruk går sönder och inte kan lagas får kunden ett nytt liknande däck utan kostnad. Hakkaskydd gäller ett år från inköpsdatumet. Läs mer om Hakkapeliitta vinterdäck och njut av bekymmerslösa mil i nordiska vinterförhållanden.

5. EU:s däckmärkning

EU:s däckmärkning ger konsumenten bra information vid valet av nya däck. Märkningen informerar om däckets bränsleeffektivitet, externt däckljud och om däckets snö- och isgrepp. Med hjälp av isgreppsmärkningen kan man välja däck som är säkra i nordiska vinterförhållanden. Även bra slitstyrka är en viktig egenskap på däck som är säkra och sparar bränsle.


Läs mer om:
 

Däckinformation

Hitta vinterdäck som passar bäst till din bil