Däckdimensioner: Rätt däckstorlek för din bil

Däckdimensioner: Rätt däckstorlek för din bil

När du ska välja nya däck är storleken en av de viktigaste faktorerna. När du väl har hittat en modell du vill ha så återstår det att hitta den dimension som passar din bil, vilket också ger optimal säkerhet. Det finns många olika däckstorlekar. Om avvikelsen i storlek är för stor kan det innebära mer arbete för bilägaren vid ett senare tillfälle – vi rekommenderar därför att använda de däckstorlekar som biltillverkaren rekommenderar. Läs vidare och hitta rätt däck för din bil!

Hitta de däck som passar dig bäst

Hitta däckstorleken med däckmärkningen

Storleken på däcket hittar man bland annat i det som kallas däckmärkningen som är tryckt på däckets sida. EU:s däckmärkning som uppdaterades 2021 innehåller användbar information om däckdimensioner och andra specifikationer. Följande kan läsas med hjälp av däckmarkeringen när vi använder däckmärkningen 205/55 R 16 94 V XL som ett exempel. 

Däckets bredd

Däckets bredd är de första siffrorna i däckmarkeringen. Bredden anges i millimeter och mäts på däckets bredaste punkt - mätt från kant till kant – och monterad på en standardfälg. Däckets bredd i exemplet är 205 mm eller 20,5 cm. 

Däckprofil

Däckprofilen anger däckets höjd i procent av bredden. Dessa siffror anges med andra ord inte i centimeter, utan snarare i procent av däckets bredd. Höjden uttrycks genom att mäta däckets sidoyta från marken till fälgens underkant. Däckets profil anges efter däckets bredd, bakom snedstrecket i däckmärkningen. I exemplet är däckprofilen 55, det vill säga 55 % av däckets bredd. I detta fall är höjden 205 x 0,55 = 112,75 mm. 

Fälgstorlek

Fälgstorleken anges i tum och kommer efter symbolen som indikerar däckets struktur (R för radialdäck i detta fall). En tum motsvarar 2,54 cm. Eftersom däcket i detta exempel  är märkt med 16 betyder det att däckets diameter är 16 tum eller 40,64 cm. 

Övriga däckmärkningar

Förutom information om däck- och fälgstorlek visar däckmarkeringarna även:

  • Däckets struktur: Däckstrukturen indikeras med en bokstav, som är R i detta exempel. R står för radialdäck, vilket är den vanligaste typen av däck. Radialdäcken har två stålbälten som fungerar som förstärkningar ovanpå ramväven.
  • Belastningsindex: Belastningsklass eller kapacitet visar hur mycket last ett däck kan bära. För däcket i det här fallet är siffran 94, men observera att detta inte motsvarar vikt i kg – det är i stället belastningsindex som sedan ska kontrolleras mot en tabell. Där kan vi se att 94 motsvarar 670 kg per däck. I slutet av däckmärkningen är vissa däck märkta med XL. Dessa står för Xtra Load, och indikerar att däcket har en ökad lastkapacitet.
  • Hastighetsklass: Hastighetsklassen anger däckets maxhastighet. Kategori V, som i detta exempel, innebär att däcket är tillverkat för hastigheter upp till 240 km/h. Observera dock att även om däcket är konstruerat för att klara en viss hastighet, betyder det inte att det rekommenderas att uppnå maxhastigheten.

 

Att byta däckstorlek

När du köper nya däck är det viktigt att du tar hänsyn till både däckstorlek och om däcket passar ditt fordon. I bilens registreringsbevis kan du oftast hitta flera däckstorlekar som är kompatibla med bilen. Du kan även avvika från dessa däckdimensioner utan att behöva registreringsbesiktiga bilen igen, men måste följa vissa förutsättningar, som du hittar på Transportstyrelsens hemsida

När du byter däckstorlek måste du även ha bilens axelvikt i åtanke. Du hittar även denna information i registreringsbeviset. För att de nya däcken ska klara av bilens last måste däckets lastkapacitet vara minst lika med bilens axelvikt dividerat med två.

 

Hitta rätt däck med däckdimensioner hos Nokian Tyres

Att hitta rätt däck till din bil är enkelt på Nokian Tyres hemsida. Skriv bara in bilens registreringsnummer, bilmodell eller däckstorlek i sökrutan så får du en lista med däck i rätt storlek för din bil. Läs mer om Nokian Tyres vinterdäck och sommardäck för personbilar, SUVar och lätta lastbilar på produktsidorna. Där hittar du information om däckstorlek och annan viktig information som hjälper dig att välja däck.

 

HITTA VINTERDÄCK SOM PASSAR DIN BIL BÄST