Dubbdäckens miljöpåverkan

Vinterdäcken har blivit betydligt mer miljövänliga under de senaste åren. Nya konstruktioner, gummiblandningar och dubbtekniker har gjort det möjligt att utveckla vinterdäck som har ännu bättre grepp och som sliter ännu mindre på vägar.

De bästa vinterdäcken har gummiblandningar som minskar rullmotståndet betydligt. Lägre rullmotstånd minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen, vilket är bra för miljön. Ett viktigt beslut var att förbjuda användningen av cancerframkallande kemikalier i tillverkningen av däck inom EU. Nokian Tyres slutade använda farliga substanser i sina egna produkter redan tidigare än lagen krävde. I moderna däck används bland annat den förnybara råvaran rapsolja som förbättrar däckets våtgrepp och slitstyrka.

Lägre däckljud

Efter bränsleförbrukningen är däckljud en viktig miljöfråga när det gäller däck. Nokian Tyres vinterdäck innehåller många innovationer som minskar däckljudet. Ny form av dubbar, en dubbdyna under dubbarna, placeringen av mönsterklackarna, nya slitbanegummiblandningar och moderna mönster dämpar däckljudet betydligt.

Det finns maxgränsvärden även för däckljudet. Gränsvärdet blev strängare åren 2012 och 2016. Däckindustrin har lyckats minska däckljudet på sina produkter avsevärt, men någon liknande utveckling har ännu inte skett när det gäller vägbeläggningar. Därför kommer tyngdpunkten i framtiden att ligga på vägar och vägbeläggningar för att minska bullret.

Spara på miljön, kör ekonomiskt

Hur man kör spelar en viktig roll för miljön. Under sin livscykel påverkar däcken miljön mest under körning och fordonets bränsleförbrukning är den viktigaste miljöfaktorn.

Ekonomiskt körsätt kan minska bränsleförbrukningen med 10-15 procent. Förbrukningen kan minskas genom att bland annat undvika hårda inbromsningar och accelerationer, vilket även ökar vägslitaget betydligt. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd och genom att ha rätt lufttryck i däcken går det att spara upp till 0,5 liter bränsle per 100 km och samtidigt minskar koldioxidutsläppen med cirka 12 gram/km.

 Bekanta er med Nokian Tyres vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/