Nokian Tyres åtgärder för att minska gatudamm

När Nokian Tyres utvecklar nya däck är det viktigt att de blir miljövänliga. De ska slita på vägar och försämra luftkvaliteten så lite som möjligt.

Däcktillverkare har sedan flera år långsiktigt utvecklat vinterdäck som skapar mindre gatudamm. För Nokian Tyres är det viktigt att man gör allt som kan göras för att minska gatudammet, dock utan att trafiksäkerheten försämras.

Modern dubbteknik minskar vägslitaget

Under det senaste decenniet har dubbdäckens vägslitageeffekt minskat till en fjärdedel. Det har blivit möjligt genom att kunna utveckla dubbar som både är lättare och kortare. Dubbarnas form, placering och funktion är optimerade. Fordonets hastighet, dubbarnas vikt, form och material samt däckets konstruktion spelar en viktig roll när det gäller vägslitage.

En dubb väger i genomsnitt under ett gram (tidigare upp till tre gram). Lättare dubbar har bland annat blivit möjligt genom att dubbflänsen tillverkas av lättmetall, när den tidigare var stål. En dubb är nu cirka 10 millimeter lång, när den tidigare var upp till 14 millimeter lång. Nokian Tyres senaste dubbdäck har dessutom så kallade dubbdynor under dubbarna som dämpar dubbarnas vägkontakt ytterligare. Dubbarna har också sneda dubbstift av hårdmetall som fördelar dubbkontakten mot vägen på större yta.

Bekanta er med Nokian Tyres vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/