Menu

Frågor och svar om Nokian Tyres manipulation av test i tidningar

Nokian Tyres meddelade den 24 februari att rutinerna för däcktester tidigare år inte alltid har varit i linje med Nokian Tyres sätt att arbeta. Vi har öppet erkänt att vi har gjort fel och har bett om ursäkt för det. Vi har också ändrat våra arbetssätt.

Däcktester, som de nordiska, ryska och europeiska stora biltidningar har gjort, har varit pålitliga sedan flera år. Oberoende däcktestare har grundligt testat våra premiumprodukter som vi har lanserat under de senaste år och testdäcken har antingen köpts hos däckåterförsäljare eller deras prestanda har säkerställts med hjälp av nya tester.

Vi betonar att alla våra produkter har alltid varit mycket säkra och av hög kvalitet.

Att vara transparent är oundvikligt och är till gagn för alla, speciellt för konsumenterna

Däcktester som oberoende bilmedier och konsumentorganisationer gör ökar konsumenternas säkerhet avsevärt och de påverkar också utvecklingen av däck i Europa. Däcktestare ställer sina mål och uppmärksammar viktiga säkerhetsegenskaper i sina däcktester.

Fullständig transparens och etisk agerande är viktigt för alla som arbetar med däcktester. Det är till gagn både för konsumenter, test organisationer, finansiärer och tillverkare. På det sättet kan vi garantera att konsumenterna kan lita på däcktester och att de kan köra med säkra däck även i framtiden. Vi har föreslagit att vi tillsammans skulle ta fram etiska regler för däcktester för hela däckbranschen. Hur som helst kommer vi själva att ta fram sådana regler.

Är däcken som säljs till konsumenterna säkra?

Nokian Tyres produkter har alltid varit säkra att köra med. Du kan även i fortsättningen köra säkert och tryggt med våra däck.

Skillnaderna mellan däck som skickades till tester och däck som såldes till kunder var mycket små. Ett däck är resultatet av dussintals enskilda egenskaper som har optimerats noggrant för att fungera tillsammans. En mindre modifiering har gjorts för att vinna en fördel på några procent i ett test. Den här typen av modifieringar har inte varit vanliga och inte ens möjliga på däck som tidningar har köpt hos återförsäljare.

Hur kan jag veta att däcktester för mina däck inte är manipulerade?

Konsumenterna kan lita på däcktester som kvalitetsmedier har gjort. Tester som de mest kompetenta däcktestare gör, till exempel Nordens största oberoende däcktestare Tech World eller tyska ADAC, har varit pålitliga sedan flera år och produkter som testas köps hos däckhandlare. Däck som mottas direkt från tillverkare testas om för att garantera att de testade produktegenskaperna stämmer.

Till exempel har Test World testat Nokian Hakkapeliitta 8 dubbdäck över 50 gånger år efter år, utöver tester som tidningar själva har gjort. De flesta av Nokian Tyres däck som har toppat däcktester har varit ute på marknaden sedan flera år och däcktestare har kunnat köpa dem hos däckhandlare.

Vi har aldrig försökt påverka däcktester som görs i Nordamerika. Consumer Report -tester i USA har alltid varit pålitliga.

Däckmanipulationen har aldrig gällt Nokian Tyres tunga däck.

Har testmanipulationen gällt alla produktgrupper?

Modifieringarna på testdäck har inte skett konsekvent. Tester som de mest betydande däcktestare har gjort har varit pålitliga sedan flera år. Däcktestare köper sina däck hos däckhandlare alltid när det är möjligt och gör så kallade doping-tester för nya däck för att säkerställa resultaten. De flesta av Nokian Tyres däck som har toppat däcktester har varit ute på marknaden sedan flera år och däcktestare har kunnat köpa dem hos däckhandlare.

Vi har aldrig försökt påverka däcktester som görs i Nordamerika. Consumer Report -tester i USA har alltid varit pålitliga.

Däckmanipulationen har aldrig gällt Nokian Tyres tunga däck.

Produkternas EU-märkningar är pålitliga

Nokian Tyres mätresultat när det gäller våtgrepp, bränsleeffektivitet och externt däckljud har alltid varit pålitliga. Resultaten kontrollers av myndigheter och anges på däck och på Nokian Tyres webbsidor.

Hur stor är kvalitetsskillnaden mellan testdäck och däck som kunden kan köpa?

Det har varit vissa skillnader mellan däck för tester och däck som konsumenterna har kunnat köpa, men skillnaderna har inte påverkat kvaliteten. En av dussintals egenskaper har förbättrats något, på bekostnad av någon annan egenskap.

Vilka åtgärder har vidtagits för att rätta till detta?

År 2015 gjorde vi en internrevision om våra tidigare rutiner när det gäller testdäck. Undersökningen ledde till att vi har förtydligat vår testdäckpolitik, som nu klart och tydligt förbjuder alla typer av tvivelaktiga arbetssätt när vi ertbjuder däck för tester. Läs mer

VI vill arbeta transparent samt ansvarstagande och vi vill åter förtjäna vårt skadade förtroende genom att i fortsättningen arbeta ärligt. Endast kommersiellt tillgängliga däck kommer att levereras till däcktester.

Däcktester har förbättrat och kommer att förbättra däckens säkerhet i Europa. Vi har föreslagit att vi tillsammans skulle ta fram etiska regler för däcktester för hela däckbranschen. Hur som helst kommer vi själva att ta fram sådana regler.

Fullständig transparens och etisk agerande är viktigt för alla som arbetar med däcktester. Det är till gagn både för testorganisationer, finansiärer, tillverkare och framförallt för konsumenterna.

Planerar ni att erbjuda era kunder kompensation för testmanipulationerna?

Tester som oberoende biltidningar gör har varit pålitliga sedan flera år. Oberoende däcktestare har noga testat våra premiumprodukter som vi har lanserat och däcken har antingen köpts hos däckhandlare eller deras prestande har säkerställts i nya tester.

Kunder som har köpt sina däck under senare år och har gjort sitt däckval efter däcktester har fått däck vars egenskaper motsvarar egenskaperna på däck som testades. Däcken är säkra och kan även i fortsättningen köras säkert. Vi följer konsumentskyddslagen och vi anser att våra däck uppfyller våra löften och de har inga fel.

Produkternas pris baseras på erfarenheter som har genererats under flera generationer och på toppteknologi. För närvarande ser vi inga skäl till prisreduceringar.

Varför är transparens och oberoende däcktester viktiga för konsumenter?

Transparens är oundvikligt och gagnar speciellt konsumenter. Däcktester som oberoende bilmedier och konsumentorganisationer gör ökar konsumenternas säkerhet avsevärt och de påverkar också utvecklingen av däck i Europa. Däcktestare ställer sina mål och uppmärksammar i sina däcktester viktiga säkerhetsegenskaper.