Nytt världsrekord i bilkörning på två hjul– 186,269 km/t

Ett nytt världsrekord i bilkörning på två hjul, 186,269 km/t, klockades när Nokian Tyres produktutveckling, Vianors depåteam och den kände finländske stuntföraren Vesa Kivimäki förenade sina kompetenser. Världsrekordbilen hade däck förstärkta med tekniken Nokian Tyres Aramid Sidewall.

Se mer på vårt videoklipp

Världsrekord i bilkörning på två hjul kördes i Finland i slutet av augusti. Det nya världsrekordet skapades när Nokian Tyres produktutveckling, Vianors proffsiga depåteam och den kände finländske stuntföraren Vesa Kivimäki förenade sina kompetenser och klarade den hisnande världsrekordfarten.

För att kunna köra i toppfart krävs att vädret är optimalt och föraren kan sin sak. Dessutom ställs stora krav på däcken. Speciellt när vägkontakten endast vilar på två däck, en yta lika stor som två handflator. För att kunna köra världsrekordet krävdes ytterst slitstarka däck på bilen.

Från amatörkörning på åkrar till stuntproffs: lagom tokig herr Kivimäki

Det tuffa proffset i stuntkörning, finländske våghalsen Vesa Kivimäki accelererade sin bil till ett nytt världsrekord på två hjul. Stuntövningar på åkrar, körning på två hjul och en kort karriär som rallyförare lade grunden för en proffskarriär i stuntkörning och för ett nytt världsrekord.

Slitstyrka och säkerhet i överraskande körsituationer. Gummiblandningen på däcksidorna, som ger mycket bra skydd mot slitage och skärskador, innehåller ytterst tåliga aramid-fibrer. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer starka, vilket gör att däcksidorna tål stötar och tryck mot fälghornet bättre.