Världsrekordet för snöröjning

Nokian Tyres och Valtra har satt världsrekordet för snöröjning med en självkörande traktor. Hastighetsrekordet fastställdes i mars 2018 med en förarlös Valtra T254 Versu traktor utrustad med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI däck. Utan förare röjde traktorn snö på en sluten väg i södra Finland i 73.171 km/h.

Se mer på vårt videoklipp

"Förutsägbarheten och de billiknande egenskaperna av Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI kombinerat med sin rena dragkraft har gjort däcket till ett populärt val hos vinterentreprenörer."
Toni Silfverberg, Försäljnings- och marknadschef på Nokian Heavy Tyres

Valtra T254 Versu har tilldelats titeln Årets traktor 2018 och uppskattas av entreprenörer och jordbrukare för sin mångsidighet. T254 Versu är utrustad med innovativa SmartTouch användargränssnittet, vilket har blivit mycket berömt för sin användarvänlighet.

"För många av våra kunder har användarvänligheten av SmartTouch armstöd blivit ett enkelt steg att investera i teknik som tidigare anses vara för komplicerad. Vi ser en ökad efterfrågan på ny teknik som bidrar till ökad effektivitet och integration med befintliga affärssystem. Vi är fast beslutna att fortsätta att vara ledande att erbjuda innovativ teknik i våra SmartTouch traktorer, säger Mikko Lehikoinen, marknadschef för Valtra EME.

Hastighetsrekordet fastställdes i säkra förhållanden av forskargrupper från både Nokian Tyres och Valtra. Ökat intresse av autonom teknik finns inom många branscher, bla logistik, vägmaskiner och jordbruk. Som traktortillverkare har Valtra en lång historia av maskiner anpassade för vägunderhållning under kalla förhållanden. Uppgifterna som hämtas från färdskrivaren ger värdefulla data för framtida forskning inom autonom teknik.

SPECIALUTFORMADE DÄCK FÖR MAXIMAL STABILITET

Att köra med frammonterat redskap i hög hastighet på halt underlag ställer höga krav på såväl traktor som däck. Blockmönstret i Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-däcken har utformats speciellt för stabilitet på isiga och snöiga ytor.

"Förutsägbarheten och de billiknande egenskaperna av Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI kombinerat med sin rena dragkraft har gjort däcket till ett populärt val hos vinterentreprenörer", säger Toni Silfverberg, försäljnings- och marknadschef på Nokian Heavy Tyres. "Egenskaperna fungerar också bra för att sätta hastighetsrekord."

Detta är det andra världsrekordet i under-noll-förhållanden som har fastställts av Nokian Tyres och Valtra. År 2015 samarbetade Valtra och Nokian Tyres med rallylegenden Juha Kankkunen som körde en Valtra T234 Versu-traktor med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-däck i 130.165 km/h.