Fälgar - Hur man väljer rätt däck och fälgar

Fälgar - Hur man väljer rätt däck och fälgar

Hitta de däck som passar dig bäst

Alla bilar behöver fyra hjul för att kunna köra. Hjulen består av två delar: fälgen och däcket ovanpå den.

Fälgar är vanligtvis tillverkade av stål eller aluminium, även om vissa sportbilar också använder fälgar gjorda av magnesium och kolfiber.

Fälgarna sätts fast på bilens hjulnav och överför rörelsen som genereras av bilens drivlina till marken genom däcken.

Däck, å andra sidan, monteras på fälgarna för att koppla fälgen till väglaget. Däcken är tillverkade av noggrant utformade komponenter för att optimera deras prestanda och hållbarhet.

 

Däcken är kontaktpunkten mellan din bil och väglaget - Välj dem noggrant

Fälgarna bestämmer storleken på däck som kan monteras på en bil. Däckstorleken begränsar i sin tur utbudet av tillgängliga däckmodeller att välja mellan.

Noggrannhet vid val av däck är viktigt eftersom de skapar en ytterst viktig kontaktyta mellan din bil och vägen. Däck påverkar direkt hur lätt din bil svänger, hur den beter sig i våta eller isiga förhållanden och hur effektivt och säkert motorkraften överförs till vägen.

Genom att använda Nokian Tyres sommar- och vinterdäck designade för nordiska väderförhållanden säkerställer du en säker hantering och prestanda för din bil oavsett förhållandena.

Fälgar för vinterdäck - Vad man ska tänka på när man väljer vinterfälgar?

I Sverige har bilar vanligtvis två uppsättningar däck och fälgar, en för sommardäck och en för vinterdäck. Det innebär att när årstiderna ändras behöver du helt enkelt byta hjulen på din bil istället för att ta bort däcken från fälgarna vid bytet.

Fälgar som används under vinterförhållanden utsätts för tuffa förhållanden, men det finns inte specifika krav för fälgar som används med vinterdäck. Vanligtvis kommer en bil med original sommardäck när man köper den, och man kan köpa till ett separat tillbehörspaket med vinterdäck och fälgar som passar bilen samtidigt. (Det är rekommenderat att använda den dyrare uppsättningen av fälgar på sommaren, eftersom fälgar exponeras för betydligt tuffare förhållanden och vägsalt under vintern.)

Om du köper nya fälgar för vinterbruk kan det också vara värt att uppmärksamma fälgarnas design, särskilt om du regelbundet kör i områden med mycket snö. Vissa designer tenderar att samla mycket snö inuti fälgarna, vilket kan orsaka störande vibrationer när snön fryser.

Nokian Tyres återförsäljare kan hjälpa dig att välja fälgar som är lämpliga för vinterbruk och säkra vinterdäck designade för nordiska förhållanden, i rätt storlek till just din bil.

Hjulstorleksmarkeringar - Hur hittar man rätt storlek på fälgar?

Alla fälgar är inte lämpliga för alla bilar. Vid val av fälgar måste man ta hänsyn till storleken på fälgen men också till dess bultmönster och offset.

Vad betyder detta? Vi kommer att förklara dessa viktiga siffror som krävs för val av fälgar mer detaljerat nedan, men oroa dig inte om de låter förvirrande. Nokian Tyres återförsäljare hjälper dig gärna att hitta rätt fälgar och däck för din bil.


Bultmönster och navhål på fälgarna

Antalet bultar på bilens hjulnav och deras avstånd varierar mellan olika biltillverkare. Bultmönstret på fälgarna indikerar vilken typ av hjulnav och bultar fälgen kan monteras på.
Bultmönstret anges av antalet bultar och avståndet mellan bulthålen i millimeter. Exempel på vanliga bultmönster är 4x100 och 5x120.

Förutom det korrekta bultmönstret är det också viktigt att kontrollera storleken på navhålet. Det finns olika storlekar på centreringsringar tillgängliga för att säkerställa att navhålet passar olika storlekar på nav. Kontrollera det korrekta bultmönstret innan du beställer fälgar, eftersom fälgar med fel bultmönster inte kan monteras på din bil.

 

Offset eller ET (Einpress Tiefe)

Fälgar är alltid angivna med ett offsetvärde, som mäter avståndet mellan monteringspunkten för fälgen och fälgens centrumlinje. Med enkla ord bestämmer offsetvärdet om hjulet skjuts inåt eller utåt från bilen. Ett högre offsetvärde skjuter hjulet inåt, medan ett lägre eller negativt offsetvärde skjuter utåt.

Det enklaste sättet att tolka offsetvärdet på, är att hänvisa till tillverkarens originalfälgars offsetvärde, eftersom de är garanterade att passa bilens fjädring i alla positioner. Fälgar med fel offsetvärde kan potentiellt slå emot bilens skärmar, bromsskivor eller fjädringskomponenter. Fel offsetvärde kan också påverka körningen.

Du kan köra med förtroende under alla förhållanden genom att välja högkvalitativa och ändamålsenliga däck samt fälgar i rätt storlek för din bil.

 

Bredd och diameter på fälgarna

Bredden och diametern på fälgarna indikerar storleken på hjulet, i tum. De bestämmer också storleken på däck som kan monteras säkert på fälgarna.

Det är generellt rekommenderat att följa tillverkarens rekommenderade storlek för fälgbredd och diameter, eller noggrant verifiera kompatibiliteten om man avviker från dessa rekommendationer. Att ändra storleken på fälgarna kan också kräva en ny besiktning, vilket kommer att förklaras ytterligare nedan.

Observera också att även en fälg med ursprunglig bredd kanske inte passar utan att slå mot bilens kaross om offsetvärdet för fälgen ändras betydligt.

Kan storleken på fälgen ändras? - Krävs en ny besiktning?

Att ändra storleken på fälgarna kan förbättra bilens utseende, men stora förändringar i fälgstorlek är inte meningsfulla. Nedanför kan du se vad du bör ta hänsyn till.


Diametern på fälgarna kan ökas - med vissa begränsningar

Det är tillåtet att ändra storleken på fälgarna från de ursprungliga diameterstorlekarna som anges i fordonets registreringsdokument. Du som fordonsägare har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet får dock ske under vissa förutsättningar enligt Transportstyrelsen:

  • Däcken ska vara typgodkända
  • Däcken uppfyller kraven på belastningsförmåga
  • Däcken uppfyller kraven på hastighetskapacitet
  • Däcken är av samma typ.
  • Däck och fälg ska ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser
  • Däck och fälg ska ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning
  • Däck och fälg ska ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren
  • Däck och fälg ska täckas av bilens ursprungliga stänkskydd (stänkskärm).
  • En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.


Ändringar i bredden på fälgarna måste ta hänsyn till bilens struktur

Det finns inga direkta begränsningar för bredden på bilens fälgar. Den nya däckstorleken får inte komma i kontakt med bilens struktur i någon fjädringsposition och måste kunna rotera fritt.


Att ändra fälgstorlek kan kräva byte av däck

Att ändra diameter på fälgarna innebär alltid att du behöver köpa nya däck. Ändring av fälgbredden leder ofta också till köp av nya däck, men för små förändringar kan det vara möjligt att säkert montera det gamla däcket på en bredare eller smalare fälg.

Observera också att när du ökar fälgdiametern kan det vara så att däck med högre profil inte längre passar utan att slå mot bilens struktur i vissa fjädringspositioner.

När du ändrar storlek på fälgarna rekommenderar vi att du söker hjälp av en Nokian Tyres återförsäljare för att säkerställa korrekt val av däckstorlek. På så sätt kan du säkerställa en säker och överensstämmande passform för däcken på din bil.

 

Hitta däck som passar bäst till din bil