tis mars 24 10:28 2015 i kategori Företagsnyheter

Nya sommardäck – så här väljer du rätt

Snart är det dags att plocka fram sommardäcken och montera dem på bilen. Om däcken är slitna och det är dags att köpa nya är goda råd guld värda. Det är inte lätt att välja sommardäck, utbudet är enormt och fällorna många. Vad ska jag välja för att dels få säkra däck med bra och komfortabla köregenskaper, men samtidigt däck som är ekonomiska?

Dubbdäck ska av senast den 15 april om det inte råder vinterväglag. Med dubbfria vinterdäck får man köra året runt om man så vill, men att köra dubbfritt på sommaren är direkt farligt. Gummiblandning fungerar dåligt i sommarförhållanden och köregenskaperna är betydligt sämre än på sommardäck. Flera tester, som bland annat biltidningar har gjort, visar att på en våt väg kan dubbfria vinterdäck ge upp till 60 procent längre bromssträcka än sommardäck.

Sommardäck ska ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup, men då är de verkligen slitna och trafikfarliga.

− Vi rekommenderar våra kunder att mönsterdjupet ska vara minst fyra millimeter för att däcken ska ge bra skydd mot vattenplaning. Slitna däck ökar även bromssträckan och bilen sladdar lättare. Mönsterdjupet kan enkelt kollas med en femkrona. Om du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är däcket för slitet, berättar Christer Hokkanen, platschef på däckverkstaden Vianor.

Nya däck – tänk efter lite

Innan du åker till däckverkstaden för att köpa nya däck är det bra att veta ungefär vad du är ute efter. Vilka däckegenskaper är viktiga för dig, vill du till exempel ha däck med bra våtgrepp, mer sportiga däck med exakta köregenskaper eller uppskattar du hellre mer komfortabla däck som är tysta? Eller är bra däckekonomi viktigaste för dig, att däcken ska hålla länge och rulla lätt?

När det gäller däck till stadsjeepar är dessutom slitstyrka och stabilitet viktiga egenskaper. Speciellt däcksidorna är utsatta på SUV-däck och de ska ge bra skydd mot stick- och skärskador. Många vill även ha komfortabla däck till sina SUV-bilar, däck som ger personbilslika köregenskaper.

Biltidningarnas däcktester visar att man får vad man betalar för. Med andra ord däck av hög kvalitet är mer slitstarka och rullmotståndet är lägre, vilket minskar bränsleförbrukningen, men framförallt är de mer säkra.

Breda lågprofildäck är ett val för dig som vill köra lite mer sportigt och vill ha exakta köregenskaper. Nackdelen är att dessa däck bullrar mer och är mer spårkänsliga. Smalare däck med högre profil ger mer komfort, är tystare och ger bättre skydd mot vattenplaning.

− I bilens instruktionsbok anges vilken däckdimension bilen ska ha. Biltidningarnas sommardäcktester ger bra information om däckens egenskaper och även vi på däckverkstäder kan hjälpa kunden att hitta däck som bäst passar för bilen och kundens körsätt, säger Christer Hokkanen.

Bra att veta är också att våra nordiska grova asfaltvägar och kraftigt varierande temperaturer ställer sina krav på sommardäck. Därför är ett bra tips att välja däck med en gummiblandning för nordiska förhållanden. Däck för centraleuropeiska förhållanden har en annan gummiblandning som inte fungerar lika bra i våra kyliga förhållanden.

Alla sommardäck ska ha EU:s däckmärkning, ett klistermärke på däcket, som anger däckets våtgrepp (bromssträcka på vått underlag), rullmotstånd (bränsleeffektivitet) och externt däckljud i decibel. Däckmärkningen är bra, men mer information om däckens egenskaper ger till exempel däcktesterna.

Bilder:

www.nokiantyres.com/HakkaBlack 
www.nokiantyres.com/HakkaBlue 
www.nokiantyres.com/HakkaGreen 
www.nokiantyres.com/HakkaBlackSUV

Däckinformation
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/fragor-om-dacken/

Använd däcken rätt
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/

Däckmärkningar
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/dackmarkningar/

EU:s däckmärkning
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/eu-nya-dackmarkning/

Mer information:

Christer Hokkanen, platschef Vianor, tel. 070 109 3287, christer.hokkanen(at)vianor.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc