Däckhotell - förvara däcken bekvämt under säsongen

Däckhotell - förvara däcken bekvämt under säsongen

I Sverige behöver varje bil som används året runt två däckuppsättningar. Under vinterperioden kräver lagen användning av dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Sommarperioden kräver däremot sommardäck som är lämpliga för varmare förhållanden.

Hitta de däck som passar dig bäst

 

Däcken byts två gånger om året, och den andra däckuppsättningen ska alltid förvaras på rätt sätt mellan bytena. Korrekt däckförvaring är viktigt eftersom det påverkar däckens skick och livslängd avsevärt.

På ett däckhotell kan däckbyte och förvaring enkelt göras på ett och samma ställe. Professionella bilmekaniker utför däckbytet effektivt, och däcken förvaras under optimala förhållanden inför nästa byte. Däckhotell erbjuder också flera tilläggstjänster, såsom balansering av däck och justering av hjulvinklar.

Många av Nokian Tyres återförsäljare erbjuder däckhotell. Hitta ditt närmaste däckhotell och förvara däcken bekvämt under säsongen.

Varför ska däcken förvaras på däckhotell?

Däckhotell är det enklaste sättet att förvara däcken på rätt sätt. Genom korrekt förvaring kan du vara säker på att däcken är i gott skick inför nästa säsong. På däckhotell får du till exempel följande fördelar:

Däcken förvaras under optimala förhållanden

Förvaring av däck kan låta enkelt, men i verkligheten kräver det hänsyn till olika faktorer:

  • Däcken bör förvaras inomhus, skyddade från väder och vind.
  • Däcken måste skyddas från direkt solljus och UV-strålning.
  • Däcken får inte vara i kontakt med frätande ämnen och oljor.
  • Det bör inte finnas ozonbildande apparater i förvaringsutrymmet, som till exempel lysrör med fluor.
  • Förvaringstemperaturen bör vara under 25°C.
  • Luftfuktigheten i förvaringsutrymmet bör inte vara för hög för att undvika kondens på däckens ytor.


Däcken får inte heller förvaras under tryck, eftersom långvarig förvaring under tryck kan skada däckets struktur.

Att inte följa instruktionerna för rätt däckförvaring kan förkorta däckens livslängd och i värsta fall minska deras prestanda och säkerhet. Gummiblandningen i felaktigt förvarade däck kan också bli spröd och hård, vilket minskar däckets slitstyrka och grepp.

På däckhotellet förvaras dina däck noggrant och på rätt sätt. På så sätt behålls däckens goda prestanda ända till slutet av livslängden.

 

Däckbyte på samma plats

Däckhotell är ofta en tjänst som erbjuds av däckbutiker, vilket innebär att alla butikens tjänster är tillgängliga på samma plats. På så sätt behöver du inte transportera däcken separat för däckbytet, utan det räcker med att komma överens om tidpunkten för däckbytet med däckbutiken.

Däckbutiken kan också beställa nya däck till din bil när de gamla däcken blir för slitna. Om däcken har ojämnt slitage kan professionella bilmekaniker vägleda dig till att kontrollera och justera styrvinklarna på din bil.

 

Däcken tar inte upp plats hemma

Genom att förvara dina däck på däckhotell sparar du mycket förvaringsutrymme hemma. Däcken tar ofta upp största delen av utrymmet i förrådet, och många husföreningar har av brandsäkerhetsskäl förbjudit förvaring av däck i gemensamma utrymmen. Däcken tar också upp mycket utrymme i ditt garage eller förråd.

 Att använda däckhotell är ett bekvämt och effektivt sätt att frigöra förvaringsutrymme och spara plats för andra saker.


Däckkontroll

På däckhotellet kontrolleras dina däck alltid av erfarna däckexperter i samband med däckbytet. På så sätt hålls du informerad om när dina däck har nått slutet av sin livslängd.

Däckbutiken mäter däckens mönsterdjup och säkerställer att de är på den nivå som lagen kräver och som är säker. Vanligtvis kontrolleras också däckslitage och eventuella avvikelser. Dessutom mäts däckens lufttryck i samband med bytet.

Genom dessa kontroller försäkras du om att däckens köregenskaper är på en säker nivå. Detta hjälper också till att förlänga däckens livslängd.

Nya däck från däckhotellet

Bilens däck slits ut och bör bytas regelbundet. Den rekommenderade livslängden för däck är högst sex år från det datum då däcken tagits i bruk eller tio år från tillverkningsdatumet.

På däckhotellet mäter däckbutikens professionella personal däckens mönsterdjup och bedömer däckens allmänna skick. Om däcken börjar närma sig slutet av sin livslängd eller om däcken inte längre är säkra att köra med dem, rekommenderas däckbyte.

Det är enkelt att köpa nya sommar- eller vinterdäck via däckhotellet. Däckexperter hjälper dig att välja rätt däck. Du kan också använda vår sökfunktion för däck som hjälp.

 

När är det dags att byta däck?

Det lönar sig aldrig att köra däcken ända till den lagstadgade minimigränsen för mönsterdjupet, eftersom däckens prestanda och säkerhet försämras betydligt redan innan gränsen uppnås. Personalen på däckhotellet påpekar när det är dags att byta däck.

Det lagstadgade minimi mönsterdjupet för sommardäck är 1,6 millimeter och för vinterdäck 3,0 millimeter. Vi rekommenderar dock att byta både sommar- och vinterdäck senast vid 4,0 millimeters mönsterdjup.

Risken för vattenplaning ökar betydligt om du kör med sommardäck som har mindre än 4,0 millimeters mönsterdjup. Grepp- och köregenskaperna hos vinterdäck försämras också märkbart när mönsterdjupet minskar. Vid 4,0 millimeters mönsterdjup är greppet redan betydligt sämre än hos nya vinterdäck.

Alla nya Nokian Tyres sommar- och vinterdäck har en integrerad mönsterdjupsmätare som visar när det är dags att byta däck. Skaffa nya däck senast när mätaren är utsliten.

 

Nokian Tyres nya däck för nordiska förhållanden

Genom att använda Nokian Tyres återförsäljares däckhotell kan du beställa Nokian Tyres däck som är utformade för nordiska förhållanden.

I vårt sortiment hittar du sommardäck som erbjuder säkert grepp på varm asfalt, våta vägar och varierande temperaturer. Vi tillverkar sommardäck både för personbilar, SUV:ar och lätta lastbilar.

För vinterhalvåret rekommenderar vi Hakkapeliitta dubbdäck och dubbfria däck. Hakkapeliitta vinterdäck erbjuder pålitligt grepp på snö, is och slask.

Nokian Tyres däck passar också utmärkt till elbilar och hybridbilar med elektriska drivlinor.

Du känner igen däck som passar elbilar genom Electric Fit-märkningen. Dessutom har vi EV-däck som är speciellt utformade för elbilar och erbjuder ett säkert grepp med lågt rullmotstånd och ljudnivå.

Att välja rätt däck och storlek är inte alltid lätt. Våra återförsäljare hjälper dig gärna med att hitta rätt typ av däck och välja rätt däckstorlek. Våra kunniga medarbetare kan rekommendera de bästa alternativen för din bil och körstil.

 

HITTA RÄTT DÄCK TILL DIN BIL