Testförarnas adel:

Ismannen Janne Laitinen

Hos Nokian Tyres pratas det mycket om testförarnas rumpkänsla. Den ger den typen av information om körningen som inga tekniska mätinstrument eller datorer kan ge. Testföraren Janne Laitinen känner till hemligheten bakom världens bästa vinterdäck. Han är ovärderlig i utvecklingen av däck.

Guinness offentliga rekord, den snabbaste bilen på isen, (335,713 km/h) och världsrekordet för en elbil på isen (252,09 km/h) kördes båda av Janne, men vardagen för en testförare handlar inte alls körning med gasen i botten. Det krävande arbetet omfattar tusentals upprepade testmoment i varierande förhållanden, ständiga däckbyten och exakta analyser.

− I däcktester gör vi testförare skriftliga omdömen om däcken, men vi har även långa diskussioner om däcken, säger Laitinen, som alla känner som en man som inte pratar mycket, men som alla lyssnar.

Och varför skulle man inte lyssna på honom? Testförarnas omdömen väger mycket när man utvecklar ett nytt däck och hur det till sist blir. Exempelvis kan man inte utveckla ett vinterdäck för varierande nordiska förhållanden som enbart ger goda köregenskaper på is och snö.

− Utvecklingen av däck tar aldrig slut. Även om däckens vintergrepp ständigt blir bättre så blir även våtgreppet och köregenskaperna bättre. 

Alltid framåt 

Testförarens arbete har fört Laitinen till nästan samtliga kontinenter. Livet kretsar mycket kring bilar och däck. Och skulle göra det ännu mer om det bara skulle finnas mer tid. Mannen har sålt sin själ till hög fart.

− Jag bara måste ständigt komma framåt, säger Janne aforistiskt när man frågar honom om hans motorintresse utanför jobbet.

− Tillsammans med ett gäng har jag kört en hel del uthållighetskörningar. Visst har jag alltid några projekt på gång när det gäller motorsport, men tyvärr har ja så lite tid för det.

Han senaste projekt var hastighetstestet på Bottenviken utanför Uleåborg. Naturkrafterna höll på att knäcka tekniken, men när den mycket kunniga och bestämda testföraren Laitinen var som borgensman för testet så blev det resultat och ett nytt världsrekord för körning på is, 335,713 km/h.

Inte bara rutin 

Den trefaldiga VM-mannen pratar länge och övertygande om bilar och världens bästa vinterdäck. Det färska världsrekordet dominerar förstås hans tankar. Men Janne är ett erfaret proffs av högsta kvalitet som inte hoppar jämfota av glädje bara för att han precis har kört ett världsrekord. Han har precis kört bil i över 300 km/h, men ser lika lugn ut som om han skulle ha kört hem från närmaste supermarket.

− Det handlar aldrig enbart om rutin när man kör ett rekord. Naturligtvis känns det fint för att ha lyckats köra rekordet.