Nokian tyres Hakkapeliitta 8 svindlande 335 km/h!

Den snabbaste bilen på is. Med en hastighet på 335,713 km/h körde Nokian Tyres testförare Janne Laitinen ett nytt världsrekord på is. Rekordet kördes den 9 mars i bitande vinterkyla på en isbana på Bottenviken utanför Uleåborg. Testbilen hade den senaste generationens Hakkapeliitta 8 dubbdäck (255/35R20 97 T XL) från Nokian Tyres, världens ledande tillverkare av vinterdäck.

I hög hastighet ska vinterdäck av toppkvalitet ge ett absolut säkert grepp, ha en stark konstruktion och de ska ge exakta köregenskaper som motsvarar prestandan på motorstarka bilar. Det senaste tillskottet i den legendariska Hakkapeliitta vinterdäckfamiljen, dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8, med sin unika dubbteknik Nokian Tyres Eco Stud 8, gav världsrekordbilen balanserat sidogrepp och grepp rakt fram på den ojämna isen på Bottenviken. Körningen gick stabilt och säkert trots den höga hastigheten. Båda egenskaperna är viktiga även i vanlig vardagskörning, vid en omkörning på vinterväglag.

"Relentless testing at the extreme limits always works to serve the interests of the consumer"
Matti Morri, Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres plc

− Att testa däck i extrema förhållanden till deras yttersta gränser gagnar konsumenterna. Med världsrekordkörningen ville vi ställa det nya dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 framför en stor utmaning. Vid körning i riktigt hög hastighet måste däcken klara av mycket stora krafter. Bilen flyttar sig 93 meter under en sekund och dubbarna slår mot isen 43 gånger i sekunden. Utöver greppet är köregenskaperna och stabiliteten mycket viktiga egenskaper vid den här typen av körning, säger Matti Morri, chef för teknisk kundservice på Nokian Tyres.

Samma ställe, bil och förare som förra gången – men med nya Nokian Hakkapeliitta 8

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen är en mångfaldig världsrekordpilot. Det nya rekordet körde han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. Som mest körde han i nästan 340 km/h. Världsrekordet kördes på en 12 kilometer lång ojämn isbana på Bottenviken utanför Uleåborg.

Hannu Laitinen har arbetat som testförare i 25 år och han har två tidigare världsrekord på iskörning. I mars 2011 registrerades världsrekordet på 331,61 km/h i Guinness rekordbok och i mars förra året körde han världsrekordet för elbilar på is med en hastighet på 252,09 km/h.

Guinness organisation har detaljerade regler för världsrekord på is. Tiden och hastigheten för körningen under en kilometer mäts när bilen kör banan åt båda hållen. Rekordet är genomsnittstiden mellan dessa två mätningar. Starten sker flygande och körningen får pågå under en timme. Isen ska vara i naturligt skick och den får inte kratsas eller behandlas med kemikalier. Däcken på bilen måste vara kommersiellt tillgängliga och de måste vara godkända för trafik i det landet där världsrekordkörningen sker.

Bekanta er med Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokiantyres-hakkapeliitta-8/

Läs mer:

Ta en titt bakom kulisserna!