tor december 19 12:00 2019 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Kör försiktigt i jultrafiken så kommer du fram säkert

Nu är det dags för många att packa bilen och åka till julfirande med släkt och vänner. Det innebär tät trafik på många vägar vilket ökar kraven både för föraren och bilen. På vintern är det särskilt viktigt att kolla däcken och lufttrycket före resan. En tungt lastad bil behöver mer luft i däcken. Även ett lugnt och förståndigt körsätt ökar säkerheten.

Många har en lång körsträcka framför sig på varierande vinterväglag. Före resan är det bra att kontrollera vädret för hela körsträckan och vara förberedd att väglaget kan variera mycket under resan. Temperaturskiftningarna har varit stora och åker du norrut så kan det vara vått väglag hemma men vinterväglag med halkrisk längre norrut. Som det ser ut nu så blir det plusgrader och en jul utan snö i mellersta och södra Sverige.

Lufttryck och last påverkar köregenskaperna

Säker körning på varierande vinterväglag kräver bra däck. Har du inte kommit ihåg att efterdra hjulbultarna efter däckbytet så gör det innan du åker i väg.

– Hjulbultarna bör efterdras när du har kört cirka 20 mil efter däckbytet. Det här är speciellt viktigt om däcken är monterade på aluminiumfälgar men det är alltid bra att göra det oavsett vilken typ av fälgar man har, rekommenderar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Före resan bör du även kontrollera lufttrycket. Vi svenskar är dåliga på det. Årliga däckrazzior visar att fler än sju av tio bilförare hade inte kontrollerat lufttrycket under den senaste månaden eller kommer inte ens ihåg när man gjorde det senast.

Vinterdäck bör generellt ha 0,2 bar högre lufttryck än sommardäck. Dessutom bör trycket ökas en aning när bilen är fullastad med bagage och julklappar. Lufttrycket ska kontrolleras på kalla däck och ute. Utöver mer säkra köregenskaper minskar rätt lufttryck även bränsleförbrukningen och däckslitaget.

– Rätt lufttryck gör däckets stomme mer styv vilket förbättrar bilens stabilitet. För lågt lufttryck försämrar köregenskaperna speciellt vid snabb undanmanöver eller filbyte. För lågt lufttryck tillsammans med tung last ökar instabiliteten och är vägen även hal så ökar risken för sladd, varnar Emil Sundholm.

Viktigt för säkerheten är också hur bilen lastas före resan. Tunga saker ska fästas ordentligt och placeras längst ner i bagageutrymmet. Inga lösa saker ska placeras i kupén. Speciellt farligt är det att placera hårda saker på hatthyllan, vid kraftig inbromsning kan de flyga i väg och allvarligt skada passagerare.

Kolla mönsterdjupet och dubbarna    

Utöver lufttrycket bör man även kontrollera i vilket skick vinterdäcken är. Hösten har varit mild och väglaget huvudsakligen barmark vilket sliter mer på vinterdäcken.

– Både mönsterdjupet och dubbarna bör kontrolleras före resan. Vi rekommenderar att vinterdäck bör ha ett mönsterdjup på minst fyra millimeter även om lagkravet är tre millimeter. Däck med bättre mönsterdjup ska monteras på bakaxeln, oavsett om bilen är framhjuls- eller bakhjulsdriven, säger Emil Sundholm.

Jultomten har sina egna knep för att kunna resa utan köer och stress. Vi vanliga trafikanter har inte samma gräddfil när vi ska ut i jultrafiken men genom att planera resan noga, ha god julstämning och reservera gott om tid för resan så bör allt gå bra.

– När både bilen är däcken är i bra skick och man tar det lugnt i trafiken så har man alla förutsättningar att komma fram säkert. Det är även bra att kolla att alla lampor lyser, att det finns tillräckligt med spolarvätska både i behållaren och i reserv. Det är även bra att värma upp bilen så att fönsterrutorna är fria från dimma och frost innan man åker i väg.

– När väglaget är utmanande är det speciellt viktigt att hålla avstånden och att anpassa hastigheten till väglaget. Bra att ha med är reflexvästar för alla som åker med, ficklampa och varma kläder. Mobilen bör vara fulladdad och det är bra att ha numret till vägassistans lättåtkomlig i telefonen, säger Emil Sundholm.

Tips inför julresan 

  1. Kontrollera bilens däck och dess lufttryck
  2. Lasta bilen på ett säkert sätt
  3. Fyll upp med spolarvätska och kontrollera ljusen
  4. Reservera tillräckligt med tid för resan
  5. Ta reda på vädret och väglaget på körsträckan före resan
  6. Var förberedd för överraskande situationer

Så här gör du om du får punktering

Lufttryck – vinterdäck behöver mer luft

Kontrollera i vilket skick däcken är

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 
[email protected]