fre november 28 07:48 2014 i kategori Företagsnyheter

Snåla inte på säkerheten – kvalitetsdäck lönar sig i längden

Nu är det hög tid att byta till vinterdäck! Den milda hösten utan snö i stora delar av landet har gjort att många fortfarande kör med sommardäck. Är det dags att köpa nya vinterdäck bör säkerheten, inte priset, styra däckvalet. Ändå köper många billiga lågprisdäck med uruselt vintergrepp. Säkra kvalitetsdäck kostar mer, men lönar sig i längden. De håller längre än lågprisdäck och rullar lätt, vilket minskar bränsleförbrukningen avsevärt.

Senast på måndag den första december ska bilen ha vinterdäck, om det råder vinterväglag. Om däcken är slitna är det dags att köpa nya. Vinterdäck av bra kvalitet är alltid en rätt så stor investering och därför kan billiga lågprisdäck vara lockande.

− Säkra vinteregenskaper bör styra däckvalet och inte besparingen på några hundralappar, anser Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Sveriges bilbestånd är bland de äldsta i Västeuropa och medellivslängden på bilar är nästan 10 år. Många familjer har två bilar och den andra bilen är ofta en äldre bil. Enligt Allan Ostrovskis är risken stor att den andra bilen får lågprisdäck med dålig vintersäkerhet.

− Äldre bilar saknar ofta ABS-bromsar och antisladdsystem. Därför är det extra viktigt med bra vinterdäck på familjens äldre bil, egentligen viktigare än på familjens första bil som ofta är en nyare bil med alla dessa tekniska hjälpmedel.

Skillnader på material och konstruktion

Skillnaderna mellan kvalitetsdäck och lågprisdäck är stora, även om däcken utvändigt ser likadana ut. Ostrovskis säger att tillverkare av lågprisdäck ofta kopierar mönstret på kvalitetsdäck. När det gäller vinterdäck handlar de största skillnaderna om kvalitet och valet av råvaror.

− En slitstark konstruktion är viktigt på vinterdäck. Ett kvalitetsdäck har optimala gummiblandningar på slitbanan och på däcksidorna och innehåller mer naturgummi. Lågprisdäck har ofta en syntetisk gummiblandning, vilket gör att de har sämre grepp vid lägre temperaturer. Dessutom har kvalitetsdäck mycket bättre våtgrepp och rullmotstånd.

Vinterdäckstester som biltidningar gör visar tydliga skillnader. Exempelvis Auto, Motor & Sports (24/2014) vinterdäcktest visar att det finns stora skillnader mellan kvalitets- och lågprisdäck vad gäller säkerhet och bränsleförbrukningen. Testets bästa dubbdäck, Nokian Hakkapeliitta 8, stannade i bromstestet från 50 km/t på isigt underlag över fem meter tidigare än bilen med de bästa nordiska dubbfria vinterdäcken och upp till tjugo meter, fyra billängder, före bilen som hade testets sämsta vinterdäck, billiga lågprisdäck.

− Kvalitetsdäck testkörs hundratusentals mil i verkliga nordiska väder- och vägförhållanden. Därför är de skräddarsydda för våra nordiska förhållanden och ger säkra köregenskaper i varierande väglag, säger Ostrovskis.

Kvalitetsdäck förbrukar mindre bränsle

Prisskillnaden mellan kvalitets- och lågprisdäck minskar med tiden och i längden är kvalitetsdäck mer ekonomiska. Kvalitetsdäck håller längre eftersom de inte slits lika fort som lågprisdäck. Dessutom har kvalitetsdäck mindre rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen.

Exempelvis i Vi Bilägares (13/2014) test på dubbdäck förbrukade det bästa däcket, Nokian Hakkapeliitta 8, 212 liter mindre bränsle än det sämsta däcket i testet under 4 000 mil, vilket är den beräknade livslängden för vinterdäck. Med ett genomsnittligt bränslepris på 14 kronor litern sparar Hakkapeliitta 8 bränsle för nästan 3 000 kronor.

Skillnaden är tydlig även i Vi Bilägares (14/2014) test på dubbfria vinterdäck. Det bästa däcket, Nokian Hakkapeliitta R2, förbrukade under 4 000 mil 116 liter mindre bränsle än det sämsta däcket i testet. Med ett genomsnittligt bränslepris på 14 kronor litern sparar Hakkapeliitta R2 bränsle för drygt 1 600 kronor.

Fakta: budget- eller kvalitetsdäck - vilket är billigast i slutändan?

Lågprisdäck 

 • Lågprisdäck har ett lägre inköpspris 

Kvalitetsdäck 

 • Kvalitetsdäck har högre kvalitet, tack vare noggrann produktutveckling och omfattande tester

 • Naturgummiblandning på däckets slitbana och däcksidorna är slitstark och ger goda egenskaper i alla vinterförhållanden

 • Kvalitetsdäck håller längre

 • Kvalitetsdäck ger goda köregenskaper vid alla vintertemperaturer

 • Kvalitetsdäck har utmärkt våtgrepp

 • Kvalitetsdäck har lågt rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen

 • Jämfört med lågprisdäck har kvalitetsdäck flera meter kortare bromssträcka på snö och is

 • Kvalitetsdäck har bättre sidogrepp, vilket minskar risken för sladd och ökar säkerheten

 • Kvalitetsdäck har lägre däckljud

 • Tillverkare av kvalitetsdäck erbjuder teknisk support och garantier vad gäller råvaror samt eventuella tillverkningsfel

Bilder:

Dubbdäck: Nokian Hakkapeliitta 8
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8

Dubbfritt vinterdäck: Nokian Hakkapeliitta R2
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Läs mer:

Förläng däckens livslängd
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/forlang-dackets-livslangd/

Dubbar eller dubbfria vinterdäck
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/sakerhet/dubbar-eller-dubbfria-vinterdack/

Hakkapeliitta vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

Vinterdäcksfamiljen Nokian Hakkapeliitta https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/uppdaterade-vinterdacksfamiljen-nokian-hakkapeliitta-garanterar-sakert-vintergrepp-i-alla-forhalland/

Testcentret i Ivalo, ”White Hell”
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/tester/testcentret-i-ivalo/

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.se

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom

YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom

Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc