Dubbat eller odubbat?

Varierande vinterförhållanden i Sverige ställer vissa krav på vinterdäck. Däcken ska kunna behålla sitt grepp på våt is, snöiga asfaltvägar och slaskiga motorvägar. Det är viktigt att bilägare fritt får välja vilken typ av vinterdäck som bäst passar för hans eller hennes körsätt. Kärnfrågan är om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Det är värt att tänka efter lite innan du bestämmer dig.

Mest lyckat blir ditt vinterdäckval när du funderar över hur du brukar köra, i vilka förhållanden och vilken tid av dygnet. Genom att välja däck av hög kvalitet kan du vara säker på att vinterdäcken inte överraskar dig, inte ens i svåra lägen.

De mest viktiga at välja vinterdäck:
Säkerhet
I de flesta fall presterar dubbdäck bättre än dubbfria vinterdäck. Dubbdäck jämnar ut skiftande väglag och ger effektivt grepp vid överraskande situationer. Nordiska dubbfria vinterdäck är ett bra val till exempel på snöiga vägar.
Körsätt och anvåndningen av bilen
Dubbfria vinterdäck passar bra för bilförare som kör lugnt. Dubbdäck är det säkraste valet när flera familjemedlemmar eller andra oerfarna bilförare kör med bilen, eller om arbetet eller hobbyn kräver bilresor runt om i Sverige.
Komfort och miljö
Dubbfria vinterdäck är ett bra val för bilister som uppskattar komfortabel vinterkörning, eftersom däckljudet är lägre och tidtabellen för däckbyte är flexibelt. Andra fördelar med dubbfria vinterdäck är att de sparar bränsle. Kom ihåg att dubbfria vinterdäck inte ska användas på sommaren.

Här får du några tips som underlättar ditt val när det gäller att bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Oavsett vilken typ av däck du väljer så är det viktigt att komma ihåg att vinterkörning kräver skicklighet. Kör lugnt och med framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans. Följer du dessa råd så kan du köra mer säkert och komfortabelt på vintern.

Snöiga eller isiga vägar?
Om du kör på isiga mera än på snöiga vägar skall du välja dubbdäck. Dubbdäcken är ett gott val speciellt i landets södra kusttrakter där vägarna ofta är isiga på vintern. Dubbfria vinterdäcken passar bättre på snöiga vägar.

Is eller hårt packad snö
Om du kör med dubbfria vinterdäck på is eller hårt packad snö, till exempel i korsningar, skall du vara extra försiktig för på sådant underlag har dubbfria vinterdäck sämre grepp än dubbdäck.

Tyst däck
Om det är viktigt för dig att däcket är tyst skall du välja ett dubbfria vinterdäck som är tyst på snöfria vägar.

Hösthalka
På hösten kan du byta till dubbfria vinterdäck tidigare än till dubbdäck. Byter du till dubbfria vinterdäck tidigt behöver du inte vara rädd för de kraftiga växlingarna i väglaget på hösten. Dbbfria vinterdäcken ger större körsäkerhet också på våren då temperaturerna växlar överraskande snabbt.

Dubbfria vinterdäck året om?
De grova vägytorna på våren sliter på alla slags däck. Dubbfria vinterdäcket är konstruerat och avsett främst för vinterbruk. Ett dubbfria vinterdäck som slitits ojämnt på grova vägar på våren uppfyller inte de krav på köregenskaper som ställs på bra sommardäck. Därför rekommenderar vi att dubbfria vinterdäck inte används året om. Sommardäck är det lönsammaste och säkraste alternativet på sommaren.

Dubbdäck vs. nordiska dubbfria vinterdäck

Mest lyckat blir ditt vinterdäckval när du funderar över hur du brukar köra, i vilka förhållanden och vilken tid av dygnet. Genom att välja däck av hög kvalitet kan du vara säker på att vinterdäcken inte överraskar dig, inte ens i svåra lägen.

Ladda ner en jämförelse

Välj klokt – kör klokare!

Det är viktigt att bilägare fritt får välja vilken typ av vinterdäck som bäst passar för hans eller hennes körsätt. Kärnfrågan är om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Det är värt att tänka efter lite innan du bestämmer dig.

Ladda ner en broschyr