Dubbar eller dubbfria vinterdäck?

Dubbar eller dubbfria vinterdäck?

Varierande vinterförhållanden i Sverige ställer vissa krav på vinterdäck. Däcken ska kunna behålla sitt grepp på våt is, snöiga asfaltvägar och slaskiga motorvägar. Oavsett vilken typ av däck du väljer är det viktigt att komma ihåg att det är en konst att köra bil på vintern. Kör lugnt och med framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans.

Både dubbdäck och dubbfria vinterdäck har utvecklats betydligt under senare år. Med dubbdäck kan man köra ännu mer säkert, men också ännu mer komfortabelt, samtidigt som vägslitaget har minskat, tack vare mjukare dubbkontakt mot vägen. Samtidigt ger dubbfria vinterdäck bättre is- och snögrepp, tack vare nya gummiblandningar och mönster.

Kärnfrågan är om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Det är värt att tänka efter lite innan du bestämmer dig. Mest lyckat blir ditt vinterdäckval när du funderar över hur du brukar köra, i vilka förhållanden och vilken tid av dygnet. Genom att välja däck av hög kvalitet kan du vara säker på att vinterdäcken inte överraskar dig, inte ens i svåra lägen. Läs vad kvalitetsdirektör Teppo Huovila anser om valet av vinterdäck

De mest viktiga at välja vinterdäck

Säkerhet
I de flesta fall presterar dubbdäck bättre än dubbfria vinterdäck. Dubbdäck jämnar ut skiftande väglag och ger effektivt grepp vid överraskande situationer. Nordiska dubbfria vinterdäck är ett bra val till exempel på snöiga vägar.

Dubbfria vinterdäck passar bra för bilförare som kör lugnt
Dubbdäck är det säkraste valet när flera familjemedlemmar eller andra oerfarna bilförare kör med bilen, eller om arbetet eller hobbyn kräver bilresor runt om i Sverige.

Komfort och miljö
Dubbfria vinterdäck är ett bra val för bilister som uppskattar komfortabel vinterkörning, eftersom däckljudet är lägre och tidtabellen för däckbyte är flexibelt. Andra fördelar med dubbfria vinterdäck är att de sparar bränsle. Kom ihåg att dubbfria vinterdäck inte ska användas på sommaren.

Testa dina kunskaper i vinterkörskolan! 
Ett säkert däckval underlättar bilkörningen i extrema vinterförhållanden. Det räcker dock inte enbart att ha bra däck utan bilföraren ska även ha kunskaper om hur man kör på vintern. 
Läs mer, häng med och lär dig!

Här får du några tips som underlättar ditt val när det gäller att bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Oavsett vilken typ av däck du väljer så är det viktigt att komma ihåg att vinterkörning kräver skicklighet. Kör lugnt och med framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans.

Den generella regeln är att i varierande svenska förhållanden är dubbdäck det säkraste alternativet. Mest säkert är det att köra med dubbdäck på vintern. De ger greppreserv i krävande väglag när underlaget varierar från is till slask. Om bilen inte har de senaste säkerhetstekniska lösningarna är dubbdäck, tack vare sin kortare bromssträcka, ett säkrare val.

"Dubbdäck jämnar ut skiftande väglag, vilket gör att greppet är bra både på isiga och våta vägar."
— Nokian Tyres plc

Dubbdäck är det säkraste valet då bromssträckan speciellt på isigt underlag är betydligt kortare än med dubbfria vinterdäck. Ju halare väglag desto troligare är det att olycksbilen har dubbfria vinterdäck istället för dubbdäck. (VTT, 2014).

Även Motormännens Riksförbund och flera biltidningar som gör däcktester rekommenderar år efter år dubbdäck, därför att de minskar risken för olyckor.

Dubbfria vinterdäck ger bäst komfort

Fördelar med dubbfria vinterdäck är bland annat körkomforten och lägre bränsleförbrukning. Speciellt det lägre däckljudet ökar komforten. Bekvämt är också att dubbfria vinterdäck kan monteras på bilen tidigt på hösten och inte heller på våren finns några restriktioner hur länge man kan ha däcken på.

"Dubbfria vinterdäck fungerar säkrast när vinterväglaget är jämnt, till exempel när vägen ständigt är snötäckt."
— Nokian Tyres plc

Om bilen har modern teknisk säkerhetsutrustning och du inte nödvändigtvis behöver köra när väglaget är som värst, klarar du dig även med dubbfria vinterdäck på vintern. Kitkarenkaiden pito erityisesti lumisella alustalla on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin nastarenkailla. Jäisellä tienpinnalla kitkarenkaalla on ajettava ennakoivammin ja varovaisemmin kuin nastarenkailla. Läs mer om dubbfria vinterdäcken

EU:s däckmärkning uppmärksammar inte krävande och skiftande vinterförhållanden i Norden. Däckmärkningen uppmärksammar endast våtgrepp och ger därmed inte trovärdig bild på däckets vinteregenskaper i Norden. I krävande förhållanden är is- och snögrepp däckets viktigaste säkerhetsegenskaper. Tyvärr har däcken inte idag någon myndighetsmärkning som visar hur bra isgrepp ett däck har, vilket skulle vara viktigt för att kunna se vilka däck som fungerar säkrast i svenska vinterförhållanden. Läs mer om EU-däckmärkning

 

Är du är osäker på om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? 
Vår däckväljare hjälper dig att välja däck som motsvarar bäst dina behov.

Testa dina kunskaper i vinterkörskolan!
Ett säkert däckval underlättar bilkörningen i extrema vinterförhållanden. Det räcker dock inte enbart att ha bra däck utan bilföraren ska även ha kunskaper om hur man kör på vintern. 
Läs mer, häng med och lär dig!

Läs mer on Nokian vinterdäck sortimentet: 
Personbilar
SUV / 4x4 
Lätta lastbilar

Läs också:
Dubbfria vinterdäck 
Dubbdäck 
Vinterdäckens bromssträckor på is 
Däckfakta
Frågor om däcken
Användningstips
Däckregler

Dubbdäck vs. nordiska dubbfria vinterdäck

Mest lyckat blir ditt vinterdäckval när du funderar över hur du brukar köra, i vilka förhållanden och vilken tid av dygnet. Genom att välja däck av hög kvalitet kan du vara säker på att vinterdäcken inte överraskar dig, inte ens i svåra lägen.

Ladda ner en jämförelse

Välj klokt – kör klokare!

Det är viktigt att bilägare fritt får välja vilken typ av vinterdäck som bäst passar för hans eller hennes körsätt. Kärnfrågan är om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Det är värt att tänka efter lite innan du bestämmer dig.

Ladda ner en broschyr

Kärnfrågan vid valet av vinterdäck är: dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Det lönar sig att tänka efter en liten stund och ställa några kontrollfrågor: hur mycket kör jag, på vilken typ av vägar, vilken typ av bilförare är jag, hur erfaren är jag när det gäller vinterkörning, kan jag ibland använda allmänna kommunikationer, eller måste jag nästan alltid köra med egen bil, har min bil utrustning som ökar säkerheten (antisladdsystem, ABS-bromsar)?

Här får du några tips som underlättar ditt val när det gäller att bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Oavsett vilken typ av däck du väljer så är det viktigt att komma ihåg att vinterkörning kräver skicklighet. Kör lugnt och med framhållning, anpassa hastigheten efter väglaget och trafiken och ha gott om tid när du ska åka någonstans. Följer du dessa råd så kan du köra mer säkert och komfortabelt på vintern.

Snöiga eller isiga vägar?
Om du kör på isiga mera än på snöiga vägar skall du välja dubbdäck. Dubbdäcken är ett gott val speciellt i landets södra kusttrakter där vägarna ofta är isiga på vintern. Dubbfria vinterdäcken passar bättre på snöiga vägar.

Is eller hårt packad snö
Om du kör med dubbfria vinterdäck på is eller hårt packad snö, till exempel i korsningar, skall du vara extra försiktig för på sådant underlag har dubbfria vinterdäck sämre grepp än dubbdäck.

Tyst däck
Om det är viktigt för dig att däcket är tyst skall du välja ett dubbfria vinterdäck som är tyst på snöfria vägar.

Hösthalka
På hösten kan du byta till dubbfria vinterdäck tidigare än till dubbdäck. Byter du till dubbfria vinterdäck tidigt behöver du inte vara rädd för de kraftiga växlingarna i väglaget på hösten. Dubbfria vinterdäcken ger större körsäkerhet också på våren då temperaturerna växlar överraskande snabbt.

Dubbfria vinterdäck året om?
De grova vägytorna på våren sliter på alla slags däck. Dubbfria vinterdäcket är konstruerat och avsett främst för vinterbruk. Ett dubbfria vinterdäck som slitits ojämnt på grova vägar på våren uppfyller inte de krav på köregenskaper som ställs på bra sommardäck. Därför rekommenderar vi att dubbfria vinterdäck inte används året om. Sommardäck är det lönsammaste och säkraste alternativet på sommaren.

Skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck

Jämfört med sommardäck ger dubbdäck och dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden avsevärt bättre grepp och köregenskaper på vintern. Vid valet mellan dessa två typer av vinterdäck ska man beakta förarens behov och i vilka förhållanden man oftast kör bil.

Dubbdäck är fortfarande det säkraste och effektivaste valet. Dubbdäck klarar bäst av de skiftande väglagen och särskilt på hala underlag ger dubbdäck den kortaste bromssträckan och de bästa köregenskaperna.

Ett bra dubbdäck ger föraren tydliga signaler när man håller på att förlora greppet. Det brukar även vara lättare att korrigera en sladd med en bil som har dubbdäck.

Begränsad användningstid för dubbdäck.

Dubbfria vinterdäck ger de mest komfortabla köregenskaperna. På snö ger dubbfria vinterdäck ett lika bra, eller bättre grepp som dubbdäck. På isigt underlag måste man köra mer försiktigt och förutseende än med dubbdäck.

Dubbfria vinterdäck är komfortabla och tysta. En fördel är att man kan montera dubbfria vinterdäcken på bilen redan tidigt på hösten innan den första snön faller.

Dubbfria vinterdäck är inte avsedda för året runt bruk eftersom den mjuka slitbanegummiblandningen slits snabbt i sommarvärmen och de ger inte säkra köregenskaper på sommaren.

Vid köp av dubbfria vinterdäck är det viktigt att välja vinterdäck för nordiska förhållanden. Dubbfria vinterdäck från centraleuropeiska förhållanden motsvarar ofta inte de krav som nordiska vinterförhållanden ställer på däck. På den här typen av däck är våtgrepp och köregenskaper i höga hastigheter viktiga egenskaper på bekostnad av vintergrepp.

Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden ligger ofta i hastighetsklassen Q (160 km/t) eller R (170 km/t), vilket är markerad på däckets sida. Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck ligger ofta i hastighetsklassen H (210 km/t) eller V (240 km/t).

Båda däcktyper har utvecklats mycket under de senare åren. Dubbdäck har blivit tystare och de ger ännu bättre grepp. Lättmetaldubbarna gör att moderna dubbdäck sliter vägar cirka hälften så mycket som äldre typ av dubbdäck. Tack vare nya gummiblandningar och lamelleringslösningar har dagens dubbfria vinterdäck betydligt bättre grepp.

Bekanta er mer med  Nokian Tyres vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

 


Är du är osäker på om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?
Vår däckväljare hjälper dig att välja däck som motsvarar bäst dina behov.

Testa dina kunskaper i vinterkörskolan!
Ett säkert däckval underlättar bilkörningen i extrema vinterförhållanden. Det räcker dock inte enbart att ha bra däck utan bilföraren ska även ha kunskaper om hur man kör på vintern.
Läs mer, häng med och lär dig!

Läs mer on Nokian Tyres vinterdäck sortimentet:
Personbilar
SUV / 4x4
Lätta lastbilar

Läs också:
Dubbfria vinterdäck
Dubbdäck
Vinterdäckens bromssträckor på is
Däckfakta
Frågor om däcken
Användningstips
Däckregler