Vinterdäck-regler i Europa

Vinterdäck-regler i Europa

Läs om de viktigaste vinterdäckreglerna i Europa.

Regler för användning av vinterdäck varierar beroende på land. Det finns några länder i Europa, som Storbritannien och Danmark, där lagen inte reglerar deras användning alls.

I de flesta fall måste vinterdäck dock användas under en viss period eller när vinterförhållande råder. Användning av däckkedjor krävs på vissa vägavsnitt och i specifika områden.

Vinterdäck-regler i Europa


Vid körning utomlands på vintern bör förarna noggrant studera destinationslandets föreskrifter i förväg för att förhindra avbrott som orsakas av felaktiga däck.

Däckmärkning

I Europa kan du, beroende på land och situation, använda antingen vinterdäck eller året-runt däck.

Säkra vinterdäck, både dubbade och odubbade, bär Snowflake-symbolen (även känd som 3PMSF eller 3-Peak-Mountain-SnowFlake-märkning), vilket i allt högre grad ersätter nuvarande vinterdäckmarkering (M + S).

I dag är märket M + S inte tillräckligt längre i länder som Tyskland, där den juridiska definitionen av ett obligatoriskt vinterdäck är Snowflake-symbolen. M + S-märkningen ersätts av Snowflake-symbolen i de nordiska länderna.

Vinterdäck-regler i Europa

Odubbade eller dubbade däck?

Odubbade vinterdäck som är utformade för centraleuropeiska förhållanden är ett utmärkt val för kontinentens mildare och regnigare vinterförhållanden. I de nordiska länderna är vintrarna vanligtvis mycket hårdare, med snö, is och underkylt regn på vägarna. Detta kräver odubbade däck speciellt konstruerade för nordiska förhållanden. Säkra odubbade däck för både Centraleuropeiska och nordiska förhållanden bär Snowflake-symbolen. För att hjälpa konsumenterna att skilja de nordiska vinterdäcken från sina europeiska motparter, utvecklas en särskild Ice Grip-märkning för närvarande av däckindustrin.

Dubbade vinterdäck är populära i de nordiska länderna, men helt förbjudna i exempelvis Tyskland och Polen. I vissa länder har bilar med dubbade däck speciella hastighetsbegränsningar och användningen av dubbar måste meddelas med en skylt på bilen.

Snökedjor i bilen

I vissa europeiska länder och på vissa vägar, rekommenderas användning av snökedjor och på vissa vägar till och med obligatorisk. Du kan se trafikskyltar som anger obligatorisk användning av snökedjor i de branta bergsområdena i Österrike och Schweiz till exempel. På andra ställen räcker det med snökedjor i bilen.

Det lagligt minsta mösterdjup för vinterdäck i de flesta europeiska länder är 3 mm. Nokian Däck rekommenderar att vinterdäck byts när 4 mm slitbana kvarstår. Hanteringen av däcken är allvarligt försämrad under denna nivå.

Be om vinterdäck på din hyrbil

Att hyra en bil på din destination kan verka som en lämplig lösning om du inte känner för att köra hela vägen. När du reserverar ett fordon, bör du be om en med vinterdäck. I slutändan är bilens ägare alltid ansvarig för att bilen är ordentligt utrustad för vintern.

Hitta däcken som passar dig bäst

Se nedanstående karta över vinterdäckanvändningen i olika länder. Mer information om däckregler finns på de lokala bilföreningarnas webbplatser.

Vinterdäck-regler i Europa