HUR KAN EU-DÄCKETIKETTEN VARA TILL HJÄLP VID DÄCKKÖP?

HUR KAN EU-DÄCKETIKETTEN VARA TILL HJÄLP VID DÄCKKÖP?

Hitta de däck som passar dig bäst

Med hjälp av klassificeringskriterierna på däcketiketten blir det enklare att göra jämförelser mellan olika däckmodeller med standardiserad klassificeringsinformation.

 EU-däcketiketten har sedan 2012 varit obligatorisk på alla sommardäck, åretruntdäck och odubbade vinterdäck för personbilar, SUV:ar, skåpbilar, lastbilar och bussar som säljs i EU. Syftet har varit att med hjälp av de tre klassificeringskriterierna bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud göra det enklare för förarna att välja säkra och bränsleeffektiva däck. Etiketten är ett klistermärke som är fastsatt i däckets slitbana, men informationen finns också online på däcktillverkarnas och återförsäljarnas webbplatser samt i däckbutiker.

VÅTGREPP

SÄKERHET PÅ VÅTA UNDERLAG

I EU:s däcketikettsklassificering betyder A bäst våtgrepp medan E är det svagaste. För sommardäck är våtgreppet särskilt viktigt för säkerheten, eftersom det avgör hur bra bilen kan bromsa in på vått underlag. Däck med utmärkt våtgrepp har kortare bromssträcka, stabilare väghållning och bättre körbarhet.

BRÄNSLEEFFEKTIVITET

GRÖNARE OCH MER EKONOMISK KÖRNING

Bränsleeffektiviteten anges på etiketten i en skala från A till E, där A-klassade däck påverkar fordonens bränsleförbrukning minst och klass E mest. Ett däck av hög kvalitet kan generera betydande besparingar när det gäller bränslekostnader. Med ett klass A-däck kan en bil exempelvis förbruka 0,1 liter mindre bränsle per hundra kilometer än vid körning med ett klass B-däck. Om man jämför den bästa klassificeringen med den sämsta kan den årliga bränslebesparingen bli ungefär 90 liter.

DÄCKLJUD

MINSKADE BULLERFÖRORENINGAR 

Etiketten för utvändigt bullerljud anger hur högt däcket låter för personer utanför fordonet. Den säger med andra ord inget om ljudnivån inuti fordonet. Det utvändiga däckljudet anges i decibel och bokstäverna A, B och C indikerar volymen, där A är lägst ljudnivå.

SNÖGREPP OCH ISGREPP

SÄKER VINTERKÖRNING 

Förutom värdena ovan har ett däck som är godkänt för svåra snöförhållanden en snögreppsmärkning och ett däck som fått godkänt enligt den internationella testmetoden för isgrepp har isgreppsmärkning. Via dessa märkningar kan du få en indikation på däckets förmåga att köra säkert på vinterföre. EU-däcketiketten används inte för dubbdäck, så det är viktigt att du beaktar dina vanliga körförhållanden när du ska välja däck.