FÖRNYELSE AV EU-DÄCKETIKETTERNA

FÖRNYELSE AV EU-DÄCKETIKETTERNA

EU-däcketiketten förnyas i år. Vad innebär det för dig som förare?

En reviderad version av EU-däcketiketten ska börja användas den 1 maj 2021. Det kommer att innebära flera ändringar av etikettens innehåll samt hur den ska visas. 

EU-däcketiketten har sedan 2012 varit obligatorisk på alla sommardäck, åretruntdäck och odubbade vinterdäck för personbilar, SUV:ar och skåpbilar som säljs i EU. Syftet har varit att med klassificering av de tre kriterierna bränsleförbrukning, våtgrepp och externt däckljud göra det lättare för förare att göra välgrundade val när de köper däck. Förnyelsen av etiketten syftar till att göra det ännu enklare att välja säkra och bränslesnåla däck.

 

Vad är nytt på EU-däcketiketten från den 1 maj 2021?

Markering av snögrepp och isgrepp
Klassificering för våtgrepp och bränsleeffektivitet är förnyat
Inkluderar däck till lastbil och buss

På den nya etiketten finns samma tre klassificeringar som tidigare. Klasserna våtgrepp och bränsleförbrukning förnyas dock så att de liknar klassificeringen av t.ex. vitvaror. De tomma klasserna tas bort och skalan går från A till E. Dessutom införs ett nytt sätt att ange däckljudklass med bokstäver från A till C, men decibelnivån står kvar som tidigare.   

Utöver de gamla klasserna tillkommer Grepp på snö och Grepp på is på den nya etiketten. Ett däck som är godkänt för svåra snöförhållanden får märkningen Grepp på snö och ett däck som klarar den internationella testmetoden för isgrepp får märkningen Grepp på is.  

Den nya etiketten har en QR-kod som kan skannas och leder till mer information om däcket i EPREL, European Product Registry for Energy Labelling. 

Användningen av den fysiska etiketten på däckens mönsteryta kommer att utökas till att även omfatta lastbils- och bussdäck, för vilka klassningsuppgifter hittills bara har krävts i marknadsföringsmaterial och tekniska specifikationer. Märkning gällande grepp på is gäller inte lastbils- och bussdäck. 

Varför förnyas däcketiketten?  

Bättre vintersäkerhet
Högre trafiksäkerhet
Lägre utsläpp

Högre trafiksäkerhet: Med den nya märkningen för grepp på snö respektive is blir det lättare för förare i områden med svåra vinterförhållanden, t.ex. de nordiska länderna, att köpa säkrare däck för vinterväglag.  

Lägre utsläpp: Den nya etiketten kan hjälpa förare att välja mer bränsleeffektiva däck och på det sättet minska utsläppen från trafiken.  

Hitta de däck som passar dig bäst