VAD ÄR EU-DÄCKETIKETTEN?

VAD ÄR EU-DÄCKETIKETTEN?

Hitta de däck som passar dig bäst

Sedan 2012 har EU-däcketiketten hjälpt förare att göra jämförelser mellan däck som säljs i EU. Etiketten påminner om energimärkningarna för vitvaror och hjälper förarna genom att klassificera däcken i fråga om säkerhet och bränsleekonomi. Etiketten beskriver ett vinterdäcks våtgrepp, däckljud och bränsleekonomi samt greppet på is respektive snö. Samtliga värden på etiketten är ett resultat av etablerade testmetoder som används av alla däcktillverkare som säljer däck i EU. Märkningen gäller för alla sommar- och åretruntdäck samt odubbade vinterdäck för personbilar, SUV:ar, skåpbilar och bussar.

SYFTET MED ETIKETTEN ÄR ATT GÖRA DET ENKLARE ATT VÄLJA SÄKRA OCH BRÄNSLEEFFEKTIVA DÄCK

Syftet med däckmärkningen är att hjälpa dig att göra välgrundade val när du köper däck. Informationen på etiketten informerar om däckets säkerhet på våta, snöiga eller isiga vägar, dess inverkan på fordonets bränsleförbrukning och den utvändiga ljudnivån när du kör. Med hjälp av märkningen blir det enklare att välja det däck som passar dina behov bäst.

Vad du bör tänka på när du läser etiketten beror på hur dina körförhållanden vanligtvis ser ut och om du letar efter sommar- eller vinterdäck. Exempelvis är våtgreppet en viktig egenskap för sommardäck som körs i ett område där det regnar mycket på somrarna, men lika viktigt är det för ett vinterdäck som används i ett område där vintrarna är milda och regniga. På samma sätt är våtgreppsvärdet för ett vinterdäck som är utformat för tuffa vinterväglag och är tänkt att köras på is och packad snö inte alls lika viktigt som märkningarna för snö- och isgrepp.

Även om etiketten förenklar jämförelsen mellan olika däckmodeller bör du också konsultera däckexperter, oberoende tester i tidningar och tidskrifter samt däcktillverkarnas webbplatser innan du fattar det slutgiltiga beslutet om vilka däck du ska köpa.