"För oerfarna förare rekommenderar vi dubbdäck” 

Teppo Huovila är Nokian Tyres kvalitetsdirektör. Han leder kvalitetsutvecklingen och kvalitetskontrollen på koncernens produkter samt verksamheter.

Är moderna dubbfria vinterdäck lika bra som dubbdäck?
”Utvecklingen av dubbfria vinterdäck har gått snabbt framåt under de senaste åren. Även satsningar som biltillverkare har gjort för att utveckla bilarnas säkerhetskomponenter hjälper till att dubbfria vinterdäcken fungerar bättre. Utvecklingen av ABS-bromsar och stabiliseringssystemet ESP gör att moderna bilar är säkrade på hala underlag än äldre bilar. Men även dubbdäck har blivit bättre och vid alla väglag och speciellt på våt is ger inte dubbfria vinterdäck lika bra grepp som dubbdäck.”

Vem kan köra med dubbfria vinterdäck?
”Dubbfria vinterdäck är lämpliga på nya bilar som har de senaste säkerhetskomponenterna och om du huvudsakligen kör på stabila vinterförhållanden i norra Sverige samt om du är en erfaren bilförare. I mellersta och södra Sverige där vinterförhållandena ofta är ostabila är dubbdäck oftast bättre val eftersom de ökar marginalerna på halt väglag när temperaturen ligger nära noll. dubbfria vinterdäck är heller inte ett bra val för unga bilförare under den första och andra vintern efter att de har fått körkortet.”

"För oerfarna förare rekommenderar vi dubbdäck"
Teppo Huovila, Kvalitetsdirektör, Nokian Tyres plc

Finns det även skillnader på dubbfria vinterdäck?
”Det finns skillnader på dubbfria vinterdäck, men sedan finns det olika typer av dubbfria vinterdäck. För mildare centraleuropeiska förhållanden tillverkar även vi helt annan typ av dubbfria vinterdäck. Det här bör man känna till om man exempelvis tänker köpa sina vinterdäck från Tyskland eller på en nätbutik.”

Vilken betydelse har körsättet?
”Det är viktigt att anpassa hastigheten och körsättet efter väglaget. Det gäller att köra förutseende, ha längre avstånd till bilen framför och sänka hastigheten när det är halt. Torr asfalt ger däcken nio gånger bättre grepp än en isig asfalt, vilket är bra att komma ihåg.”