Däck och säkerhet

Alla styr-, broms- och accelerationskrafter mellan fordonet och vägen förmedlas via däcken. Däcken är bilens mest aktiva säkerhetsutrustning – det är en yta motsvarande fyra handflator som håller din bil på vägen och som gör att du kan ha din bil under kontroll.  

Däckens säkerhetsroll framhävs speciellt i krävande och snabbt växlande förhållanden: på isig eller våt väg och i överraskande situationer.

Bra mönsterdjup och rätt lufttryck är livsviktigt för att däcken ska fungera optimalt. När däcken slits blir deras våtgrepp och vattenplaningsegenskaper sämre och olycksrisken ökar. För lågt lufttryck innebär att det är svårare att ha kontroll över bilen om den börjar sladda. Styrningen blir tyngre och däcket kan gå sönder.

Varierande nordiska förhållanden ställer höga krav på däcken. De måste ge bra grepp även när väglaget är sämsta möjliga. På vintern kan friktionstalet variera från 0,1 på en våt isig väg till 1,0 på torr fin väg. Utöver det absoluta greppet ger ett rätt förhållande mellan sidogreppet och greppet rakt fram de bästa möjligheterna att köra förutseende och med bra styrrespons när det finns mycket snö eller slask på vägen.

Bekanta er med Nokian Tyres sommar- och vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/