Lagom tokig herr Kivimäki

En bil, två hjul och en hastighet på över 186 km/t. Vesa Kivimäki, proffsstuntföraren från Finland, körde ett nytt världsrekord på två hjul. Körningen genomfördes på landningsbanan på flygplatsen i Seinäjoki i slutet av augusti. Vesa Kivimäki är märkbart nöjd med sin bedrift, men samtidigt överraskande lugn.

Vesa Kivimäki har sedan länge drömt om att slå världsrekordet i körning på två hjul. 
− Jag började köra på två hjul redan för femton år sedan och jag har kört på många stuntshower både i Finland och utomlands. Hastigheterna har dock aldrig varit lika höga som nu. Min dröm har alltid varit att jag skulle bli världens snabbaste i bilkörning på två hjul, berättar Kivimäki.

"Min dröm har alltid varit att jag skulle bli världens snabbaste i bilkörning på två hjul."
Vesa Kivimäki, Proffsstuntföraren

Det är han nu.
− Jag visste att Nokian Tyres körde hastighetsrekord på is år 2013. När jag märkte att företaget har utvecklat tekniken Aramid Sidewall, som förbättrar däckens slitstyrka, så ville jag absolut försöka köra världsrekord på två hjul i samarbete med Nokian Tyres, säger Kivimäki.

Från amatör till proffs

Man kan verkligen säga att Kivimäki är en erfaren bilförare. Första gången satt han bakom ratten när han bara var sex år gammal. Som tolvåring lyckades han att välta sin fars bil när han övade körning på två hjul. Vid 14-15-års ålder började han köra på en åker med sina kompisar. Redan då gjorde han konster med sin bil och var duktig på att köra på två hjul. Skillnaden var att kompisarnas bilar höll ihop, medan Kivimäkis bil gick sönder redan efter en dag.
− TV-program med bilstuntavsnitt inspirerade mig redan som liten pojke, säger Kivimäki.

När han fick körkortet började han köra rally i finska mästerskapet. Han höll på med det i cirka fem år tills han beslutade att fortsätta enbart som stuntförare. I början av 2000-talet körde han även en buss på två hjul och startade en egen firma för stuntuppdrag. Firman Crazy Drivers, som startades år 2001, firar i år sitt 15-års jubileum.

Planerat galenskap

Frågar man Kivimäki hur en bra stuntförare ska vara så kommer svaret direkt. 
− Först och främst lugn. En stuntförare ska inte hasta på utan allt ska planeras väl, säger Kivimäki.

Före en körning går Kivimäki noggrant igenom alla faser i den kommande körningen och koncentrerar sig på att kolla allt en gång till innan ha sätter sig bakom ratten. Före körningen tänker han enbart på den kommande körningen och ingenting annat. 
− Börjar man drömma bort sig och tänka på andra saker så är risken stor att körningen misslyckas, säger Kivimäki.

Han säger sig inte vara rädd antingen före eller efter en körning. 
− Börjar man bli rädd är det dags att byta yrke.

"Börjar man bli rädd är det dags att byta yrke."
Vesa Kivimäki, Proffsstuntföraren

Även andra världsrekordförsök

Kivimäki har gjort även andra världsrekordförsök med bilen. År 2013 försökte han slå världsrekordet i längdhopp med bilen. Rekordet då var 73 meter, men han lyckades inte slå det. Motorn på hans bil gick sönder precis när han skulle köra upp på rampen. Trots det flög hans bil 57 meter i luften.

Året efter försökte han slå världsrekordet i bildomino, som går ut på att fälla tolv upprätt stående brinnande bilar genom att köra genom dem. Även då fick hans bil motorproblem, men han lyckades ändå fälla sju bilar. 
− Då hade jag haft stort behov av att få använda Vianors depåtjänster, säger Kivimäki och skrattar.

Hans framtida planer är heller inte modesta. Det senaste världsrekordet verkar bara ha ökat hans hunger efter nya rekord. 
− Jag tror att jag i framtiden kan köra över 200 km/t på två hjul. Jag skulle även vilja göra det med en lastbil med släp.

Stuntproffsen är tacksam för Nokian Tyres produktutveckling och Vianors proffsiga depåteam som gjorde det möjligt att äntligen kunna förverkliga hans dröm. 
− När alla tokiga och djärva personer förenar sina krafter så blir det världsrekord. Och det är förstås roligt att Finland nu tog över världsrekordet från Sverige, säger Kivimäki.

"När alla tokiga och djärva personer förenar sina krafter så blir det världsrekord."
Vesa Kivimäki, Proffsstuntföraren

Läs mer: