Däckkapacitet och kapacitetsklass

Däckkapacitet och kapacitetsklass

Tillbaka till artiklar

Däckmärkningar visar dig massor av information om ett däcks egenskaper och spelar därför en viktig roll när du ska välja däck. Märkningarna är tryckta på sidan av däcket och visar även däckets  maximala belastning, som anges i form av ett belastningsindex. Lär dig mer om belastningsindex och ta reda på vilket lastindex som är rätt för just din bil.

VAD ÄR BELASTNINGSINDEX FÖR DÄCK?

Det finns ett antal däckmarkeringar på däckets sida som visar information om bland annat däckets storlek och dess belastningsindex. Belastningsindex (BI) visar hur mycket vikt ett däck kan bära vid normalt däcktryck. Utifrån detta går det även att kontrollera den maximala belastningen för ett däck.

Märkningen anger inte hur många kilo däcket tål, utan visar endast dess belastningsindex. I tabellen för de olika indexen kan du hitta vad märkningen motsvarar för maxbelastning i kilo. Ju högre belastningsindex däcket har, desto mer vikt kan däcket bära. Observera att däcket måste ha rätt lufttryck för att klara av att hantera maxvikten som anges i belastningsindexet.

I däckmarkeringarna anges belastningsindexet näst sist, före hastighetsklassen, vilket anger den maximala hastighet som däcket klarar av med bibehållna köregenskaper. I däckmarkeringarna kan du även se märkningen “XL” i slutet, vilket indikerar en så kallad ökad lastklass (Extra Load). Exempel: däckbeteckningen 205/55 R 16 94 V XL visar att däckets lastklass är 94. Tabellen visar att det motsvarar 670 kg per däck, som betyder att fordonets totala lastkapacitet är 2680 kg.

Vid köp av nya däck är det viktigt att ta hänsyn till lastklassen, då däck med för låg bärförmåga i förhållande till totalvikten inte får monteras på fordonet. Du hittar den lastklass som passar din bil i fordonets instruktionsbok. När du väljer däck med rätt lastklass klarar de att prestera maximalt även när bilen är fullastad. Detta inkluderar vikten på föraren, passagerarna och bagaget. Däckens lastkapacitet bör särskilt beaktas vid körning med släp eller allmänt tung last.

 

XL MÄRKNING – ÖKAT BELASTNINGSINDEX

Däck med ökad lastförmåga kallas även för förstärkta däck. Ett däck i XL-klassen kan bära mer vikt än däck som inte faller under denna kategori. Däck som inte är förstärkta kommer därför inte att ha denna märkning, och kan benämnas SL för Standard Load. Däck avsedda för extra belastning är märkta med XL i slutet av däckmärkningen. Det gör att däckets struktur är starkare, så att det klarar högre belastningar och däcktryck, samt producerar mindre värme som sliter på däcken. Ökad lastkapacitet, XL, beskriver inte storleken på däcket utan är snarare en indikation på hur mycket vikt däcket kan bära.

VAD MER KAN MAN SE I DÄCKMÄRKNINGEN?

Förutom belastningsindex, som visar däckets lastkapacitet, visar däckmärkningen även följande information:

  • Däckets bredd i mm
  • Däckets profil i procent av bredden
  • Däckets konstruktion
  • Fälgens storlek, diameter i tum
  • Hastighetsklass

Du kan hitta rätt storlek på däck för din bil på Nokian Tyres hemsida. Ange bara din bils registreringsnummer bilmodell eller däckstorlek i sökfältet så får du fram en översikt med de sommar- och vinterdäck från Nokian Tyres som passar din bil. Eftersom det är väldigt viktigt att känna till belastningsindex och maxkapacitet vid transport av tung last, bör bilister som kör lätt lastbil se till att däcken klarar av vikten av den last som transporteras. Det är också värt att notera att lufttrycket i C-däck avsedda för lätta lastbilar är mycket högre än i personbilsdäck. Du kan hitta högkvalitativa sommar- eller vinterdäck för lätta lastbilar från Nokian Tyres här på vår hemsida.