Däck i bra skick och av hög kvalitet är en av de högst bidragande faktorerna till säker körning på vintern. Genom att se till att dina vinterdäck inte är slitna och har tillräckligt mönsterdjup följer du både lagen och kan förebygga farliga situationer i trafiken. Vare sig du kör med dubbdäck eller dubbfria däck bör du kontrollera däckens skick när du byter till vinterdäck varje år.

VAD ÄR MÖNSTERDJUP?

Man mäter mönsterdjupet i huvudmönstret i däckets slitbana. Huvudmönstret är den bredare skåran i mitten av däcket. Ju mer du kör med ett däck desto mer slits mönsterdjupet ner och däcket tappar greppförmåga. Hur slitna däcken får vara och vilket minsta tillåtna mönsterdjup är bestäms av lagen. Det är olagligt att försöka manipulera mönsterdjupet på egen hand för att förlänga däckets livslängd.

Det är enkelt att mäta mönsterdjupet själv, till exempel med en tumstock eller linjal, men många moderna däck har även en integrerad markering som visar när däcket har blivit för slitet. På däck från Nokian Tyres finns en mönsterdjupsindikator som tydligt visar när däcket har slitits för mycket och bör bytas. Våra vinterdäck har även en markering i form av en snöflinga. När denna markering har slitits ut är däcket inte längre säkert för körning på vinterväglag.

VAD ÄR SÄKERT MÖNSTERDJUP PÅ VINTERDÄCK?

Det är skillnad på vad som är tillåtet enligt lag och vad som är säkert att köra med när det kommer till mönsterdjup. Dina däck kan ha tillräckligt mönsterdjup enligt lagen men kan trots detta inte vara säkra att köra med på krävande vinterväglag. Det lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck i Sverige är 3 mm. Det är däremot inte rekommenderat att köra med vinterdäck med ett mönsterdjup som är mindre än 4 mm.

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på cirka 10 mm medan sommardäck har 8 mm. Tillräckligt stort mönsterdjup ser till att vatten, snö och slask pressas undan, så att däcket behåller sitt grepp.  Däck med för litet mönsterdjup kan leda till att bilen inte blir godkänd vid en kontrollbesiktning.

Du ska enligt lag köra med vinterdäck från 1 december till 31 mars samt om vägförhållandena kräver det. Vikten av tillräckligt mönsterdjup är särskilt tydligt för vinterdäck, eftersom de måste kunna ge ordentligt grepp även på is och snö. 

MÄT ENKELT MÖNSTERDJUPET MED EN TUMSTOCK

Det är svårt att se däckens mönsterdjup på vinterdäck med blotta ögonen. Det är däremot väldigt enkelt att snabbt mäta mönsterdjupet själv utan att använda speciella verktyg. En enkel tumstock eller linjal är allt som behövs. Stick ner tumstocken i däckets största skåra och kontrollera att dina däck har ett säkert mönsterdjup. Du bör mäta mönsterdjupet både när du byter till vinterdäck samt innan längre bilresor.

DÄCKENS ÅLDER SPELAR OCKSÅ EN ROLL

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på cirka 10 mm. Det är däremot inte bara mönsterdjupet som spelar roll när det kommer till däckprestanda. Du måste även ha däckets ålder i åtanke. När däcken åldras försämras också greppegenskaperna hos däckets gummiblandning.

En tumregel är att däck bör bytas ut efter 6 års körning eller 10 år efter tillverkning. Du kan se däckets tillverkningsdatum via en markering på däckets sida. De två första siffrorna i markeringen visar vilken vecka däcket tillverkats och de två sista siffrorna visar året. Även om däcket är mindre än 10 år gammalt är det alltid klokt att byta till nya däck efter 6 års användning. Det kan vara svårt att avgöra däckens skick endast baserat på ålder och det kan hända att däcket får sämre körförmåga redan innan 6 års ålder.

Ett sätt att förlänga däckens livstid är att rotera däckens plats varje gång du byter däck. Generellt sett kommer däcken som driver bilen slitas dubbelt så snabbt som de andra om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil. Genom att rotera däcken vid däckbyte kan du öka körprestandan avsevärt.

CHECKLISTA FÖR VINTERKÖRNING

  • Svensk lag säger att mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck.
  • Däck kan få sämre köregenskaper redan innan de når den lagliga gränsen för mönsterdjup.
  • Det är enkelt att mäta mönsterdjup själv med en tumstock eller linjal. Nyare däck har ofta en mönsterdjupsindikator som visar när de är för slitna.
  • Förutom mönsterdjupet påverkas däckens skick och köregenskaper även av deras ålder.
  • Kontrollera markeringarna på dina vinterdäck. Däck som är godkända för körning på snö och is har markeringar enligt EU-märkningen.