När du reser med en husvagn kan du flexibelt välja din resedestination och stanna på ett ställe under en längre tid. Husvagnens bekvämligheter väger dock tungt, vilket är anledningen till att husvagnar kräver hållbara husvagnsdäck av god kvalitet. 
 

Vad man bör tänka på vid val av husvagnsdäck

Husvagnsdäck måste klara av hård användning. Husvagnens tunga vikt, vägarnas dåliga skick och terrängen på campingplatserna utgör sina egna utmaningar för däcken. 
 
Husvagnsdäck är i grunden däck med hög profil, vilket delvis dämpar ojämnheterna i vägen och gör resan behagligare. De höga däcksidorna utsätter dock också däcken för skador. 
 
Av dessa skäl har husvagnar ofta C-däck som är vanliga på lätta lastbilar. Dessa däck har ett högre belastningsindex och däcksidorna är vanligtvis förstärkta för att klara av hård användning.  

Viktklass

Husvagnar finns i flera olika storlekar, vilket innebär att vagnarnas vikt varierar. Att veta vikten på sin egen husvagn är viktigt av flera skäl. För det första måste du veta om din bil får dra en husvagn i den viktklassen och om ditt körkort räcker för att köra en sådan kombination 
 
För det andra måste husvagnens vikt beaktas vid valet av husvagnsdäck eftersom däcken alltid bör väljas med tillräcklig bärkapacitet för husvagnen. 
 
Bärkapaciteten som krävs av däcken påverkas också av antalet axlar på husvagnen. I små husvagnar finns oftast bara en axel med två däck som tillsammans bär vagnens vikt. 
 
I större husvagnar finns ofta två axlar, vilket innebär att vikten fördelas på fyra däck. I tvåaxliga vagnar kan däck med lägre belastningsindex användas eftersom vikten fördelas på fyra däck istället för två. Kontrollera alltid rekommendationerna för bärkapacitet i husvagnens bruksanvisning. 

asuntovaunun renkaat

Vinterdäck

Även husvagnar, husbilar och andra släpvagnar måste använda vinterdäck vid vinterväglag och om vädret kräver det mellan början av december och slutet av mars. Det är tillåtet att använda antingen dubbdäck eller dubbfria däck på husvagnar, precis som på personbilar. 
 
Det lönar sig att satsa på vinterdäck för husvagnen lika mycket som för dragbilen. En tung husvagn med dåligt grepp utgör en säkerhetsrisk. 
 
Välj förstärkta vinterdäck som är designade för nordiska förhållanden. Nokian Tyres Hakkapeliitta CR4 dubbfria däck eller Hakkapeliitta C4 dubbdäck erbjuder pålitligt grepp under hela vintern.  

Se till att dragbilens däck är i gott skick

När du drar en tung husvagn är det också viktigt att se till att dragbilens däck är i gott skick. För att färdas säkert är det viktigt att använda däck som har ett bra grepp, tillräckligt mönsterdjup och som passar för körförhållandena. 
 
Det är inte värt att dra en husvagn med däck som närmar sig det lagstadgade minimimönsterdjupet, eftersom risken för vattenplaning är hög. Byt ut dragbilens däck i god tid, med sommardäck försämras egenskaperna betydligt redan efter 4 mm mönsterdjup. 
 
Förutom att byta till däck i gott skick ska du också komma ihåg att kontrollera lufttrycket i dragbilens däck. I en fullt lastad dragbil belastas speciellt bakaxeln mer än vanligt. Bakaxelns lufttryck bör höjas enligt biltillverkarens riktlinjer på grund av den ökade belastningen. 
 
Genom att välja Nokian Tyres Hakka Black, Hakka Blue eller Hakka Green -däck till dragbilen kan du lita på ett säkert grepp i alla körförhållanden.  

Kom ihåg att byta däck på din husvagn

Personbilsdäck slits vanligtvis ut ända till mönsterdjupets minimigräns redan innan de borde bytas på grund av sin ålder. Situationen är dock annorlunda för husvagnar eftersom husvagnar vanligtvis inte kör lika många kilometer per år. Därför slits husvagnsdäck långsammare. 
 
Husvagnsdäck bör bytas när de närmar sig slutet av sin livslängd. Den rekommenderade maximala livslängden för ett däck är sex år. Egenskaperna hos ett däck som har åldrats motsvarar inte längre ett nytt däck, även om slitbanan fortfarande är tillräckligt djup. Gummit i däcket kan ha förhärdats eller blivit skört, vilket kan leda till dåligt grepp, oförutsägbart beteende eller att däcket plötsligt går sönder. 
 
DOT-märkningen som visar tillverkningsdatumet finns på däckets sida. Märkningen visar tillverkningsvecka och -år. Till exempel betyder sifferserien 3119 att däcket tillverkades under vecka 31 år 2019. Korrekt förvarade och oanvända däck behåller sina egenskaper som nya däck i upp till fem år. 
 
I användning håller däcken vanligtvis högst sex år, men även rätt förvaring av däcken påverkar detta. Det säkraste sättet att förvara dina däck på rätt sätt är att använda ett däckhotell hos en däckverkstad. Även om sexårsperioden ännu inte har gått ut bör inte däckets totala ålder från tillverkningsdatumet överstiga tio år. 

Så transporterar du husvagnen säkert 

Att köra husvagn säkert kräver att du tar hänsyn till några saker både när du kör vagnen i trafiken och innan du ger dig iväg. Tänk på följande saker för att transportera husvagnen säkert: 
 

  • Korrekt lastning. När du lastar husvagnen bör tyngdpunkten hållas så låg och central som möjligt, nära axeln.
     
  • Husvagnens kultryck. Se till att kultrycket är lämpligt och att vagnen är horisontell när den körs. Om kultrycket inte är tillräckligt och vagnen är baktyngd kan vagnens beteende vara oförutsägbart, vilket kan leda till att fordonet kan slira av vägen vid filbyte.
     
  • Lufttryck. En tung last kräver högre lufttryck i däcken. Kontrollera lufttrycket innan du ger dig iväg.
     
  • Säkerhetsavstånd. Ett tungt fordon stannar långsammare än en personbil. Ta hänsyn till detta i trafiken och lämna ett längre säkerhetsavstånd till fordonet framför. 

 

Lufttryck i husvagnsdäck 

Den höga belastningen på husvagnens däck kräver att högre lufttryck används på ett liknande sätt som i en lastbil. C-däck som används i lastbilar tål även ett högre tryck än vanliga personbilsdäck. 
 
Det vanliga lufttrycket för husvagnens däck är mellan 3,5-5 bar beroende på däckens storlek. Kontrollera dock alltid tillverkarens rekommendationer för rätt lufttryck och överskrid inte det maximala trycket som anges på däckets sida. 
 
Att använda rätt lufttryck och övervaka det är viktigt för säkerheten och körkomforten. Med för lågt tryck håller inte däcket formen under belastning, det slits ut snabbare och köregenskaperna försämras. Med rätt lufttryck kan däcket bära husvagnens last utan problem och vagnen kommer att dras säkert bakom dragfordonet. 
 

Välj pålitliga däck för campingen

Camping sker ofta långt bort från hemmet och vägarna kan vara i varierande skick under resan. När du kör till en avlägsen campingplats är slitstarka och säkra husvagnsdäck ytterst viktiga. 
 
Välj hållbara premiumdäck som är utformade för nordiska förhållanden och för att du ska kunna resa säkert med husvagnen. Nokian Tyres Hakka Van sommardäck erbjuder bekymmersfria kilometer oavsett väderförhållanden. Aramidförstärkta däcksidor skyddar däcken mot skador och stötar - oavsett om det är ett hål i asfalten på grund av dåligt väglag eller att du stöter mot trottoarkanten i staden.  

Hitta återförsäljare