Tips för säker vinterkörning

Tips för säker vinterkörning

Jul och sportlov är tider då många reser till släkt och fjällen. Många gör resan med sin bil och därför är det bra att kontrollera bilen och däcken innan det är dags att åka för att garantera en säker resa. En kontroll av lufttrycket i däcken sparar även pengar eftersom för lågt lufttryck ökar däckens rullmotstånd och därmed bränsleförbrukningen.

Däcken har en stor betydelse för säkerheten eftersom de är den enda kontaktytan som bilen har med vägen. Inför en resa bör du kontrollera lufttrycket och däckens mönsterdjup. På vinterdäck bör mönsterdjupet vara minst fyra millimeter för att minska risken för slaskplaning.


KONTROLLERA DÄCKENS SKICK & säkerställ god sikt 

Om det finns skillnader på slitaget mellan däcken så ska de bästa däcken monteras på bakaxeln för bästa möjliga grepp. Om något eller några däck har slitits ojämnt så ska bilens hjulinställning kontrolleras. På dubbdäck ska inte skillnaden på antalet dubbar vara alltför stor mellan däcken.

Under den mörka årstiden är det viktigt att alla lampor fungerar och att torkarbladen gör sitt jobb bra. Före en längre resa är det också bra att kontrollera nivåerna på olja, kylarvätska och spolarvätska.


LÄTTRULLANDE DÄCK och 
RÄTT LUFTTRYCK SPARAR BRÄNSLE

Bilen lastas ofta maximalt när man åker på en längre resa. Det innebär att bilen väger mer än vanligt vilket kräver ett högre lufttryck i däcken än vanligt. För lågt lufttryck ökar rullmotståndet och bränsleförbrukningen.

Rätt lufttryck i förhållande till lasten minskar även däckslitaget och körstabiliteten är bättre. Lufttrycket minskar i kylan och därför är det bra att ha 0,2 bar högre lufttryck än vad som biltillverkaren rekommenderar. Rekommenderat lufttryck anges i bilens instruktionsbok. Lufttrycket ska kontrolleras på kalla däck före en längre resa.

Däckens rullmotstånd har en direkt påverkan på bränsleförbrukningen. Ju lättare däcken rullar desto mindre blir förbrukningen och koldioxidutsläppen. Med rätt typ av vinterdäck kan rullmotståndet minskas ytterligare.

– Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen i stor utsträckning. Jämfört med däck som har sämst rullmotstånd kan lättrullande premiumdäck med rätt lufttryck spara upp till en halv liter bränsle på tio mil, förklarar Emil Sundholm.

 

 KÖR LUGNT OCH FÖRUTSEENDE

Ett lugnt och förutseende körsätt är skonsamt för däcken och gör att det är betydligt trevligare att resa än om man stressar sig fram. På vintern är det bra att undvika hårda inbromsningar, accelerationer och styrrörelser.

Däcken slits betydligt mer om man kör aggressivt. Det kan bland annat leda till dubbskador på dubbdäck och till onormalt eller ojämnt slitage på dubbfria vinterdäck.

Genom att köra lugnt kan bränsleförbrukningen minska med 10-20 procent. Genom att undvika tomkörning, att motorbromsa, att använda motorvärmare och genom att köra förutseende kan förbrukningen minskas.  

Ett lugnt körsätt gör också att däcken håller längre. Investeringarna i bra däck och bilservice blir en vinst i längden när bränsleförbrukningen minskar och när det går att köra längre med däcken. Allt som sparar däcken sparar även bränsle och därmed även miljö.

TIPS FÖR säker vinterkörning

  • Kontrollera att däcken har rätt lufttryck och att mönsterdjupet är bra.
  • Däcken med bättre mönsterdjup ska vara på bakaxeln. Skifta hjul mellan axlarna regelbundet för att skillnaden i slitaget inte blir för stor.
  • Se till att bilen har bra ljus och torkarblad. Bytt till nya vid behov.
  • Kontrollera nivån på olja, kylarvätska och spolarvätska.
  • Kör lugnt vilket minskar bränsleförbrukningen.
  • Kontrollera att bilen har varningstriangel, reflexvästar, draglina och laddkablar.
  • Reservera tillräckligt med tid för resan och undvik tider då köerna är långa.
  • På Trafikverkets hemsida kan du kontrollera hur det aktuella väg- och trafikläget ser ut på din resesträcka. trafikverket.se

 

 

LÄS MER:

Användningstips

Rekommenderat lufttryck

 

 HITTA DE BÄSTA VINTERDÄCKEN FÖR DIN BIL