Toyota däck - Så väljer du rätt däck till din bil

Toyota däck - Så väljer du rätt däck till din bil

Toyota, som är känd för sin pålitlighet, behöver också säkra däck med bra grepp. I Nokian Tyres produktsortiment hittar du sommardäck och vinterdäck som passar alla Toyotamodeller i Sveriges varierande körförhållanden.

Nedan har vi sammanställt några rekommendationer för val av Toyota-däck.

Hitta de däck som passar dig bäst

 

Vilka sommardäck är lämpliga för Toyota?

När du väljer sommardäck måste du ta hänsyn till flera faktorer, till exempel däckstorlek, däckmärkning och andra däckegenskaper. Genom att välja Nokian Tyres sommardäck som är utvecklade för nordiska förhållanden kan du lita på att din Toyota kommer att fungera korrekt även under krävande körförhållanden

Nokian Tyres Hakka Black 3

Nokian Tyres Hakka Black 3 är ett sportigt och högpresterande däck för kraftfulla personbilar som ger kompromisslöst grepp oavsett förhållanden. Nokian Tyres Hakka Black 3 är särskilt lämpligt för Toyotas mest kraftfulla modeller, som Supra och GR, där exakt körkänsla, logiska styregenskaper och pålitligt grepp är av yttersta vikt.

Förutom sina sportiga egenskaper är den senaste generationen Nokian Tyres Hakka Black 3 tystare och ger en bekvämare körning, även på svenska vägar som ibland är grova. Däcket ger ett pålitligt grepp på våta ytor och är lämpligt för säker körning i Sveriges varierande väderförhållanden.

Oavsett om det är en vanlig familjebil eller en kraftfull sportbil, erbjuder Nokian Tyres Hakka Black 3 ett pålitligt grepp.


Nokian Tyres Hakka Green 3

Nokian Tyres Hakka Green 3 är ett miljövänligt och kostnadsbesparande sommardäck som inte kompromissar med greppet på våta underlag. Däckets förbättrade gummiblandning säkerställer god slitstyrka, vilket innebär upp till 10 000 extra kilometer jämfört med föregångaren.

Nokian Tyres Hakka Green 3 är särskilt lämpligt för Toyotas energieffektiva hybrider, där däckens låga rullmotstånd ytterligare minskar bränsleförbrukningen.

Med decennier av produktutveckling och erfarenhet har utmärkt våtgrepp och exakta köregenskaper kombinerats med lågt rullmotstånd och slitstark gummiblandning.

 
Nokian Tyres Hakka Blue 3

Nokian Tyres Hakka Blue 3 är ett sommardäck i premiumklass med egenskaper som är skräddarsydda för de föränderliga väderförhållandena i norr.

Det välbalanserade Nokian Tyres Hakka Blue 3 har ett precist grepp på våta underlag och förhindrar vattenplaning effektivt. Däckets Cool Blue Hybrid slitbaneblandning ger utmärkt grepp även när temperaturen ändras, samtidigt som den ger effektiv slitstyrka och hantering på grova vägytor. Den moderna gummiblandningen minskar också rullmotståndet, vilket ger lägre bränsleförbrukning och längre räckvidd för elbilar.

Körkomforten för Nokian Tyres Hakka Blue 3 har förbättrats ytterligare och däckets ljudnivå har sänkts, särskilt på grov asfalt.

Nokian Tyres Hakka Blue 3:ssa ajomukavuutta on parannettu entisestään ja renkaan melutasoa on onnistuttu madaltamaan erityisesti karkealla asfaltilla.

 

Sommardäck för Toyota skåpbilar och SUV:ar

Toyota tillverkar också skåpbilar och SUV:ar, som har sina egna krav på däck på grund av sin vikt. Nokian Tyres Hakka Van är ett robust och slitstarkt sommardäck för skåpbilar och husbilar, med stabil körkänsla och utmärkt våtgrepp. Däckserien Nokian Tyres Hakka SUV ger stabila och pålitliga sommardäck för Toyotas SUV:ar och crossovers.

 

Vilka vinterdäck är lämpliga för Toyota?

Högkvalitativa vinterdäck anpassade för nordiska väderförhållanden är en förutsättning för säker vinterkörning.

Alla Nokian Tyres vinterdäck i Hakkapeliitta-serien är nordiska vinterdäck, med egenskaper som är skräddarsydda för Sveriges utmanande vinterförhållanden. I Hakkapeliitta-serien ingår både dubbade och dubbfria däck, vilket garanterar säker körning på is, snö och slask.

Vi erbjuder även vinterdäck för Toyotas skåpbilar och SUV:ar. Nokian Tyres Hakkapeliitta LT3 vinterdäck ger exceptionellt vintergrepp och stabilitet för SUV:ar. 

För Toyota skåpbilar och husbilar, välj till exempel Nokian Tyres Hakkapeliitta C4 dubbdäck för grepp på isiga vägar. Det dubbfria Nokian Tyres Hakkapeliitta CR4-däcket ger kompromisslöst snögrepp, lågt rullmotstånd och oslagbar körkomfort för skåpbilar och husbilar.

För Toyotas el- och hybridmodeller rekommenderar vi Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV vinterdäck, speciellt utformade för elektriska drivlinor. Dessa vinterdäck, som är utformade för elektriska drivlinor, har utmärkt is- och snögrepp, lågt däckljud och lågt rullmotstånd. Lägre rullmotstånd innebär längre elektrisk räckvidd och lägre energiförbrukning.

 

Vilka däckstorlekar är lämpliga för Toyota?

Toyotas sortiment omfattar en mängd olika bilar som använder många olika däckstorlekar. Det enklaste sättet att bestämma rätt däckstorlek är att använda vår däcksökningstjänst.

Genom att fylla i din bils modell, motor eller registreringsnummer i vårt sökverktyg för däck, kommer den automatiskt att visa en lista över däckalternativ som tillverkaren erbjuder för din Toyota.

Vår däcksökning känner dock inte till de däckstorlekar som för närvarande är monterade på din bil, så du bör alltid kontrollera storleken på dina nuvarande däck innan du beställer nya. Däckstorleken anges av däckmärkningen på däckets sidovägg.

Om du är osäker på vilken däckstorlek som passar din bil eller behöver tips om hur du väljer rätt däckmodell, hjälper Nokian Tyres återförsäljare dig gärna med att köpa däck.

Toyota hjul

Under årens lopp har Toyota använt hjulstorlekar från 13 till 20 tum, beroende på modell och årsmodell. Hjulen med den största diametern finns främst på tillverkarens största SUV:ar, medan majoriteten av sortimentet är utrustat med mindre hjul.

Du kan hitta diametern på dina fabriksmonterade hjul genom att använda vår däcksökning och välja din bils modell, motor eller ditt registreringsnummer.

Det är möjligt att byta ut originalhjulen, och många gör det för att förbättra utseendet på sina bilar med snygga aluminiumfälgar. Du hittar ett brett utbud av Toyota-fälgar hos Nokian Tyres återförsäljare.

Toyota bultmönster

När du ska välja fälgar är det viktigt att du kontrollerar bilens bultmönster. Bultmönstret är en siffra som anger antalet bultar på bilens hjulnav och avståndet mellan dem.

Till exempel betyder bultmönstret 4 x 100, som är vanligt i äldre Toyota-modeller, fyra bultar och ett avstånd på 100 millimeter mellan bulthålen.

På Toyotabilar är det inte alltid möjligt att byta ut originalfälgar mellan olika modellserier och årsmodeller, eftersom Toyota har använt fyra olika bultmönster under de senaste två decennierna:

  • 5 x 114.3 - De senaste årsmodellerna
  • 4 x 100 - Äldre modeller som Corolla, Yaris och Aygo
  • 5 x 100 - GT86 och vissa äldre modeller
  • 6 x 139,7 - Hiace- och Hilux-modeller
  • 5 x 112 - Supra

Hur förlänger man livslängden på Toyota-däck?

Genom att använda däcken på rätt sätt och förvara dem på rätt sätt kan du förlänga livslängden på dina Toyota-däck och bibehålla deras prestanda.


Använd det rekommenderade däcktrycket för Toyota

Det enklaste sättet att förlänga däckens livslängd, säkerställa jämnt däckslitage och förbättra körsäkerheten är att regelbundet kontrollera däcktrycket. Genom att använda det rekommenderade däcktrycket för varje däck på din Toyota minskar du också rullmotståndet och sparar pengar på bränslekostnader.

För vinterdäck rekommenderas ett tryck som är 0,2 bar högre än det rekommenderade däcktrycket för kalla utomhustemperaturer.


Lugn och defensiv körstil

En lugn och defensiv körstil är också ett av de enklaste sätten att minska för tidigt däckslitage. Genom att undvika plötsliga inbromsningar, snabba accelerationer och onödiga sladdningar kan du förlänga livslängden på dina Toyotadäck avsevärt.
 

Rätt förvaring av däck

Dessutom är det värt att investera i korrekt däckförvaring. Genom att förvara däcken skyddade från solljus och vatten i temperaturer mellan 0-25 °C håller du däcken i gott skick för kommande körsäsonger. Det enklaste sättet att förvara däck är i ett däckhotell, där däcken förvaras under rätt förhållanden.
 

Byt ut slitna däck

Pålitliga däck är en förutsättning för säker körning. Kontrollera därför regelbundet däckens skick, byt ut slitna däck mot nya premiumdäck av hög kvalitet och kör säkert under hela året.

 

hitta DÄcken som passar bäst till din bil