tor april 5 12:06 2018 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Är du redo för sommardäcksäsongen?

Här får du några tips för däckbyte

Efter en ovanligt kylig mars månad är nu våren äntligen på gång och det blir dags att byta till sommardäck. Det finns nästan fem miljoner registrerade personbilar i Sverige varav så många som var fjärde har sommardäck med ett mönsterdjup på under tre millimeter. Tänker du byta däcken själv så är det viktigt att kolla att dina sommardäck är i bra skick och att arbetet kan ske på ett säkert sätt.

Är du redo för sommardäcksäsongen? Här får du några tips för däckbyte

Nokian Tyres rekommenderar att sommardäck bör ha ett mönsterdjup på minst fyra millimeter för att de ska kunna ge säkra köregenskaper. Speciellt ökar risken för vattenplaning om mönsterdjupet är lägre än fyra millimeter. 2016 års däckrazzia visar att fler än var fjärde undersökta personbil, eller 1,2 miljoner bilar, hade minst ett däck med mindre än tre millimeters mönsterdjup. Förra höstens däckrazzia visar att 1,6 procent av bilarna, eller 80 000 bilar, körde med olagliga däck, då mönsterdjupet var mindre än 1,6 millimeter.

– Sommardäck bör ha minst fem millimeters mönsterdjup när de monteras på bilen. På våren är asfalten extra grov efter vintern, vilket gör att däcken slits betydligt mer än mitt i sommaren. Är mönsterdjupet kring tre millimeter när de monteras på bilen så kan de snabbt bli olagliga på den grova asfalten under våren, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Bra domkraft ett måste om du byter däck själv

Utöver mönsterdjupet är det viktigt att kolla slitageformen på däcken. Är något eller några av däcken ojämnt slitna så kan hjulinställningen vara fel vilket bör åtgärdas så fort som möjligt. Ojämnt slitna däck försämrar både säkerheten och komforten.

Om du byter däck själv så behöver du bra arbetsredskap. Det är vanligt med skador på bilen på grund av att bilen lyfts upp på fel sätt. Underlaget där däckbyte ska göras måste vara jämnt och fast och domkraften ska vara av bra kvalitet som klarar bilens tyngd.

Viktigt är också att kolla rotationsriktningen på däcken.

– Det gäller att vara noggrann. Om ett däck med bestämd rotationsriktning monteras så att det rullar åt fel håll så blir vattenplaningsegenskaperna sämre. Övriga monteringsfel kan orsaka vibrationer, vilket sliter både på däck och bil, påminner Emil Sundholm.

Tills sist är det dags att kolla lufttrycket. I bilens instruktionsbok finns biltillverkarens rekommendation. Lufttrycket bör kollas direkt efter däckbytet eftersom fel lufttryck försämrar köregenskaperna och ökar både däckslitage och bränsleförbrukning.

– Luften kostar ingenting och själva kontrollen tar bara några minuter. Är lufttrycket fel så fungerar inte däcken som de ska vid en extrem situation, varnar Emil Sundholm.

Allt fler låter en verkstad byta däck

Det blir allt vanligare att låta en däckverkstad ta hand om däckbytet. Enligt Håkan Svensson, controller på Vianor AB, ökar efterfrågan på däckhotell- och däckbytestjänster ständigt. Under däcksäsongerna på våren och hösten anställs extra personal på många verkstäder för att kunna ge snabb service för alla kunder.

– Det är bekvämt och tryggt att låta en däckverkstad byta däcken och det är också smidigt att förvara däcken på vårt däckhotell. Dessutom får kunden råd om däckvård och rekommendation när det är dags att köpa nya däck. Vi hjälper våra kunder att välja rätt typ av däck som passar bäst för bilen och förarens körsätt, berättar Håkan Svensson.

Tips för däckbytet 

  • Kolla skicket och åldern på dina sommardäck innan du monterar dem på bilen. Mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter för att däcken ska ge säkra köregenskaper. Rekommenderad ålder på däck är högst sex till tio år. 
  • Kolla att däcken inte har stick- eller skärskador alternativt utbuktningar på däcksidan som kan påverka däckets hållbarhet. Om däcken är ojämnt slitna eller har slitits ovanligt fort så kan det vara fel på hjulinställningen. 
  • Byt däcken på jämnt och fast underlag. En bra domkraft som klarar bilens vikt är ett måste samt en momentnyckel som gör att bultarna kan skruvas fast enligt biltillverkarens rekommendation.  
  • Efter monteringen av sommardäcken är det dags att kolla lufttrycket. I bilens instruktionsbok finns biltillverkarens rekommendation för lufttrycket. Kolla samtidigt lufttrycket på ett eventuellt reservhjul.
  • Kom ihåg att efterdra bultarna efter cirka 10 mils körning. Det här gäller endast aluminiumfälgar.  
  • Förvara dina vinterdäck fter hjultvätt i ett svalt och mörkt utrymme. Däcken får inte komma i kontakt med oljor eller lösningsmedel. Bästa sättet att förvara dina däck är hos ett däckhotell.

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]

Håkan Svensson, controller Vianor AB, tel. 0512-798 091
[email protected]