mån februari 7 10:00 2005 i kategori Företagsnyheter

Däckkedjan Vianor växer i Sverige och RysslandNokian Tyres ägda däckkedjan Vianor växer i Sverige och Ryssland. I Sverige har Vianor köpt Sjögrens Vulk AB i Strängnäs och Degerfors Vulkcentral i Degerfors. Vianor kommer att fortsätta sin expansion i Sverige genom franchising och ytterligare köp av däckverkstäder.

Sjögrens Vulk AB har nio anställda och hade år 2003 en omsättning på 11.5 miljoner kronor. Degerfors Vulkcentral AB har 5 anställda och omsatte 11.6 miljoner kronor år 2003. Vianor har nu i Sverige 49 däckverkstäder. Båda verkstäderna blev Vianor-verkstäder den 1 februari.

I Ryssland har Vianor öppnat nya däckverkstäder i Rostov och St. Petersburg. Nokian Tyres kommer att investera 10 miljoner euro (90,7 miljoner SEK) i egna försäljningsställen i Moskva och St. Petersburg. Målet är att under 2005 öppna cirka 30 däckverkstäder i Ryssland, huvudsakligen enligt franchising-koncept.

- Vianors expansion i Ryssland effektiviserar Nokian Tyres försäljning och ger möjlighet till direktkontakt med konsumenterna. Det blir allt vanligare att däckverkstäder tar hand om distributionen av däck i Ryssland och Nokian Tyres vill vara ledande i denna utveckling, säger Kim Gran, VD för Nokian Tyres.

Vianor är Nordens största däckkedja och har utöver däckverkstäder i Sverige, Norge och Finland även försäljningsställen i Estland, Lettland och Ryssland. Däckkedjan Vianor omsatte år 2003 213 miljoner euro (1,94 miljarder SEK).

Alla Vianor verkstäder opererar på samma sätt och har samma marknadsföringskoncept. Kedjan säljer huvudsakligen däck med märket Nokian och andra välkända produkter. I Vianors produktsortiment finns även vissa utvalda biltillbehör och tjänster, som till exempel däckhotell där bilägare kan förvara sina däck.

För ytterligare information kontakta:

VD Kim Gran, Nokian Tyres plc, tel. +358 3 340 7336
VD Seppo Kupi, Vianor Holding Oy, tel. +358 3 340 7634