tor oktober 17 01:06 2013 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Dags att byta vinterdäck på bilenNattfrost och morgontemperaturer kring noll grader får bilägare att tänka på däckskifte. Det är klokt att montera på vinterdäcken så fort som möjligt för att kunna köra säkert på hala vägar. Innan vinterdäcken monteras på ska du kontrollera ifall de är för slitna eller för gamla. Måste du köpa nya däck ska du bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Oavsett ditt val är det värt att investera i vinterdäck av hög kvalitet.

Med hjälp av en femkrona kan du enkelt kontrollera mönsterdjupet. När du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet mindre än 3 mm. Nokian Tyres rekommenderar minst fyra millimeters mönsterdjup på vinterdäck för att däckets säkra vinteregenskaper inte ska försämras. Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har DSI-slitagevarnare som med tydliga siffror visar det återstående mönsterdjupet i millimeter. Extra säkerhet ger snöflingemärket på slitbanan, när det försvinner innebär det att däcket inte längre har säkra vinteregenskaper.

Däcken bör heller inte vara äldre en sex år och maximalt tio år gamla. Även om de ser bra ut och har tillräckligt mönsterdjup så blir gummiblandningen hård och skör med åren, vilket försämrar vintergreppet. Däckets tillverkningsvecka och -år syns på däcksidan. Den anges med fyra siffror, exempelvis siffrorna 1013 innebär att däcket har tillverkats vecka 10 år 2013.

− Vid valet av nya vinterdäck bör du i lugn och ro fundera över ifall du vill ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Tänk efter hur mycket du kör bil på vintern och på vilken typ av vägar du huvudsakligen kör samt hur erfaren bilförare du är. Även bilens säkerhetsutrustningar påverkar däckvalet. Om bilen inte har ABS-bromsar och stabilitetssystem ska du absolut välja dubbdäck. Rent allmänt kan man säga att en bilförare som är erfaren på vinterkörning kan välja antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck, medan vi rekommenderar dubbdäck till bilförare som inte har kört mycket på vintern, rekommenderar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Viktigaste kravet enligt Allan Ostrovskis är att vinterdäcken är av hög kvalitet. Däcktester som motortidningar gör och däckåterförsäljare samt däcktillverkare kan ge mycket nyttig information om däckegenskaperna. Dessutom har dubbfria vinterdäck sedan 1 november 2012 EU:s däckmärkning som informerar om däckets energieffektivitet, våtgrepp och externt däckljud. Däckmärkningen berättar dock ingenting om däckets lämplighet för nordiska vinterförhållanden, om is- och snögreppet. Dessutom gäller däckmärkningen överhuvudtaget inte dubbdäck.

Testframgångar för Nokian Hakkapeliitta vinterdäckBra exempel på vinterdäck av hög kvalitet är det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 och det nya dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 som även finns som SUV-däck, Nokian Hakkapeliitta R2 SUV. Nokian Hakkapeliitta 8 har vunnit flera vinterdäcktester i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. I Sverige har däcket vunnit tester i Vi Bilägare (13/2013) och Auto, Motor & Sport (21/2013). Det dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 vann testet i Auto, Motor Sport (22/2013) och i Vi Bilägare (14/2013).

I däcktester får Nokian Hakkapeliitta 8 mycket beröm för sitt goda is- och snögrepp och för köregenskaperna generellt. Även däckets köregenskaper på vått och torrt underlag anges som mycket goda. Nokian Hakkapeliitta R2 får beröm för sitt goda vintergrepp och däckets rullmotstånd är det lägsta i testerna.

Nokian Hakkapeliitta 8 är även världens snabbaste dubbdäck på is. Den 9 mars 2013 kördes världsrekordet på en isbana utanför Uleåborg i Finland. Nokian Tyres testförare Janne Laitinen uppnådde en hastighet på 335,713 km/h på den 12 kilometer långa isbanan. Bilen hade Nokian Hakkapeliitta 8 (255/35R20 97 T XL) dubbdäck.

Alla som köper Nokian Hakkepliitta vinterdäck omfattas även av Nokian Tyres unika Hakka-skydd. Om ett däck som har monterats rätt och använts på ett normalt sätt av en olyckshändelse förstörs får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad i Sverige, Finland och Norge. Hakka-skyddet gäller tills däcket har minst 4 millimeter av mönsterdjupet kvar och gäller ett år från köpdatumet. Dessutom kan alla kunder som registrerar sig använda Hakka-vägassistans som erbjuder teknisk hjälp och vägassistans i Sverige, Finland och Norge. Det kan exempelvis handla om däckbyte eller bogsering till närmaste däckverkstad som säljer Nokian Tyres produkter.

Kolla däcktrycket regelbundetNya vinterdäck ska göras in genom att köra lugnt under de första 50 milen. Särskilt viktigt är det när det gäller dubbdäck för att dubbarna ska sätta sig i däcket ordentligt. Under vintern ska däcktrycket kontrolleras minst en gång i månaden. Vinterdäck bör ha cirka 0,2 bar högre lufttryck än sommardäck. Däcktrycket ska kollas när däcken är kalla.

Livslängden på vinterdäck kan förlängas genom att skifta däcken från fram till bak och tvärtom efter cirka 800 mils körning. På det sättet blir däckslitaget jämnare och däckens köregenskaper förblir optimala.

Däckbyte – bra att veta  • Minst fyra millimeters mönsterdjup rekommenderas på vinterdäck
  • Så här meter du mönsterdjupet: lägg en femkronors mynt i mönsterspåret, om siffran fem är helt synlig när myntet stoppas i spåret är däcket för slitet
  • Om vinterdäcken är över sex år gamla bör de bytas till nya, gummiblandningen blir hårdare med åren och greppet sämre
  • Bästa däcken alltid på bakaxel, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven
  • Vid köp av nya dubbfria vinterdäck, kom ihåg att kontrollera att de är nordiska dubbfria vinterdäck
  • Dubbdäck ger bästa vintergrepp på alla underlag och speciellt på isiga vägar. Dubbfria vinterdäck passar för erfarna bilförare som huvudsakligen kör i städer och på huvudvägar
  • Vinterdäck bör ha 0,2 bar (20kPa) mer luft än sommardäck, om bilen även har ett reservdäck så kom ihåg att även kolla lufttrycket på det
  • Anpassa din körning efter vinterväglaget

Bilder
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer information om de nya Hakkapeliitta vinterdäckenNokian Hakkapeliitta 8
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097171&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+8

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097385&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+R2

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097735&group=2.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+R2+SUV
Video

Nokian Hakkapeliitta 8
http://youtu.be/tEJx0zQtekw

Nokian Hakkapeliitta R2
http://youtu.be/wpo-AqzErQY

Testcentret i Ivalo – White Hell
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Mångfaldig testvinnare
http://youtu.be/IkQotSMzSfs

Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Hakka-skydd
www.hakkaclub.se

Mer information:
Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com