ons juli 12 04:04 2017 i kategori Företagsnyheter

Dubbfria vinterdäck kan inte ersätta sommardäck när det verkligen gäller

Dubbfria vinterdäck kan inte konkurrera med sommardäck på våt och varm asfalt. Det är inte heller meningen. Dubbfria vinterdäck är utvecklade för kalla vinterförhållanden med is och snö på vägen. Ändå fortsätter förvånansvärt många bilister att köra med dubbfria vinterdäck även på sommaren, trots att det är direkt farligt.

De senaste årens däckrazzior (med bland annat Polisen, Däckbranschens Informationsråd och NTF som arrangörer) visar att användningen av dubbfria vinterdäck ökar på sommaren. Nästan fem procent av bilarna som kontrollerades i Däckrazzian hösten 2016 hade dubbfria vinterdäck, när motsvarande siffra 2013 var 3,6 procent. Det innebär att det rullar 240 000 bilar med dubbfria vinterdäck på sommarvägarna.

Varför ska man då inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden listar de fyra viktigaste skälen som talar emot dubbfria vinterdäck på sommaren.

1. Dubbfria vinterdäck börjar vattenplana tidigare än sommardäck.

Häftiga åsk- och regnskurar är typiska på sommaren. Spåren på asfaltvägarna fylls med vatten, vilket ökar risken för vattenplaning.

– Sommardäck av hög kvalitet har ett mönster som leder effektivt bort vatten mellan däcket och vägen. Dubbfria vinterdäck som är utvecklade för vinterförhållanden har inte lika bra våtegenskaper, vilket gör att risken för vattenplaning är betydligt högre än med sommardäck, varnar Emil Sundholm.

Ett test som Auto, Motor & Sport har gjort visar att det bästa sommardäcket började vattenplana vid 84 km/h, medan det odubbade vinterdäcket började vattenplana redan vid 69 km/h.

2. Dubbfria vinterdäck har längre bromssträcka än sommardäck på våt asfalt

Inte alls ovanlig situation på sommaren är när en älg eller rådjur springer över den våta vägen. Du har en hastighet på cirka 80 km/h, bromsar för fullt och hoppas att bilen stannar i tid. Hur bra det lyckas beror i högsta grad på dina däck.

– Bra sommardäck kan stoppa bilen på vått underlag efter 25 meter medan bilen med dubbfria vinterdäck fortsätter att rulla i ytterligare 14 meter visar Nokian Tyres tester. När bilen med bra sommardäck har stannat, rusar bilen med dubbfria vinterdäck förbi i 40 km/h. Skillnaden mellan sommardäck och dubbfria vinterdäck är stor när det gäller inbromsning på våt väg, sammanfattar Emil Sundholm.

3. Dubbfria vinterdäck ger sämre komfort och styrkänsla på sommaren

Sommardäck är testade och tillverkade så att de ska ge säkra och komfortabla köregenskaper på sommaren, när solen skiner eller när det regnar och blåser. Dubbfria vinterdäck däremot presterar bäst på isiga och snöiga vägar.

– Dubbfria vinterdäck är inte säkra på sommaren. I extrema situationer reagerar de på styrningen betydligt långsammare än sommardäck. Det märks speciellt vid långkörning då sommardäck ger exakta köregenskaper och hög komfort, säger Emil Sundholm.

4. Dubbfria vinterdäck slits fort på sommaren

Gummiblandningen på dubbfria vinterdäck är mjuk för att ge bra grepp på vintern. På varma och grova asfaltvägar på sommaren slits de betydligt snabbare än sommardäck som har hårdare gummiblandning.

– Värmeuppbyggnaden är hög på dubbfria vinterdäck som körs i sommarvärme, vilket kan skada däckkonstruktionen. Den kraftiga lamelleringen och flexibla mönsterdesignen tillsammans med hög värme på slitbanan kan även göra att däcket slits ojämnt. Det försämrar däckets livslängd och ökar däckljudet samt komforten.

Bilister som kör med dubbfria vinterdäck säger ofta att de vill köra slut på sina vinterdäck under sommaren. För många blir det en obehaglig överraskning när de märker nackdelarna i form av betydligt sämre köregenskaper, grepp och ökat slitage. 

– I längre sikt är det mer lönsamt att ha separata vinterdäck och sommardäck. På det sättet optimerar du både din egen och medtrafikanternas säkerhet, poängterar Emil Sundholm. 

Bekanta er med Nokian Tyres sommar- och vinterdäck:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

Mer information:

www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64 [email protected]