fre november 27 02:19 2009

EU-beslut om märkning av däck:


Viktigt steg framåt för konsumenterna


och en möjlighet för Nokian TyresEU-parlamentet godkände den 25 november en förordning som innebär att alla däck som säljs inom EU efter den 1 november 2012 måste ha en märkning som visar hur bränsleeffektivt ett däck är och hur bra våtgrepp samt hur lågt däckljud det har. Den nya klassificeringen liknar den som hushållsapparater redan har.

– Vi har sedan flera år arbetat hårt för att utveckla allt säkrare och miljövänligare däck. Den nya klassificeringen är utmanande, men beslutet är mycket positivt och öppnar många möjligheter för Nokian Tyres som tillverkar däck av hög kvalitet. Tydliga markeringar som anger däckets rullmotstånds- och våtgreppklass samt däckets ljudnivå gör det enklare för konsumenterna att köpa nya däck, säger Kim Gran, vd för Nokian Tyres.

Däckmärkning kommer att klassa däcken i olika kvalitetsklasser där den gröna A-klassen är bäst och den röda G-klassen är sämst. Märkningen visar hur mycket däcket påverkar bilens bränsleeffektivitet och hur däcket fungerar på vått väglag. Dessutom ska däckljudet utanför bilen anges i decibel.

Från och med den 1 november 2012 ska tillverkare av däck till personbilar samt lätta och tunga fordon informera konsumenter om bränsleeffektivitet, våtgrepp och däckljud i allt tekniskt marknadsföringsmaterial riktat till konsumenterna. Beslutet gäller inte regummerade däck, däck avsedda för professionellt terrängbruk eller däck för tävlingsbruk.

Alla däck som är tillverkade efter den 1 juli 2012 ska antingen ha ett klistermärke eller annan typ av kvalitetsmärkning när däcket levereras från fabriken till däckverkstäder eller andra däckåterförsäljare.

Nokian Tyres leder utvecklingenDäcken spelar en viktig roll när det gäller bilens utsläpp. EU har under de senaste åren intensifierat sin kamp mot koldioxidutsläpp. Upp till 20 procent av bilens bränsleförbrukning beror på däckens rullmotstånd. Ju lättare ett däck rullar desto mindre förbrukar bilen bränsle och koldioxidutsläppen blir avsevärt lägre.

Med rullmotstånd menas den energi som går åt när däckets form ändras under vägkontakt. Med hjälp av materialval och däckets konstruktion går det att påverka formförändringen och energiförbrukningen som den kräver.

De bästa däcken på marknaden idag tillhör i klass C enligt den nya klassificeringen. Nokian Tyres har ett utmärkt utgångsläge för sitt fortsatta krävande utvecklingsarbete. I tidningstester ligger till exempel Nokian Hakkapeliitta vinterdäck i topp vad gäller rullmotstånd. Det dubbfria däcket Nokian Hakkapeliitta R har det lägsta rullmotståndet av alla testade däck i år. Däcket sparar upp till 0,5 liter bränsle per 10 mil och samtidigt minskar koldioxidutsläppen med 12 gram per kilometer.

Utöver bränsleförbrukning är däckljud den stora miljöpåverkan som ett däck skapar. Mönstren på Nokian Tyres däck har många innovationer som minskar däckljudet. Placeringen av mönsterklackar, utbuktningar i de längsgående spåren och speciella ljudhål gör att däckljudet blir lägre.

Nokian Tyres följer noga utvecklingen av miljö- och säkerhetsregler inom EU och i Ryssland och försöker förutse hur de kommer att påverka tillverkningen av däck.

Som första däcktillverkare i världen slutade Nokian Tyres redan år 2005 att använda högaromatiska oljor i tillverkningen av däck på sina egna produktionsanläggningar. EU:s kemikaliedirektiv som förbjuder användningen av högaromatiska oljor träder i kraft först den 1 januari 2010.

Mer information:http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/051-65051-327-11-48-909-20091123IPR65050-23-11-2009-2009-false/default_sv.htm

https://www.nokiantyres.se/miljo

https://www.nokiantyres.se/Faktaomrullmotstnd

Exempel av klistermärket

För ytterligare information kontakta:

Produktutvecklingsdirektör Teppo Huovila, puh. +358 10 401 7701
[email protected]

Utvecklingschef Allan Ostrovskis, 070-244 8820, [email protected]
www.nokiantyres.com