tis oktober 19 03:24 2010 i kategori Produktmeddelanden

Flera testvinster för Nokian Hakkapeliitta vinterdäckNokian Hakkapeliitta vinterdäck har vunnit många däcktester som motortidningarna har gjort. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta vann testet både i Vi Bilägare och i Aftonbladet BIL. Dubbfria friktionsdäcket Nokian Hakkapeliitta R blev etta i Vi Bilägarens test för dubbfria vinterdäck.

”Det finska dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 är ismästare. Såväl när det gäller bromsförmåga och startegenskaper på is är Hakkapeliitta nummer ett. Det är en speciell känsla att köra sjuan eftersom det tillåter ganska vida sladdar med bibehållen kontroll. Vid provocerad körning på snö får man samma reaktion som på is – däcket sladdar men lätt kontrollerbart. Man kan till och med få fyrhjulssladd utan problem. På våt väg är karaktären densamma när man pressar däcket mor gränsen – det börjar sladda mjukt, vilket gör att man kan moderera farten och bibehålla kontrollen. Nokian är bästa vinterdäcket, skriver Vi Bilägare i nummer 14/2010 .”

Däcket vann även testet i Aftonbladet BIL nummer 7/2010.

”Nokian Hakkapeliitta 7 är förbluffande bra när väglaget är som värst. På is slår det alla konkurrenter med råge. På snö är det bland de bästa. Ett vinterdäck för dem som kör på vinterföre”, skriver Aftonbladet BIL.

Nokian Hakkapeliitta 7 fick 10 poäng på deltester ABS-bromsning is, acceleration på is, älgtest på is och på köregenskaper subjektivt på is och snö.

I klassen dubbfria vinterdäck var Nokian Hakkapeliitta testvinnare i Vi Bilägare.

”Nokian bromsar bra och man kommer enkelt iväg på snöunderlag. Men framförallt är HKPL R mycket säkert att köra på snö. Det ger tydliga reaktioner på ratt och gas eller broms. Och det är progressivt. Man kan faktiskt bromsa i kurvor utan att tappa kontroll. Styrförmågan är mycket bra. Också på is bromsar däcket bra, är lätt att komma igång och också här är köregenskaperna i topp. Snömodd klarar Nokian utmärkt. Nokian klarar också torr asfalt bra. Det bromsar effektivt och har bra balans och klarar en undanmanöver så bra man rimligen kan begära av ett vinterdäck. Bränsleförbrukningen är lägst av de jämförda däcken. Hakkapeliitta R har sammantaget balanserade egenskaper och fungerar bra på alla underlag”, skriver Vi Bilägare den 14 september 2010.

Alla testade däck var i dimensionen 205/55 16.

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har vunnit flera däcktester även i Finland och Ryssland.

BILDER:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Mer information:

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 10 401 7701
teppo.huovila(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se