ons juli 13 11:37 2011 i kategori Företagsnyheter

Husvagnssemester = kolla däcken på bilen och husvagnenKörning med husvagn ställer krav både på husvagnens och bilens däck. Viktigt är att kolla lufttrycket både på husvagnsdäck och på bilens däck, rekommenderar Nokian Tyres. Bilens däck ska ha ett mönsterdjup på minst fyra millimeter för att minska risken för vattenplaning och sladd om husvagnen börjar pendla.

Bilprovningens statistik visar att många husvagnsdäck har alldeles för lågt lufttryck. Husvagnsdäck ska ha ett lufttryck på cirka 320 kPa (3.2 bar), när de flesta personbilsdäck har ett lufttryck på 200-250 kPa (2.0-2.5 bar). För lite luft i däcken gör att husvagnen rullar ostadigt och den hamnar lättare i en okontrollerad pendelrörelse. Om även dragbilens däck har för lite luft förvärras läget och hela ekipaget kan börja sladda.

Viktigt är också att dragbilens bästa däck sitter på bakaxeln, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven.

Även däcken på en husbil ska ha något mer luft när bilen är fullastad. Rekommendationen finns i bilens instruktionsbok. Lyftrycket ska kontrolleras när däcken är kalla.

BILDER:
www.nokiantyres.com/HakkaGreen

För ytterligare information kontakta:
Teknisk chef Allan Ostrovskis
tel. 070-244 8820
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com