tis december 20 03:58 2011 i kategori Företagsnyheter

Intensiv jultrafik i sikte
– bra vinterdäck ökar säkerhetenJultrafiken blir i år en betydligt farligare historia än vanligt. Inga klämdagar innebär att trafiken koncentreras på vissa dagar och även väglaget förväntas bli förrädiskt i stora delar av landet. I år behövs verkligen bra vinterdäck.

Även i vanliga fall är julhelgen en av de mest intensiva trafikhelger och risken för olyckor ökar. När julen faller så att det blir många klämdagar sprids även trafiken på flera dagar och det blir mindre trängsel på vägarna. I år finns inga klämdagar, vilket gör att alla som ska åka bort åker iväg ungefär samtidigt. Det blir mycket trafik och tillsammans med det nyckfulla väglaget är risken för trafikolyckor stor. Förra julen var det riktigt vinterväglag i hela landet, vilket gjorde att man körde försiktigt och det hände färre trafikolyckor än vanligt.

Vägarna kan se torra och fina ut, men fläckvis halka är inte alls ovanligt när temperaturen ligger kring noll. Den här typen av väglag ställer stora krav på vinterdäck som måste klara av varierande väglag. Därför är det viktigt att kolla vinterdäcken före julresan. Nokian Tyres varnar att greppet blir avsevärt sämre när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Det är klokt att investera i nya vinterdäck före julresan. Höstens däcktester i motortidningar visar att vinterdäck av hög kvalitet och avsedda för varierande nordiska förhållanden, som ger säkra köregenskaper både på torra och isiga vägar, är bästa valet.

Mer luft i däckenBilen lastas ofta till bristningsgränsen med julklappar och bagage och då gäller det att kolla lufttrycket och gärna öka det. Vi svenskar är dåliga på att kolla lufttrycket och många bilar har alldeles för lite luft i däcken. De flesta kommer inte ens ihåg när man har kollat lufttrycket senast, visar höstens däckrazzia då bland annat polisen och trafiksäkerhetsorganisationer kontrollerade däcken på ett stort antal bilar runt om i Sverige.

För lågt lufttryck försämrar köregenskaperna, ökar bränsleförbrukningen och däcken slits betydligt fortare.

− Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka och däcken ska ha mer luft när det är kallt ute. På vintern ska lufttrycket vara cirka 30 kPa (0,3 bar) högre än på sommaren. Lufttrycket ska kontrolleras ute, en temperaturändring på plus/minus 10 grader antingen ökar eller minskar lufttrycket med 10 kPa (0,1 bar). En fullastad bil behöver 10-15 procent mer luft för att köregenskaperna inte ska ändras, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres i Sverige.

Inga tunga saker i takboxenNär all bagage och julklappar ska lastas in i bilen upptäcker många att bagageutrymmet inte räcker till. Lösningen blir takboxen. I boxen ska inte lastas tunga saker eftersom bilens tyngdpunkt då ändras och risken för okontrollerad sladd ökar. En takbox väger 10-30 kilo och en medelstor bil får ha cirka 100 kilo last på taket, boxens vikt inkluderad. Den högsta tillåtna vikten anges i bilens instruktionsbok.

Den allra viktigaste rollen för en säker julresa har dock bilens förare. Det gäller att anpassa restiden efter vädret och väglaget. Om den tillåtna hastigheten är 110 km/t så innebär det inte att man måste köra minst 110 km/t. Sänk hastigheten och håll avstånden. Det är också klokt att kolla väglaget innan man åker iväg.

Kolla läget på HakkapediaEtt bra sätt att kolla läget på vägarna före resan är att gå in på Nokian Tyres tjänst www.hakkapedia.se. Där finns tjänsten Trafikkarta som visar det aktuella läget på vägarna och varnar för vägarbeten, olyckor samt dåligt väglag. Hakkapedia fungerar på nätet och på smarta telefoner (Android, iPhone och Nokia).

Fem tips för säkrare jultrafik

1. Kontrollera vinterdäcken i god tid före julresan. Mönsterdjupet ska vara minst fyra millimeter för att däcken ska ge bra grepp.
2. Kolla lufttrycket. På vintern ska lufttrycket vara cirka 30 kPa (0,3 bar) högre än på sommaren. Dessutom behöver en fullastad bil cirka 10-15 procent mer luft i däcken.
3. Inga tunga saker i takboxen. Bilens tyngdpunkt ändras, vilket gör att risken för okontrollerad sladd ökar.
4. Kör försiktigt. Minska hastigheten och öka avståndet till bilen framför.
5. Kolla läget på vägarna före resan. Nokian Tyres www.hakkapedia.se visar dig det aktuella läget på vägarna.

BILDER:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Mer information: www.nokiantyres.se

Allan Ostrovskis
teknisk chef, 070-244 8820
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com