tis december 22 11:53 2015 i kategori Företagsnyheter

Kolla däcken och bilen före julresan

Snart är det dags igen. Hundratusentals svenskar lastar bilen till max och åker ofta även långa sträckor för att fira jul. Innan du åker iväg är det värt att kolla bilen och lasta den rätt.

Enligt SMHI blir det en grön jul med åtskilliga plusgrader i mellersta och södra Sverige. Temperaturen kan ändå pendla kring nollstrecket, vilket ökar risken för frosthalka. Därför är det viktigt att kolla däcken före en längre resa.

− Mönsterdjupet bör vara en bra bit över fyra millimeter och dubbdäcken ska ha ordentligt med dubbar kvar. För att garantera säkra köregenskaper ska de bättre däcken sitta på bakaxeln, sammanfattar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Kolla även att hjulbultarna sitter fast ordentligt. Det är inte ovanligt att de kan lossna om de inte har blivit efterdragna efter hjulbytet. Lufttrycket ska alltid kollas före en längre resa och var tredje vecka.

− Vinterdäcken bör ha 0,2 bar högre lufttryck än vad biltillverkaren rekommenderar. Trycket minskar när det är kallt ute. När temperaturen minskar med 10 grader behöver däcken 0,1 bar mer luft. När bilen är tungt lastad bör lufttrycket ökas upp med 0,5 bar. Glöm sedan inte att minska trycket till normalvärdet efter resan, säger Ostrovskis.

Mönsterdjupet och lufttrycket på däcken bör kontrolleras före en längre resa med bilen. Vinterdäcken bör ha 0,2 bar högre lufttryck än vad som rekommenderas. Tungt lastad bör lufttrycket ökas upp med 0,5 bar. Kolla även att hjulmuttrarna sitter fast ordentligt.

Om bilen har reservdäck ska lufttrycket kollas på det också. Många nya bilmodeller har istället för reservdäck en reparationssats för däcklagning. Det är klokt att lära sig använda den före resan.

När däcken är kontrollerade och lufttrycket rätt ska även spolarvätskenivån, lamporna och torkarbladen kollas. Med på resan bör du också ha reflexväst, ficklampa och varma kläder ifall det blir fel på bilen och du behöver stanna vid vägkanten.

När däcken och bilen är kollade är det dags att lasta bilen. Tunga saker ska lastas längst ner så att de inte kan röra sig vid hård inbromsning. Viktigt att komma ihåg är att tungt lastad blir bilens bromssträcka betydligt längre än normalt.

Till sist, stressa inte när du kör, håll ordentligt avstånd till bilen framför och ta pauser.

Läs mer:

Vinterdäckstips:

https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/ 
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/

Nokian Tyres vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

De viktigaste däckreglerna i Sverige
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/dackregler/

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, [email protected]

Jon Persson, produktchef personbilsdäck, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokiantyressverige 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc