ons december 15 01:03 2010 i kategori Företagsnyheter

Kolla däcken och lufttrycket före julresanGlöm inte att kolla bilens däck före julresan. Är mönsterdjupet mindre än fyra millimeter ger de inte längre säkert grepp på vintervägar. Viktigt är också att kolla lufttrycket, ju kallare desto mer luft behöver däcken.

Julhelgen är en av de mest intensiva trafikhelger och risken för olyckor ökar. I år är det vinterväglag i hela landet och då är det viktigt att bilen har bra vinterdäck. För att julresan ska ske säkert är det viktigt att däcken ger bra grepp på hala vintervägar. Däcktillverkaren Nokian Tyres varnar att vintergreppet blir mycket sämre när mönsterdjupet är under fyra millimeter. Nya vinterdäck är en bra julklapp för hela familjen och ökar körsäkerheten avsevärt.

- De flesta bilar har för lågt lufttryck i däcken och kollar det för sällan. Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka och dessutom ska däcken ha mer luft i kylan. På vintern ska lufttrycket vara 30 kPa (0,3 bar) högre än på sommaren. Om lufttrycket kollas i ett varmt garage stämmer det inte när bilen körs ute i kylan. En temperaturändring på plus/minus 10 grader (10°) antingen ökar eller minskar lufttrycket med 10 kPa (0,1 bar). Dessutom behöver en fullastad bil 10-15 procent mer luft för att köregenskaperna inte ska ändras, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef för Nokian Tyres i Sverige.

För lågt lufttryck försämrar köregenskaperna och ökar bränsleförbrukningen. Dessutom slits däcken snabbare, 30 procent för lite luft i halverar däckets livslängd. Genom att välja vinterdäck med lågt rullmotstånd och genom att ha rätt lufttryck kan bilen förbruka upp till 0,5 lite mindre bränsle per 100 km.

När all bagage och julklappar ska lastas in i bilen räcker inte ofta bagageutrymmet till. Takboxen är räddningen, men lasta inte för mycket i den. Tunga saker ska inte lastas i den eftersom bilens tyngdpunkt då ändras och risken för okontrollerad sladd ökar. Takboxen väger 10-30 kilo. En medelstor bil får ha cirka 100 kilo last på taket, boxens vikt inkluderad. Den högsta tillåtna takvikten anges i bilens instruktionsbok eller registreringsbevis.

Till sist är det ändå bilföraren som spelar den viktigaste rollen för att man kommer fram säkert. Några goda råd gör julresan säkrare. Anpassa resetiden efter vädret och väglaget, generellt behövs mer tid på vintern än på sommaren. Sänk hastigheten och håll avståndet. Innan du åker i väg kolla via webben, radio eller tv hur det ser ut på vägarna. Om du måste köra om, akta snösträngen mitt på vägen.

BILDER:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se