tor juni 6 02:47 2013 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Kör säkert och njut av resan:


Rätt skötta sommardäck av bra kvalitet sparar pengarMed rätt däckval och rätt däckskötsel sparar du pengar. Bra sommardäck som tas väl om hand har stor betydelse för bilens säkra köregenskaper, komfort, livslängden på däck samt bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Rätt däcktrygg är mycket viktigt. Cirka 30 procent för lågt däcktryck halverar däckets livslängd. Ett sommardäck med lågt rullmotstånd och rätt däcktryck minskar bilens bränsleförbrukning upp till 0,5 liter/100 km.

Däcken är bilens enda kontaktyta med vägen. Den här kontaktytan är inte större än fyra handflator. Det är med andra ord värt att ägna sig lite tid för däcken när det blir dags att köpa nya sommardäck. I bilens instruktionsbok står vilken dimension och typ av däck din bil ska ha.

Däcktester ger bra informationMotortidningarnas däcktester ger bra information för att hitta bra sommardäck av hög kvalitet. Även EU:s däckmärkning är till viss hjälp, även om den bara informerar om tre egenskaper: bränsleekonomi, våtgrepp och externt däckljud. Motortidningarnas däcktester ger betydligt grundligare bild av de testade däcken. Till sist är det värt att konsultera med en professionell däckverkstad som har stort kunnande om däck.

På marknaden finns även så kallade Flat Run/Run Flat däck som efter en punktering kan köras i 5-15 mil. Den här typen av däck rekommenderas dock enbart till bilar som har dessa däck som original.

Billigt är inte det mest ekonomiska eller säkraste valetÄven priset påverkar förstås valet av däck, men det är viktigt att jämföra däckens ekonomi under hela dess livslängd och inte bara titta på inköpspriset. Däck med lågt rullmotstånd och rätt däcktryck sparar bränsle och minskar de totala kostnaderna. Den lägre bränsleförbrukningen betalar snabbt tillbaka prisskillnaden mellan kvalitetsdäck och billiga däck. Eftersom billiga däck tillverkas av billigare råvaror har de ofta högre rullmotstånd. Om man exempelvis kör 4 000 mil om året så kan billiga däck öka bränsleförbrukningen för motsvarande 3 000 kronor.

− Med däck gäller samma som med de flesta andra produkter, kvalitet kostar mer. De så kallade billiga däcken är ofta inte utvecklade för svenska sommarväglag, där våtgrepp och vattenplaningsegenskaperna är viktiga däckegenskaper. Betydelsen av dessa egenskaper blir ännu större på bilar med stabiliseringssystem och ABS-bromsar. Exempelvis sommardäcket Nokian Hakka Blue har den näst bästa klassificeringen B i EU:s nya däckmärkning. Däck i den sämsta klassen F har 15 meter, tre billängder, längre bromssträcka från 80 km/h än däck i klassen B, förklarar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Bättre komfortDäcken förmedlar viktig information till bilens elektroniska system, vars datorer baserad på denna information bestämmer hur hjulen ska reagera på styrrörelser, grepp och variationer på underlaget. Dåliga däck kan ge fel signaler till bilens stabilitets- och antisladdsystemen samt ABS-bromsar, vilket gör att systemen inte fungerar optimalt. Det här kan exempelvis öka slitaget av bromsbeläggen.

Kvalitetsdäck är oftast även mer komfortabla än billiga däck. Exempelvis Nokian Tyres gör en mängd tester om hur däckens köregenskaper på olika underlag påverkar komforten och däckljudet.

Innan nya däck ska monteras är det bra att kolla slitaget på dina gamla däck. Om de har slitits ojämnt så kan hjulinställningen vara fel, vilken däckverkstaden kan kontrollera och rätta till.

Fler mil med hjälp av rätt däckserviceDu kan själv påverka livslängden, köregenskaperna och körkomforten på dina däck. Ditt sätt att köra bil spelar förstås en viktig roll. Snabba accelerationer och inbromsningar och allmänt aggressivt körsätt sliter på däck betydligt mer än en lugn körning. Även med hjälp av rätt däckservice kan livslängden på däck öka betydligt.

Viktigaste är att regelbundet, minst varje månad och varje gång bilen ska lastas tungt, kontrollera däcktrycket. Rätt lufttryck minskar rullmotståndet, vilket i sin tur minskar däckslitaget, och förbättrar köregenskaperna samt komforten. Om däcket har 20 procent för lite luft så förkortas däckets livslängd med en femtedel av den planerade och 30 procent för lågt däcktryck halverar däckets livslängd. Rätt lufttryck anges i bilens instruktionsbok. Däcktrycket ska alltid kontrolleras när däcken är kalla.

Livslängden på däcken kan även ökas genom att skifta dem efter varje 800 mil. På det sättet kan däckens slitageform optimeras eftersom fram- och bakdäcken slits olika mycket.

Läs mer:

Däck som passar till din bil och körsätt:
https://www.nokiantyres.se/sommardack-personbilar
https://www.nokiantyres.se/sakra-och-ekonomiska-kvalitetssommardack

Hakka-skydd:
www.nokiantyres.se/hakka-skydd

Flat Run/Run Flat -däck:
https://www.nokiantyres.se/runflat-flatrun-faq-se

Rätt däcktryck:
https://www.nokiantyres.se/lufttryck

Användningstips:
https://www.nokiantyres.se/anvandningstips

Ofta frågat om däck:
https://www.nokiantyres.se/fragor-om-dacken

Mer information:
Allan Ostrovskis, teknisk chef Nokian Tyres, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige
www.youtube.com/NokianTyresCom