ons december 18 05:14 2013 i kategori Företagsnyheter

Kör säkert till julfirandet med bra däckVarierande väglag och mörkret ökar risken för olyckor i den täta jultrafiken. Inför julresan bör bilen kontrolleras och speciellt viktigt är att vinterdäcken ger ett säkert grepp i varierande vinterförhållanden. Fredagen och lördagen väntas bli de mest trafikintensiva dagarna. Trafiken hemåt väntas bli lugnare eftersom många tros vara lediga på mellandagarna och därför fördelas trafiken på flera dagar.

Under julhelgen ska bilen, som vanligtvis körs mellan hemmet och arbetsplatsen, prestera betydligt mer när den ska transportera hela familjen till släkt eller vänner, ofta tiotals mil hemifrån. Därför är det viktigt att kontrollera bilen noga före resan. En av de viktigaste kontrollerna är att se över att däcken ger ett säkert vintergrepp.

− Mönsterdjupet ska vara tillräckligt och den här kontrollen är en både enkel och billig livförsäkring. Enligt lagen ska vinterdäck ha minst tre millimeters mönsterdjup, men vi rekommenderar minst fyra millimeters mönsterdjup för att däcken ska ge säkert vintergrepp. Före resan ska man även komma ihåg att även kolla däcktrycket. Nokian Tyres rekommenderar att vinterdäck ska ha 0,2 bar (20 kPa) högre däcktryck än sommardäck, eftersom trycket minskar i kylan. När däcktrycket är rätt ger däcken bästa möjliga grepp och köregenskaper, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Dessutom ska en bil med mycket last ha 10-15 procent mer luft i däcken än normalt. För lågt lufttryck försämrar bilens köregenskaper och ökar bränsleförbrukningen samt däckslitaget.

Däcktrycket ska aldrig kontrolleras direkt efter körningen, utan trycket ska kontrolleras på kalla däck. Däcktrycket bör kontrolleras var tredje vecka.

Dessutom ska man kolla hur gamla däcken är. De bör inte vara äldre än sex år gamla, men högst tio år gamla. Kör man lite på vintern så kan däcken se bra ut även efter flera år, men gummiblandningen hårdnar med åren, vilket försämrar vintergreppet,

Däckets ålder kan ses på däcksidan där det finns en sifferkod med fyra siffror (DOT-märkning). Exempelvis siffrorna 1013 betyder att däcket är tillverkat vecka 10 år 2013.

Bra vinterdäck den bästa julklappenOm däcken är för slitna eller för gamla så är det klokt att köpa nya vinterdäck före julresan. Det är den bästa julklappen både för bilföraren och hela familjen som åker med. Vid köp av nya däck är det inte smart att vara snål, utan det är värt att investera i bra vinterdäck som ger ett säkert grepp i varierande svenska vinterförhållanden. Ett bra exempel på dubbdäck av hög kvalitet är nya Nokian Hakkapeliitta 8 som bortsett från ett test har vunnit samtliga däcktester som motortidningarna har gjort i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Även det nya dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 har vunnit många däcktester i Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

Inga tunga saker i skidboxenDet är mycket grejer som ska med när bilen lastas inför julresan. Därför placeras ofta saker även i skidboxen. Där ska man dock inte ha tunga saker eftersom bilens tyngdpunkt ändras och risken för sladd ökar. Skidboxen väger 10-20 kilo och man får lasta högst 100 kilo, skidboxens vikt inkluderat, på en medelstor bils tak. Den största tillåtna vikten anges i bilens instruktionsbok.

Annat som bör kontrolleras på bilen är glödlampor, torkarblad, oljenivå och kylarvätskans nivå och fryspunkt. Rejält med spolarvätska är bra att ha med och självklart ska en isskrapa och snöborste finnas med i bilen.

− Nyttigt att ha med är också en snöskyffel, startkablar, ficklampa med nya batterier och reflexvästar för alla. Viktigt är också att mobiltelefonen är fulladdad och att varningstriangeln är lättillgänglig. Åker man längre bort är det klokt att ha med sig också varma kläder, ifall det blir fel på bilen och man blir stående länge vid vägkanten innan hjälpen kommer fram, rekommenderar Fredrik Axelsson, servicechef på däckkedjan Vianor.

När bilen är kontrollerad och familjen samt julklapparna är lastade i bilen så kan man lugnt åka i väg. Det är klokt att ha gott om tid för resan och glöm inte heller rasterna.

Säker vinterkörning innebär att man håller bra avstånd till bilen framför, anpassar hastigheten efter väglaget och att man inte gör farliga omkörningar. Väglaget kan variera snabbt under resan, så det gäller att verkligen koncentrera sig i körningen. Halkrisken är störst vid dalgångar, skuggiga partier, broar, viadukter och på vägar som ligger nära vatten.

Några tips inför julresan  • Kolla dina vinterdäck och köp nya om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter, eller om däcken är för gamla.
  • Kolla däcktrycket. På vintern bör trycket vara cirka 0,2 bar (20 kPa) högre än på sommaren. När bilen är fullastad bör däcken ha ytterligare 10-15 procent mer luft.
  • Tunga saker ska inte lastas i skidboxen eftersom bilens tyngdpunkt då ändras och risken för sladd ökar.
  • Kolla glödlampor, oljenivå, kylarvätskans nivå och fryspunkt samt torkarblad. Ta med rejält med spolarvätska.
  • Kolla att en isskrapa, snöskyffel, snöborste, startkablar, ficklampa med nya batterier och reflexvästar finns med i bilen. Kolla även att mobilen är fulladdad. Åker du längre bort är det även bra att ha med sig varma kläder ifall det blir fel på bilen och du blir stående länge vid vägkanten innan hjälp kommer fram.
  • Innan du åker i väg kolla vädret och väglaget på sträckan.
  • Ha gott om tid för resan och kom ihåg att ta raster.
  • Kör försiktigt, minska hastigheten när väglaget så kräver, höll rejält avstånd till bilen framför och använd blinkers.

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?
https://www.nokiantyres.se/dubbade-eller-odubbade-dack

Användartips
https://www.nokiantyres.se/anvandningstips

Hakkapeliitta vinterkörskola
www.nokiantyres.se/vinterkorskola

Nokian Hakkapeliitta 8
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097171&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+8

Video:
http://youtu.be/tEJx0zQtekw

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097385&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+R2

Video:
http://youtu.be/wpo-AqzErQY

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
https://www.nokiantyres.se/dack?id=32097735&group=2.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+R2+SUV

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

http://www.facebook.com/nokiantyressverige
http://www.youtube.com/NokianTyresCom