ons maj 10 11:20 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Kvalitetsdäck ökar säkerheten och tillförlitligheten samt ger besparingar på längre sikt

Vid köp av nya däck är det lätt att låta plånboken styra valet. Budgetdäck kostar mindre än premiumdäck, men på längre sikt blir däck av hög kvalitet betydligt billigare och dessutom ger de mer säkra köregenskaper.

Kvalitetsdäck ökar säkerheten och tillförlitligheten samt ger besparingar på längre sikt

Moderna bilar har massor av funktioner som ökar säkerheten, men utan bra däck kan de inte prestera optimalt. Det är däcken som är bilens enda kontakt med vägen och därför är det dumt att försöka spara in på dem. Premiumdäck är utvecklade för att samarbeta med bilens olika säkerhetsfunktioner på bästa möjliga sätt.

– Skillnaderna mellan kvalitetsdäck och budgetdäck blir tydliga i krävande körförhållanden, till exempel vid inbromsning på vått underlag och vid extrema situationer. Även risken för vattenplaning ökar betydligt med budgetdäck. Premiumdäck kan jämföras med säkerhetsbälten. Det är endast vid en olycka de behövs och räddar liv. Samma gäller med bra däck, de kan rädda både ditt och dina medtrafikanters liv, säger Emil Sundholm, produktchef på Nokian Tyres Sweden.

Säkerheten är den främsta nyttan med premiumdäck. Skillnaderna mellan däck är tydliga. I Aftonbladets sommardäcktest (2017-03-15) hade det bästa sommardäcket 6,4 meter kortare bromssträcka på vått underlag än testets sämsta däck, inbromsning från en hastighet på 80 km/t.

Testad kvalitet ger pålitliga köregenskaper

Minutiöst utvalda råvaror, produktion av hög kvalitet och omfattande produktutveckling med otaliga tester garanterar att kvalitetsdäck håller vad man lovar.

– Budgetdäck kan på ytligt sätt ha ett liknande mönster som premiumdäck, men under ytan är skillnaderna stora. På ett premiumdäck bildar gummiblandningar, däckets stomme och mönster en sammansvetsad helhet som ger säkra köregenskaper. Till exempel, Nokian Tyres gör i början av ett nytt däckutvecklingsprojekt ett stort antal prototypdäck som är utgångspunkten i utvecklingen av nya gummiblandningar och konstruktioner. Efter många tester får man fram ett nytt däck med optimala egenskaper i varierande nordiska förhållanden, berättar Emil Sundholm.

Däcktillverkare som producerar kvalitetsdäck satsar stora resurser på testkörning. Under utvecklingsfasen utsätts ett nytt däck för upp till 300 olika tester. Nokian Tyres gör återkommande tester både i laboratorium och på Nokian Tyres vinterdäcktestcenter i Ivalo i nordligaste Finland, på sommardäcktestcentret i Nokia, på olika testbanor runt om i Europa och dessutom körs hundratals mil på vanliga grova nordiska asfaltvägar. Budgetdäck testas inte lika grundligt för att spara kostnader.

En viktig sak till som talar för premiumdäck är servicebehovet. Premiumdäck har ett vältäckande servicenät och garantiåtaganden, medan okända budgetdäck kan vara svåra att ersätta med liknande däck vid däckskada då däcket inte kan lagas.

Sparar både pengar och miljö

Budgetdäck har billigare prislapp än premiumdäck, men på längre sikt blir de betydligt dyrare. Budgetdäck har större rullmotstånd, vilket ökar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Lågt rullmotstånd kan spara upp till 0,5 liter bränsle per 100 kilometer. Med ett bränslepris på 14 kronor litern blir besparingen cirka 3 000 kronor på en körsträcka på 4 000 mil.

I produktionen av premiumdäck används även mer miljövänliga råvaror och produktionsprocesser än budgetdäck.

Fem goda skäl att välja premium 

 1. Säkerhet. Skillnaderna mellan premium- och budgetdäck kommer tydligast fram vid extrema situationer, exempelvis på vått underlag när risken för vattenplaning är stor. Premiumdäck har kortare bromssträcka på vått underlag, vilket ökar säkerheten och minskar olycksrisken.
   
 2. Bästa möjliga köregenskaper. Det är däcken som förmedlar bilens köregenskaper till vägen. En bil med bra köregenskaper kan inte utnyttja egenskaperna maximalt om inte däcken klarar förmedla dem till underlaget. Premiumdäck ger stabila, exakta och komfortabla köregenskaper. 
   
 3. Du kan lita på däck. Premiumdäck utvecklas noggrant och alla egenskaper testas grundligt. Däcket behåller sina goda egenskaper länge. 
   
 4. Lägre bränsleförbrukning. Premiumdäck har lågt rullmotstånd, vilket minskar bilens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Besparingen kan bli upp till 0,5 liter per 100 kilometer. Under en körsträcka på 4 000 mil blir besparingen cirka 3 000 kronor med dagens bränslepriser. 
   
 5. Service och garantier. Premiumdäck har ett vältäckande servicenät och exempelvis garantiåtaganden kan klaras utan problem.

Nokian Tyres: Risk för vattenplaning

Se Nokian Tyres sommardäck här:
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Film: Nokian Tyres däcktester

Film: Så här väljer du rätt typ av sommardäck

Mer information:

Nokian Tyres Sweden 
Emil Sundholm, produktchef, tel.  08 474 74 64
[email protected]

Jon Persson, Marketing Manager, tel. 08 474 74 47
[email protected]

www.nokiantyres.se