fre oktober 19 12:00 2012 i kategori Företagsnyheter
Lättare att välja däck - mer vintersäkerhet

Nokian Tyres vintergreppmärkning informerar om is-och snögrepp i toppklassNokian Tyres lanserar sin egen däckmärkning som informerar konsumenterna om utmärkt vintergrepp. Klassificeringen liknar den som finns på EU:s däckmärkning och informerar om hur bra det dubbfria vinterdäcket är i nordiska vinterförhållanden.

− Med hjälp av vår egen däckmärkning vill vi lyfta fram vintersäkerheten på våra däck. Den nya vintergreppmärkningen säkerställer att nordiska konsumenter väljer rätt typ av dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden. Den underlättar också däckåterförsäljarens arbete, säger Antti-Jussi Tähtinen, Nokian Tyres kommunikations- och marknadsdirektör.

Vinterdäck i den bästa klassen A är mycket säkra i krävande och varierande vinterförhållanden. I Nokian Tyres vintergreppklassificering ligger de vinterdäck i klass A som på en isig och snöig väg har 20 procent bättre bromsgrepp än referensdäcket (Standard Reference Test Tyre) som används i testet för EU:s däckmärkning.

Den nya vintergreppmärkningen är ett klassificeringsklistermärke som finns på slitbanan på dubbfria Hakkapeliitta vinterdäck. Dubbfria vinterdäck Nokian Hakkapeliitta R och Nokian Hakkapeliitta R SUV ingår i Nokian Tyres mångsidiga och breda vinterdäcksortiment för tuffa nordiska vinterförhållanden och de ligger i den bästa klassen A när det gäller is- och snögrepp.

EU:s däckmärkning uppmärksammar inte verkliga vinterförhållandenFrån och med november 2012 underlättar EU:s nya däckmärkning valet av nya däck. Däckmärkningen uppmärksammar tre egenskaper: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt däckljud. Tyvärr uppmärksammar den nya däckmärkningen inte riktiga vinterförhållanden som är typiska här i Norden. I krävande vinterförhållanden är is- och snögrepp de viktigaste egenskaperna för vinterdäck.

EU:s nya däckmärkning gäller sommardäck och dubbfria vinterdäck, eller friktionsdäck, men inte dubbdäck. Den nya däckmärkningen finns på däck redan under kommande vintersäsong.

Våtgreppklassificering kan ge fel informationDäckets våtgreppklassificering visar inte hur ett vinterdäck passar för nordiska vinterförhållanden. Nordiska dubbfria vinterdäck utvecklas för nordiska hala förhållanden, för is och snö. I EU:s nya däckmärkning har nordiska dubbfria vinterdäck sämre våtgreppklassificering än vinterdäck som är utvecklade för europeiska förhållanden, vilket kan innebära att konsumenten köper däck som inte passar för vinterförhållandena här i Norden.

På centraleuropeiska vinterdäck läggs stor vikt på köregenskaperna för snabb körning på torra vägar, vilket gör att deras isgrepp är sämre. Europeiska vinterdäck som är utvecklade för milda vinterförhållanden har ett utmärkt våtgrepp, men deras isgrepp är sämre, normalt på samma nivå som på EU:s referensdäck. Alla EU:s däckklassificeringar har fastställts enligt exakta specificerade tester.

EU:s nya däckmärkning: www.nokiantyres.se/eu-nya-dackmarkning

Mer information:

Nokian Tyres plc
Marknads- och kommunikationsdirektör
Antti-Jussi Tähtinen, tel. +358 10 401 7940
antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, tel. Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige
www.youtube.com/NokianTyresCom

Som enda däcktillverkaren i världen koncentrerar sig Nokian Tyres på produkter och tjänster för säker bilkörning i nordiska förhållanden. Innovativa däck för person- och lastbilar samt tunga arbetsfordon marknadsförs huvudsakligen i områden där det finns snö och skogar samt krävande körförhållanden på grund av olika årstider. Nokian Tyres utvecklar produkter där målet är den hållbara säkerheten och miljövänlighet under däckets hela livscykel. Nokian Tyres äger däckkedjan Vianor med över 960 anläggningar i 24 länder. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1 456 miljoner euro år 2011 och antalet anställda är nästan 4 000. Nokian Tyres aktie noteras på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.com